Telia melder i en pressemelding tirsdag morgen at det har inngått en avtale om å kjøpe Get TDC Norge.

– Dette er en strategisk milepæl i vår og norsk telehistorie. Det nye selskapet vil bli en fullverdig totalleverandør og en industriell utfordrer i markedet. Vi vil bli en slagkraftig og uavhengig konkurrent til markedslederen. Det er bra for samfunnet, og det er bra for alle norske forbrukere, sier Telia Norge-sjef Abraham Foss i en pressemelding.

Telia betaler en pris som tilsvarer en samlet selskapsverdi (enterprise value) på 21 milliarder norske kroner på kontant- og gjeldfri basis. Prisen tilsvarer 12,1 ganger brutto driftsresultat i Get i fjor.

– Telia regner med å oppnå synergier på 600 millioner kroner innen 2021 gjennom kryssalg både til forbrukere og bedrifter, redusert kundeavgang og andre besparelser, heter det i en melding fra Telia.

Administrerende direktør Berit Svendsen sier at hun ikke er overrasket over Telias kjøp av TDC Get.

–Det skjer en ytterligere konsolidering i det norske telemarkedet. Konkurransen er hard, det blir ikke lettere etter dette, sier hun.

2,3 mill. kunder

Get har 518.000 husholdninger og bedrifter på sitt fibernett, og mer enn én million kunder for tv- og bredbånd. Telia og Get TDC Norge vil ha rundt 2,3 millioner mobilkunder og rundt 1,8 millioner brukere av bredbånd og tv-tjenester.

– Vi er veldig imponert over Get TDC og vi er trygge på at våre to selskaper vil bli en perfekt match i et nytt sammenslått industriutfordrerselskap. Get TDC er en veldrevet virksomhet med innovative produkter og en svært attraktiv markedsposisjon. Vi skal sammen bygge et nytt selskap, og jeg er overbevist om at det vil bli et attraktivt selskap for dyktige mennesker i en teknologidrevet og dynamisk industri hvor vi er utfordreren og kunden er sjefen, sier Foss.

Konkurransemyndighetene må godkjenne kjøpet, og selskapene skriver at dette ventes klart i løpet av andre halvår.

Danske TDC karakteriserer avtalen om salg av Get og TDCs aktiviteter i Norge som «attraktiv».

– I løpet av de seneste månedene har vi gjennomgått våre strategiske muligheter, og utviklet detaljerte planer for å levere på vår visjon. Get og TDC Norway er høykvalitets-virksomheter, men det er blitt klart at vi ikke trenger å eie disse virksomhetene for å lykkes med det som essensielt er en ambisjon fokusert om Danmark, sier konsernsjef Pernille Erenbjerg i TDC i en kommentar.

TV4?

Den svenske avisen Dagens Industri skrev tirsdag at Telia nesten var i mål med en avtale om kjøp av Bonnier Broadcasting, selskapet som blant annet eier TV4 i Sverige, C-more og finske MTV3.

«Ifølge DIs kilder er oppfatningen i Telia at selskapet uten problemer kan kjøpe både Bonnier Broadcasting og den norske kabeloperatøren Get uten å tyne utbyttet eller aksjetilbakekjøp», skriver avisen.

Ettersom Telia er delstatlig har et kjøp av den private fjernsynskanalen TV4 skapt reaksjoner i den svenske regjeringen, ifølge avisen.

– Vi har ingen ting å legge til det som ble bekreftet av Telia og oss i slutten av mai, altså at samtaler pågår, skrev Bonniers kommunikasjonsdirektør David Salsbäck til DI.(Vilkår)

Denne låven ble bygget i 1936, men se hva den passer perfekt til i 2018.
03:25
Publisert: