Huawei har vært utsatt for internasjonalt press og påstander om sikkerhetstrussel. Nå synliggjøres presset også i regnskapet i Norge.
– Vi vet alle at det har vært utfordringer utenfor vår kontroll som har påvirket virksomheten vår på global skala og lokalt. Til tross for disse utfordringene har vi klart å få gode resultater, sier administrerende direktør He Yifeng i Huawei Norge i en epost til DN.
Det kinesiske selskapet har vokst i Norge fra en omsetning på 9,8 millioner i 2008 til nesten 1,4 milliarder i 2018. Men nå er omsetningen satt i revers.
Høsten 2019 tapte Huawei det store mobil-slaget i Norge om levering av 5G-nett til de to største mobiloperatørene.
I over ett år i forkant hadde amerikanske myndigheter, med tidligere president Donald Trump i spissen, presset på at allierte land ikke skulle la kinesiske Huawei levere utstyr til kritisk infrastruktur av frykt for spionasje. Ledelsen i Huawei har avvist at de driver med overvåkning.
Forpliktet til Norge
Ti år tidligere erobret Huawei Norge. Først valgte Telenor den kinesiske telekomprodusentens mobilnettløsning av 4G, deretter skrev Telia Norge storkontrakt med Huawei.
Høsten 2019 mistet Huawei 5G-kontrakter med både Telia Norge og Telenor. Regjeringens nye sikkerhetslov hindret Huawei å bli eneleverandør av mobilnett i Norge. Teleselskapene måtte velge flere enn en leverandør dersom de valgte en 5G-leverandører fra land Norge ikke hadde sikkerhetsavtale med.
– Vi har vært i Norge i 15 år, og er forpliktet til dette markedet på lang sikt. Mobilnettverk er viktig for virksomheten vår i Norge, men hvis man ser tilbake på de siste årene, så har vi levert et stort utvalg av ulike produkter og tjenester i det norske markedet, sier selskapets norgessjef He Yifeng.
Han legger til Huawei vil fortsette å samarbeide med telekompartnere, lokale næringer og forskningsmiljøer om utvikling av anvendt teknologi som kan bidra til digitaliseringen av Norge.
- Vi er fremdeles fast bestemt på å bidra til den totale 5G-utviklingen for Norge, sier He Yifeng.
Nå skal svenske Ericsson levere til sammen opptil 15.000 basestasjoner med 5G inkludert andre mobilnettsystemer til Telenor og Telia.
Mistet hver sjette krone
Året etter Huaweis mobilnett-tap i Norge, er det inntektssvikt i konsernets norske selskap. Huawei mistet hver sjette krone i omsetning i Norge mot året før.
Finansinntekter på 14,6 millioner gjør at Huaweis norske selskap får et bedre resultat før skatt i 2020 enn året før.
Huawei har også mistet posisjonen som mobiltelefonutfordrer. I år har ingen av Huaweis mobiltelefonmodeller klart å komme hverken på Telia Norges 15 mest solgte mobiltelefoner i årets første halvår, eller Telenors månedlige «Ti på topp»-lister.
– Generelt sett har virksomheten vår i Norge vært stabil, men innenfor forbrukervirksomheten har vi hatt utfordringer med å levere for eksempel smarttelefoner i det norske markedet, sier He Yifeng.
Salgssvikten kom etter at amerikanske selskaper ikke har fått lov til å selge komponenter eller gi Huawei tilgang til patenter. Dermed ble Huawei kastet ut av Googles mobile tjenester.
Huawei prøver å slå tilbake. Det kinesiske selskapet har lansert en oppgradert versjon av operativsystemet HarmonyOS, et digitalt økosystem som har klare fellestrekk med Apples løsninger.
– Vi står overfor utfordringer i smarttelefonmarkedet, men vi jobber med vårt nye økosystem og vi er sikre på at vi kommer tilbake og gjenvinner vår posisjon i det globale markedet, sier selskapets norgessjef He Yifeng.
Fortsatt nettpartnere
Hverken Telenor eller Telia Norge har kuttet alle bånd til Huawei.
– I den pågående første delen av moderniseringen bygger vi noen utvalgte 5G-basestasjoner med Huawei, men planen er til slutt bare å ha Ericsson i vårt 5G-radionettverk. Vårt mål er å sikre at kundene våre får de beste mobilopplevelsene i Norge, og i en overgangsfase hjelper Huawei oss med å oppnå dette, sier pressesjef Anders Krokan i Telenor Norge i en epost.
Også Telia skal etter hvert fase ut Huaweis utstyr.
– Da vi annonserte strategisk samarbeid med Ericsson for å modernisere 2G og 4G samt bygge ut et nasjonalt 5G-nett, sa vi samtidig at vi ville fortsette samarbeidet med Huawei i flere år fremover. Det tar tid å bytte ut hele vår mobilnettinfrastruktur, men målet vårt er å være først i Norge med nasjonalt 5G-nett i 2023, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Norge i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.