Onsdag morgen ble det kjent at Økokrim henlegger siktelsen om grov korrupsjon mot Jo Lunder.
Siktelsen mot Lunder medførte at han måtte si fra seg toppjobben i Fredriksen-konsernet og alle styreverv.
Men Lunder har likevel klart å tjene penger tiltross for at han ikke var ansatt noe sted.
Hjelp fra Børsen
I sommer ble det norske it-konsernet Evry børsnotert. Blant dem som jublet over noteringen var Jo Lunder. Den tidligere næringslivstoppen klarte å skaffe seg en meget god fortjeneste med salg av Evry-aksjer mens han var siktet for korrupsjon.
Våren 2015 ble Jo Lunder styreleder i Evry. Valgkomiteen i it-konsernet foreslo Lunder til styrevervet mindre enn en uke etter at det ble kjent at han ga seg som konsernsjef i Vimpelcom som nå har skiftet navn til Veon.
Kjøpte og solgte
Den 24. mars 2015 ble Lunder valgt til styreleder i Evry. It-konsernet var da kontrollert av oppkjøpsfondet Apax Partner som eide nesten 90 prosent av selskapet. Lunder kjente Apax godt fra før og var engasjert som rådgiver for Apax i forbindelse med oppkjøpet av Evry.
Som styreleder fikk Lunder anledning til å kjøpe seg inn på eiersiden av selskapet, i likhet med de andre toppene i selskapet. Det gjorde han gjennom sitt private investeringsselskap Cigalep. Ved børsnoteringen hadde Lunder Evry-aksjer til for 73 millioner kroner.
– Jeg investerte opprinnelig 14 millioner kroner i Evry og jeg kan bekrefte at jeg etter børsnoteringen har solgt litt under halvparten av mine aksjer, sa Lunder til Finansavisen i sommer.
Saken fortsetter under videoen:
Salget av Evry-aksjene medførte at Lunder fikk en gevinst på nesten 30 millioner kroner.
– Jeg har stor tro på Evry. Dessverre er jeg fortsatt siktet av Økokrim og derfor uten fast jobb og inntekt, sa Lunder til Finansavisen i forbindelsen med aksjesalget.
Lønn og opsjoner
Etter at Lunder gjorde topp-karriere i næringslivet har han sikret seg jobber med høy gasje og mulighet for gode bonusordninger.
Da Lunder var sjef for Vimpelcom i 1999 til 2003 skal hans totale avlønning ha vært rundt ti millioner i året. Vimpelcom, som den gang var kontrollert av Telenor, lønnet sin sjef bedre enn hva eierens toppsjef, Tormod Hermansen, fikk i lønn.
I løpet av noen få år som konsernsjef i Ementor – dagens Atea – fra 2005 til sommeren 2007 fikk Lunder med seg 11 millioner i lønn og bonus samt en opsjonsgevinst på 23 millioner kroner.
Etter at Lunder ble siktet av Økokrim i november 2015, har Lunder sagt fra seg alle verv. For skatteåret 2016 er han oppført med en skattbar inntekt på 933.278 kroner og en formue på litt over 112 millioner kroner.(Vilkår)