Klokken ti lokal tid torsdag morgen troppet seks menn iført mørke dresser opp på podiet ved det kinesiske selskapet Huaweis hovedkontor i Shenzhen for å delta på en pressekonferanse.

Noen minutter tidligere ble det innlevert et 54 sider langt søksmål mot «The United States of America» i den føderale domstolen Eastern District of Texas for å få tilgang til det amerikanske markedet.

– Forbudet er ikke bare ulovlig, men det hindrer også Huaweis adgang til frie konkurransevilkår, som til syvende og sist rammer amerikanske forbrukere. Å gå rettens vei er vår siste og eneste rette utvei, sa styreformann Guo Ping i Huawei Technologies.

Utmerket sikkerhetsprogram

Fra 1. januar i år trådte en ny forsvarslov i kraft i USA. National Defense Authorization Act (NDAA) inneholder en rekke nye bestemmelser for det amerikanske forsvaret, ikke minst en økning av lønnsnivået og budsjettet til forsvarsgrenene.

Kapittel 889 i loven sier spesifikt at det er ulovlig å kjøpe telekomutstyr fra selskaper som er tilknyttet eller kontrollert av kinesiske myndigheter.

Huawei mener denne regelen strider mot den amerikanske grunnlovens bestemmelser om at myndighetene ikke kan vedta lover rettet mot enkeltselskaper eller individer.

Selskapet mener forbudet mot dem er konkurransevridende og vil føre til høyere priser for amerikanske mobilabonnementer, men også at de ikke er blitt gitt en rettmessig behandling i USA fordi innføringen av loven i praksis setter rettsapparatet til side, samtidig som de påpeker at det aldri har vært fremvist bevis som støtter forbudet.

Ledelsen gjorde et poeng av å lese opp uttalelser fra den nye brettbare smarttelefonmodellen Huawei Mate X. Dette er første gang modellen er blitt vist frem i praktisk bruk etter lanseringen i februar – dager etter at erkerivalen Samsung lanserte en tilsvarende modell.

– Huawei har en utmerket sikkerhetshistorikk og et utmerket sikkerhetsprogram. Det finnes ingen bevis for det motsatte, sa Huaweis juridiske direktør Song Liuping på pressekonferansen.

Vil heller legge ned

Et forbud mot Huawei i offentlig sektor i USA og allierte land vil kunne bli katastrofalt for Huawei. Selskapet er den desidert største leverandøren av utstyr til mobilnettverk i verden, med rundt 40 prosent markedsandel. De kjemper nå en hard kamp mot anklagene fra USAs myndigheter.

I et intervju med BBC denne uken sa sikkerhetssjefen i Huawei at selskapet heller vil avvikle seg selv fremfor å bøye seg for press fra noe lands etterretningstjenester.

– Vår grunnlegger Ren Zhengfei er står fast på at han vil avvikle selskapet om nødvendig. Vi har ikke blitt bedt av noen myndigheter om å gjøre noe som helst uanstendig, og dersom vi blir spurt er svaret nei, uansett hvem sine myndigheter som spør, sier Andy Purdy, sikkerhetsdirektør for Huawei USA til BBC.

Både i USA og andre land har det blitt referert til at den kinesiske sikkerhetsloven pålegger alle kinesiske borgere og selskaper å bidra med etterretningsinformasjon når de kan. Huaweis sikkerhetssjef sier dette er en feiltolkning.

– Det er utrolig hvordan denne loven til stadighet mistolkes. Den gjelder ikke for utstyrsprodusenter som Huawei og den gjelder ikke utenfor kinesisk territorium, mener Purdy overfor BBC.

Huawei argumenterer for at ved å fjerne forbudet mot selskapets produkter vil dette gi USA mer fleksibilitet til å samarbeide med Huawei for å avklare spørsmål rundt blant annet sikkerhetsrisiko på selskapets produkter.

Problematisk for Norge

USA har lagt press på mobiloperatører og internettleverandører i allierte land om å ikke benytte produkter fra Huawei til utbyggingen av femte generasjon mobiltelefonnett (5G). Tyskland og Storbritannia er blant landene som mener et forbud ikke er nødvendig.

Også i Norge har det vært mye diskusjon rundt risikoen ved å slippe til kinesiske selskaper i mobilnettene. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil det være problematisk hvis Huawei trekkes inn i utbyggingen av det norske 5G-nettet.

Den nye norske sikkerhetsloven som trådte i kraft 1. januar sier ikke noe spesifikt om land eller selskaper, men åpner for at leverandører kan bli utestengt dersom deres pålitelighet kan trekkes i tvil. PST-sjef Benedicte Bjørnland sa nylig at veien er kort fra selskapet til det kinesiske regimet.

«Vanskelig sak å vinne»

Huawei er verdens største leverandør av telekomutstyr og verdens nest største produsent av smarttelefoner – bak Samsung. De er knapt å finne på det amerikanske markedet.

– Det er en veldig vanskelig sak å vinne, men det er noe de kan forsøke i et forsøk på å forsinke gjennomføringen fra føderale myndigheter, sier professor Peter Henning ved Wayne State University til Bloomberg.

Han får støtte fra konsulentfirmaet Eurasia Group.

– Det er lite sannsynlig at de får en tilgang til det amerikanske markedet. Det er en symbolsk handling som kan påvirke andre som vurderer potensielle begrensninger eller forbud mot selskapet, sier teknologianalytiker Paul Triolo hos Eurasia til CNN Business.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Med den fremgangen vi har nå, vil det ta over 200 år før kvinner og menn er økonomisk likestilt i verden
00:38
Publisert: