Det skjer etter at domstolen avviste Telenors anke etter at Efta-tilsynet Esa ila Telenor gebyret tilsvarende 1,2 milliarder kroner i 2020.

I sin avgjørelse torsdag sa Efta-domstolen også at Telenor er ansvarlig for å betale for Esas sakskostnader knyttet til anken.

Telenor ba Efta-domstolen om å annullere Esas vedtak fra 2020 i sin helhet eller delvis, eller i hvert fall annullere gebyret helt eller delvis.

Ikke gjort feil

Men Efta-domstolen mener at Esa ikke har gjort noen feil i behandlingen av Telenor saken, og at de har lagt frem tilstrekkelig bevis for å underbygge sine konklusjoner, i tillegg til at det ikke ble gjort feil i konklusjonene, skriver domstolen i en pressemelding.

Esa konkluderte i 2020 med at telekomgiganten i årene 2008 2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare pc-er.

Kjent med forholdene

Retten fant at Telenor var kjent med de vesentlige forhold som rettferdiggjorde konstateringen av deres dominerende posisjon i det relevante markedet og misbruket av denne posisjonen, skriver Efta-domstolen videre.

Telenor kunne derfor ikke ha vært uvitende om den konkurransebegrensende opptredenen.

Videre har ikke Esa gjort feil i sin beregning av gebyrene, eller ved å ikke redusere gebyrene på grunn av formildende omstendigheter eller av forholdsmessige hensyn, skriver domstolen.

Telenor belastet regnskapet med hele Eftas gebyrkrav sommeren 2020.

– Vi har gjort en avsetning fordi Esa er et organ vi har mindre erfaring med. Dette er en gammel sak som Esa har brukt åtte år på og som vi får bruke to måneder på å gi vårt syn hvorfor vi er uenig med dem, sa finansdirektør Tone Hegland Bachke i Telenor til DN.

Gebyret fra Esa kommer i tillegg til gebyret fra Konkurransetilsynet på 788 millioner kroner, også på grunn av brudd på konkurranseregelverket. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.