Det siste året har vært hektisk for Huawei. Samtidig som selskapets finansdirektør ble arrestert i Canada på oppfordring fra USA, har selskapet blitt pepret med beskyldninger for å drive industrispionasje.

En rekke stormakter som USA, Storbritannia og Frankrike frykter for sin nasjonale sikkerhet og har, eller vurderer, å utestenge Huawei fra å bygge ut 5G-infrastruktur i landene.

I Norge har PST bedt myndighetene holde et øye med den kinesiske mobilkjempen.

Flaggskip med sjarmoffensiv

Huawei har allerede vært i Norge i over ti år.

Det kinesiske telekomselskapet har i mange år har bygget ut og vedlikeholdt infrastruktur for Telenor og Telia, men har ligger lavt på den norske mobilfronten. Helt frem til i fjor.

I en storstilt markedsføringskampanje ble flaggskipsmodellene P20 Pro og Mate 20 Pro tapetsert opp etter vegger i norske storbyer. Huawei brant av 40 millioner kroner på salg og markedsføringskostnader.

Det betalte seg godt.

Doblet resultatet

I fjor tjente Huaweis norske virksomhet, Huawei Technologies Norway as, 66 millioner kroner før skatt etter å ha solgt for 1,38 milliarder kroner.

Det er over en dobling av resultatet fra 2017 da resultat før skatt endte på 31 millioner kroner av en omsetning på 1,11 milliarder kroner.

– Operatør- og forbrukermarkedet har vært de største driverne på omsetningen i 2018. Utviklingen på telefonsiden har vært særlig positiv og således gitt større utslag enn tidligere, sier kommunikasjonssjef Erik Thomas Ganer i Huawei Norge.

DN har testet Huaweis første brettbare mobiltelefon: Huawei Mate X
01:25
Publisert:

«Salg av forbrukerelektronikk som eksempelvis smarttelefoner og bærbare PC-er er blitt et raskt voksende virksomhetsområde for selskapet. Vi tilstreber å være først ute med den ledende teknologien sammen med våre partnere for å forbedre kundeopplevelsen», heter det i Huawei-styrets årsberetning.

Huawei har blant annet fått kameraprodusenten Leica som partner på sine nye smarttelefoner. Sammen har de utviklet helt sinnssyk kamerakvalitet som norske forbrukere åpenbart har falt pladask for. I 2018 økte nemlig Huawei sin markedsandel på smarttelefoner fra fem prosent til 22 prosent, ifølge analysebyrået GFK.

Bonuskutt

Selv om Huawei selger som aldri før i Norge, får ikke den norske toppsjefen bedre betalt. Tvert imot får han langt mindre betalt.

Xiao Tan ble ansatt som daglig leder i Huawei Norge i september 2017. Det samme året ble det utbetalt 6,3 millioner kroner i kompensasjon til daglig leder, hvor av 3,5 millioner kroner var bonus.

I 2018 ble daglig leders bonus kuttet med over to millioner kroner. Den samlede kompensasjonen falt til 4,5 millioner kroner.

Samtidig har utbetalt lønn blant resten av selskapets ansatte falt kraftig fra 176 millioner kroner i 2017 til 127 millioner kroner i fjor. Ifølge Ganer skyldes dette at Huaweis virksomhet er sterkt sentrert rundt enkelte prosjekter selskapet deltar i.

– Derfor svinger antallet ansatte en del fra år til år. Vi ble noen færre i 2018 og dette skyldes naturlige svingninger i aktiviteten, sier han.

15 prosent kvinner

Huawei Norge hadde ved utgangen av fjoråret 110 ansatte, hvor av 16 var kvinner. Det tilsvarer 15 prosent kvinnelige ansatte. Styret består utelukkende av menn. Men selskapet setter mangfold høyt på agendaen:

«Selskapet mener at mangfold er i kjernen av sine mål og misjon, hvilket bekrefter dets forpliktelse til å føre en helhetlig politikk for likestilling i arbeidslivet. Individer velges og behandles på grunnlag av deres relevante profesjonelle kvalifikasjoner og evner, og det gis like muligheter innenfor selskapet og i selskapets vurderingsprosess», heter det i styrets årsberetning.

Huaweis norsk HR-direktør, Linn Githmark, mener tallet i årsrapporten ikke gir et riktig bilde.

– På vårt norske kontor har vi ansatte fra 20 nasjonaliteter, og flere av dem er formelt sett ansatt i vår internasjonale virksomhet. Den reelle kvinneandelen hos oss er derfor høyere, per i dag rundt 30 personer. Vi er naturligvis svært opptatt av en god kjønnsbalanse, og dette er noe vi jobber målrettet med i vår rekruttering, sier hun.

Sykefraværet i Huawei Norge var på knappe 1,4 prosent av total arbeidstid i 2018.

Overbevist om profitt i 2019

Ifølge Huawei-styret skal selskapet fortsette sin sjarmoffensiv i det norske mobilmarkedet.

Ettersom all produktutvikling foregår i andre land skal Huawei Norge bruke sin tid på å utvikle mer kunnskap i det skandinaviske markedet, og bygge opp enda sterkere merkebevissthet blant kundene, ifølge årsberetningen til styret.

Huawei klarte i løpet av fjoråret å etablere seg som trolig det mest innovative mobilselskapet med sine kameraer, og i tillegg til en litt rimeligere pris enn Apple og Samsung.

Ledelsen i Huawei sier i årsrapporten at man er midt oppe i en konkurranseutsatt og kompleks økonomisk periode, men er overbevist om at resultatene blir positive også i 2019 dersom man holder seg til forretningsplanen.

Ikke redd for å miste tilgang

Erik Thomas Ganer i Huawei er ikke redd for at teleselskapet vil miste tilgang til det norske markedet som følge av frykt for spionasje og hensikt til sikkerhet.

– Vi er svært sterke i forbrukermarkedet, og ser ingen grunn til bekymring her. Kundene er tjent med en best mulig konkurranse og innovasjon, og her er vi en viktig bidragsyter. Hva gjelder 5G, konstaterer vi at flere land den senere tid har gått ut og sagt at de ikke ser grunnlag til å utestenge aktører basert på opprinnelsesland. Det mener vi er en riktig innstilling, og vi har stor tiltro til at norske myndigheter vil ta en riktig avgjørelse i så måte, sier han.

Selskapet har flere ganger møtt myndighetene i Norge og overlevert fakta knyttet til sikkerhet i norske nettverk fremover.

– Vårt inntrykk er at myndighetene er åpne for denne informasjonen og er lydhøre for vårt budskap, sier Ganer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.