– En gladnyhet for norske forbrukere, sier forbrukerminister Solveig Horne (Frp).

Det er et nytt EU-regelverk som har sørget for fri roaming også for norske mobilkunder.

Forordningen ble tatt inn i EØS-avtalen tirsdag. Dermed trengs bare en forskriftsendring for at den skal bli gjeldende Norge. Denne endringen vil tre i kraft torsdag 15. juni, nøyaktig samme dato som de nye reglene trer i kraft i EU.

Eksplosiv vekst i bruken

I praksis har norske mobilselskaper allerede tilpasset seg det nye regelverket.

– Vi la inn dette i abonnementene våre i fjor. Det vi har sett, er at kundene syns det er veldig OK. De er blitt vant til å ha informasjon tilgjengelig overalt og til å kunne orientere seg. Det har du nå fått adgang til også når du reiser. Du kan bruke mobilen som hjemme, sier mobilsjef Bjørn Ivar Moen i Telenor.

Han forteller at Telenor har sett en formidabel vekst i bruken av mobildata utenlands de siste årene. Bare fra februar i fjor til februar i år var veksten på 900 prosent.

– Det viser at kundene vil ha det, og at de setter stor pris på å ha fått det, sier Moen til NTB.

Mindre stress

Konsekvensen av det nye regelverket er at mobilselskaper ikke kan ta ekstra betalt når du ringer eller bruker mobildata i EU og EØS. I stedet må selskapene ta kostnaden selv.

– Den nye ordningen betyr at vi i utgangspunktet ikke trenger å bekymre oss for dyre mobilregninger etter ferier og arbeidsreiser til de aktuelle landene, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

– Det gir en enklere hverdag for nordmenn på ferie, supplerer Horne.

I tillegg slipper du å stresse med nytt abonnement hvis du skal studere eller arbeide i et EU-land. Så lenge oppholdet er midlertidig, kan du bruke det norske abonnementet.

Prestisjeprosjekt

Fri roaming har vært et prestisjeprosjekt for EUs ledere, som har følt et sterkt behov for å bevise at EUs politikk også kommer vanlige folk til gode.

EU-kommisjonen varslet allerede i fjor at den ville ta knekken på de såkalte roamingavgiftene.

Men da selve lovforslaget ble lagt fram i september i fjor, var det lagt inn en grense på 90 dager for fri roaming. Det utløste et så voldsomt raseri at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker bestemte seg for å trekke forslaget tilbake og skrive det om.

I regelverket som nå trer i kraft i EU og EØS, er tidsbegrensningen fjernet.

Dyrere abonnementer

Medaljen har likevel en bakside. Noen selskaper har nemlig økt abonnementsprisene for å veie opp for at de ikke lenger kan ta seg ekstra betalt for bruk i utlandet.

– Vi gjorde en endring i porteføljen vår da vi innførte det i fjor. Og så gjorde vi noen mindre endringer i en del gamle abonnementer nå i år, sier Moen i Telenor.

Han tror likevel at regnskapet vil gå i pluss for de fleste.

– Det kommer an på bruken din. Men stort sett vil det lønne seg for deg så snart du er en tur utenfor Norges grenser, sier Moen.(Vilkår)

Se Stordalens innlegg på EAT-konferansen
EAT-gründer Gunhild Stordalen holdt innlegg på EAT-konferansen i Stockholm mandag.
10:50
Publisert: