I et bakeri i Nydalen i Oslo sitter en tidligere aktiv politiker sammen med en mobilsjef.

– Jeg regner med å få karantene. Skal nå sende inn søknad til Karantenenemnda, sier Reynir Johannesson.

I fire år har han vært samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens (Frp) høyre hånd med spesialfelt innenfor tele, data, bredbånd og tilrettelegging for fremtidens digitale samfunn.

Johannesson blir kommunikasjonsdirektør i Ice.net, og skal også fronte selskapet overfor politikere og myndigheter.

Han skal jobbe tett med administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice.net. Det er et selskap som bygger ut Norges tredje landsdekkende mobilnett.

«Mer enn travelt»

For to uker siden ble det kjent at Johannesson hopper ut av politikken. Nå kaster han seg inn i næringslivet i en bransje hans tidligere arbeidsplass regulerte.

– Jeg jobbet med regulering av telebransjen. En eventuell karantene bygger på tillit. Det er viktig.

– Er det ikke en ønskedrøm for en politiker å få karantene med flere måneders lønn med beskjed om å ikke gjøre noen ting?

– Vel, jeg er ikke redd for å ikke få gjort noe. Har tre små barn hjemme som er ett, to og syv år gamle. Så jeg vil eventuelt få det mer enn travelt.

Også Telenor har hentet inn unge politikere inn i selskapet. I våres ble to tidligere Høyre-ansatte, Benedicte T.N. Økland (36) og Fredrik Wang Gierløff (32) tilsatt som myndighetskontakter i Telenor Norge.

«Gjøre noe annet»

Johannesson har vært aktiv i politikken i halve sitt 32-årige liv og ble innvalgt i bystyret i Sandefjord som 18-åring for Fremskrittspartiet.

Nå legger han politikken på hyllen.

– Jeg har vært i rikspolitikken i åtte år og jobbet for Siv Jensens lag siden 2010. Siden den gang har vi vunnet to valg, kommet i regjering og gjort gjenvalg. Jeg stilte spørsmål om jeg ville ta en nye periode som ville tilsi 12 år i rikspolitikken. Men jeg hadde lyst til å gjøre noe annet.

Johannesson opplyser at han har vært i kontakt med et rekrutteringsbyrå og fått noen henvendelser.

– Men så kontaktet Ice meg, sier Johannesson.

Administrerende direktør Eivind Helgaker gir den tidligere statssekretæren gode skussmål.

– Jeg har opplevd Johannesson i jobbmessige forbindelser og er imponert hva han har opparbeidet seg av kunnskap om bransjen i løpet av disse årene. Han er en bidragsyter utover det politiske. Det er derfor vi har valgt ham. Hans erfaring i politikken er en erfaring vi ikke har.

– Så du stemte Fremskrittspartiet i stortingsvalget i høst?

– Jeg kommenterer ikke hva jeg stemte, sier Helgaker.

Johannesson skyter inn at det betyr ikke så mye.

– Det viktigste er at Ice bygget nett.

Bryter duopolet

Ice er selskapet som brøt mobilnett-duopolet til Telenor og Telia etter kjøp av frekvenser for over 700 millioner kroner i desember 2013. Selskapets hovedaksjonær er dollarmilliardær Leonard Blavatnik som også eier plateselskapet Warner Music.

– Det har vært spennende å følge med Ice. Det var ikke alle som trodde at selskapet ville bygge et landsdekkende mobilnett. Nå har selskapet store ambisjoner som gjør at har forsterket troen på at selskapet lykkes som en tredje mobilaktør i Norge, sier Johannesson.

Selskapets mobilnett dekker i dag 40 prosent av befolkningen. Der Ice ikke har mobildekning, benytter selskapet Telias nett.

– Vår ambisjon er å dekke 80 prosent av befolkningen innen 12 måneder, sier Helgaker. Johannesson har skiftet mobiloperatør.

– Nå flytter jeg mobilabonnementet fra Telenor til Ice. Det skulle bare mangle, sier Johannesson.(Vilkår)

Livet uten hjem-knapp
Slik bruker du den nye iPhone X uten hjem-knapp og fingerskanner.
02:12
Publisert: