Det kinesiske mobil- og telekomselskapet Huawei har i flere måneder vært i Vestens søkelys, anklaget for å være en trussel mot sikkerheten i enkelte land.

USA har satt i gang en storstilt rundreise hos sine allierte for å sørge for at de ikke lar Kina og Huawei bygge ut nye 5G-nettverk rundt om i verden. En rekke land har nå utestengt Huawei fra deres nettverksutbygging, og flere gjør vurderinger av risikoen.

Også Norge.

Forrige uke skal den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt ifølge New York Times ha vært i en rekke møter i Washington med ett sentralt spørsmål: skal Storbritannia risikere sitt forhold til Kina ved å gi etter for USAs ønske om å utestenge Huawei?

Sterke advarsler fra Kina

I helgen kom Kinas utsending til EU med sterke advarsler til alle som prøver å fryse ut kinesisk teknologi, skriver Financial Times. Ambassadør Zhang Ming mener det har pågått svertekampanjer og diskriminering av Huawei og andre kinesiske selskaper i Europa.

Han advarer om at alle forsøk på å hindre kinesisk teknologi tilgang til kommende europeiske prosjekter for høyhastighets 5G-nettverk, vil gi «alvorlige konsekvenser» for globalt økonomisk og vitenskapelig samarbeid.

– Det nytter ikke å sverte, diskriminere, presse, tvinge eller spekulere mot andre. Det er enkelte som ikke skyr noen midler for å fabrikkere en historie om Huawei. Jeg tror ikke dette har noe med sikkerhet å gjøre, sa Zhang i et intervju i Brussel i helgen.

Kappløp

Mens USA og Kina er i intense handelssamtaler, kjemper de også om å bli verdens teknologistormakt. 5G-utbygging er en veldig viktig del av det teknologiske kappløpet.

5G-vil være det første nettverket som er bygget – og lagt til rette for – å tjene sensorer, roboter, selvkjørende biler og andre enheter som konstant forer hverandre med massive mengder data. Det tillater at fabrikker, byggeplasser og endog større byer kan drives sømløst med mindre menneskelig innblanding.

Men teknologien er også viktig i forsvar, etterretning, cyberangrep/forsvar og krigføring.

I den nye verden med «tingenes internett» (IoT) vil alle duppeditter være koblet til 5G-nettet. Informasjon lastes ned umiddelbart. Den som kontrollerer nettverket, kontrollerer også informasjonen som strømmer gjennom tingene. Et Kina som er ansvarlig for 5G-utbygging i flere vestlige land, er ikke et drømmescenario for USA.

Flere land har satt foten ned for Huawei i frykt for spionasje.

Norge vurderer å stenge ute Huawei

Blant dem er USA, Japan, Australia og New Zealand. England, Frankrike og Tyskland har uttrykt bekymring og undersøker situasjonen. Forrige uke sa mobiloperatøren Vodafone at de vil «pause» kjøp av Huawei-utstyr til kjernen av sine 5G-nettverk, skriver Financial Times.

Vodafone sier de vil snakke med myndighetene for å få alle fakta på bordet.

I Norge bruker både Telenor og Telia utstyr fra Huawei i 4G-nettet og tester også 5G-utstyr fra selskapet.

Justisminister Tor Mikkel Wara.
Justisminister Tor Mikkel Wara. (Foto: Gunnar Lier)

Justisminister Tor Mikkel Wara sa tidligere denne måneden til Reuters at Norge vurderer tiltak som kan holde Huawei utenfor utbyggingen av 5G.

– Norge deler USA og Storbritannias bekymring og er bekymret for at private og statlige aktører i Norge er utsatt for spionasje, sa Wara til nyhetsbyrået.

Han bekreftet at de vurderer å nekte Huawei å bygge infrastrukturen for neste generasjons mobilnett. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Idar Vollvik: – Slik blir du raskt rik
...og sånn unngår du skivebom.
01:07
Publisert: