– Jeg kan bekrefte at dette er pågående, sier kommunikasjonssjef Atle Lessum til DN like før klokken 13 tirsdag.

– Nå er det én ting som er viktig for oss, og det er å samarbeide med myndighetene slik at dette kan bli en så bra prosess som mulig, sier Lessum.

Frode Steen, NHH-professor i konkurranserett og ekspert på telemarkedet, er ikke overrasket over etterforskningen.

NHH-professor Frode Steen.
NHH-professor Frode Steen. (Foto: Hallvard Lyssand)

– Det er typisk at dette skjer i oligopoler som tidligere var regulerte, sier Steen.

Han sier mobilmarkedet preges av få og store aktører, hvor det kan være både fristende og enkelt å snakke sammen. Han sier slike saker ofte er vanskelig å bevise, og at en nøkkel til å bevise ulovligheter for EU kan bli å etablere om aktørene har vært på samme steder, deltatt på samme møter eller utvekslet eposter og lignende. I slike tilfeller kan dette være nok til å dømme, selv uten skriftlige eller andre mer håndfaste beviser.

Telia også under lupen

Den svenske konkurrenten Telia er ifølge den svenske næringslivsavisen Dagens Industri under etterforskning for lignende mistanker.

De svenske mobilselskapene Tele2 og Tre er også under etterforskning. Telenor Sverige og Tele2 har sendt ut helt identiske børsmeldinger om razziaene og etterforskningene tirsdag formiddag.

Europakommisjonen er kjent for å slå til med meget kraftige bøter i saker som gjelder markedsmanipulasjon og misbruk av markedsmakt.

– Bøtene er vonde og kjempestore hvis man blir tatt, og med gode grunner fordi det øker prisene ut til forbrukerne, sier Steen.

Bøterammen er ti prosent av årlig omsetning, tilsvarende rundt 13 milliarder kroner basert på Telenors omsetning i 2016.

Vil kjøre saken helt ut

Steen tror denne saken blir kjørt helt ut i rettsvesenet, forutsatt at Europakommisjonen finner beviser den mener holder i retten.

Han sier den typiske gangen i slike saker er at Europakommisjonen først ilegger en saftig bot, som selskapet ikke vedtar. Deretter går saken videre til domstolen.

– Når man har såpass ressurssterke aktører er forlik mindre sannsynlig. Det er for mye prestisje på spill for begge parter, sier Steen.

Teleselskapene kan tape anseelse, mens Europakommisjonen ikke vil risikerer å fremstå som soft mot store internasjonale selskaper.

EU har for øvrig vært helt avgjørende i å presse teleselskapene til å fjerne roamingavgifter og gjøre det billigere å ringe og bruke datatrafikk på tvers av landegrensene i EU.

Telenor tidligere dømt

I november i fjor ble Telenor pålagt å betale et gebyr på 906 millioner kroner av Konkurransetilsynet på grunn av misbruk av dominerende stilling i det norske markedet i årene 2010–2014.

Materialet som ligger bak denne boten ble samlet inn under en razzia i Telenors lokaler for fire år siden. Esa deltok også under den samme razziaen. Esas sak handler om at Telenor har satt tjenesteleverandørenes marginer under skvis, ved at de har tatt en så høy pris av tjenesteleverandørene ikke har kunnet drive med fortjeneste. En annen del av Esas konkurransesak mot Telenor gjelder uforholdsmessig innlåsende kontraktsklausuler i bedriftsmarkedet.

Det er ennå ikke konkludert i Esas sak.

Stupte på børsen

Både Telia- og Telenor-aksjen falt betydelig like etter at Telenor sendte ut børsmeldingen kl. 12.12. I løpet av få minutter hadde Telenor-aksjen falt 1,5 prosent fra nivået den lå på før nyheten kom.

 Det tilsvarer at verdier for tre milliarder kroner forsvant fra aksjonærene som følge av nyheten.

Telia-aksjen falt også umiddelbart, men kom noe tilbake.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Erna Solberg: – Helseteknologien vil gi mer skreddersøm
07:04
Publisert: