Ice Group stuper på Oslo Børs torsdag, og er mer enn halvert ved lunsjtider etter at selskapet har rapportert om nye underskudd og et behov for å hente inn 2,5 milliarder kroner i fersk kapital.

Ifølge en oppdatering selskapet har gitt markedet, trengs det nå nye penger for å dekke en betaling på 1,5 milliarder kroner i et forlik som selskapet har inngått etter en årelang strid om en låneavtale med Golden Tree. Resten av pengene skal gå til utbygging av 5G-mobilnett og andre planlagte investeringer.

I meldingen til markedsaktørene, skriver Ice Group at selskapet har fått på plass en ny strategi- og forretningsplan som til sammen vil kreve én milliard kroner for å gjennomføre.

Eierne konverterer lån

Selskapet jakter nå penger, og har satt i verk sine rådgivere, meglerhusene DNB Markets og Pareto Securities, i dette arbeidet.

Det er ifølge meldingen lite å hente foreløpig fra dagens hovedaksjonærer:

  • Selskapets hovedeier, Ai Media Holdings, kontrollert av den styrtrike amerikansk-ukraineren Leonard Blavatnik har indikert at selskapet ikke vil bidra med mer kapital. I stedet vil Blavatnik delta gjennom å konvertere sin andel av et konvertibelt obligasjonslån i aksjer. Ai har 62 prosent av aksjene i dag.
  • Rasmussen-familiens investeringsselskap i Kristiansand sier den vil bidra, men gjennom å konvertere sitt lån på 546 millioner svenske kroner.
  • Det planlegges også konvertering av et annet lån på 760 millioner kroner i aksjer.

En konvertibel obligasjon er et lån der långiverne under gitte betingelser kan veksle om låneverdiene i aksjer til en på forhånd fastsatt pris.

Ifølge Ice er avtalen, kapitalinnhentingen og konverteringen betinget av hverandre. Det betyr at selskapet må få inn 2,5 milliarder i friske penger samtidig med at lånestriden gjøres opp og eierne konverterer gjeld i aksjer.

Spørsmålet for investorer nå blir dermed hvor store eierandeler de vil få for sine friske penger, og hvor mye dagens eiere kan bli sittende igjen med av selskapet uten å stille med mer kapital.

Etter at Golden Tree-lånet, lånet til Rasmussen-gruppen og det konvertible lånet på 760 millioner kroner er kjøpt ut eller vekslet i aksjer, vil Ice ha en kapitalstruktur der bare dagens pantsikrede lån på 1,4 milliarder kroner, og to usikrede lån på 520 og 900 millioner består.

Totalt vil planen redusere belåningen med rundt 48 prosent, og redusere snittrenten ettersom selskapet kvitter seg med det de kaller «dyre» lån. Renten vil reduseres fra 8,6 til 6,1 prosent. Den regnskapsførte egenkapital vil stige fra -2,4 milliarder kroner til over 1,2 milliarder kroner.

Det er ifølge presentasjonsmaterialet selskapet delte torsdag uklart hvor stor eierandel de ulike eiergruppene vil få.

Store papirtap for store eiere

Klokken 12.30 faller aksjene til Ice Goup 60 prosent på Oslo Børs.

Over halvannen milliarder kroner i markedsverdi er barbert bort. Børsraset påfører de største aksjonærene store papirtap torsdag:

  • Største eier, AI Media Holdings, har papirtap på rundt én milliard kroner.
  • Nest største eier, det Kristiansand-baserte investeringsselskapet Rasmussengruppen, har papirtap på rundt 190 millioner kroner i samme periode.

Vil ha 20 prosent markedsandel

Ice har blant annet en ambisjon om en markedsandel på 20 prosent på smarttelefoner i Norge, inntekter på mellom fire og fem milliarder kroner på mellom- og lang sikt, og en justert driftsmargin på mer enn 30 prosent.

– Hovedelementene i denne prosessen er å restrukturere balansen for å lette vekstaspektene i forretningsplanen og øke vår økonomiske fleksibilitet, sier Ice-toppsjef Eivind Helgaker i selskapets kvartalsrapport, som også ble lagt frem torsdag.

Låneavtale-brudd

Det var i oktober i fjor det ble kjent at långiver Golden Tree hadde beskyldt Ice for å ha brutt låneavtalen 14 ganger siden 2017. Golden Tree stevnet dermed den børsnoterte teleoperatøren.

Golden Tree er et amerikansk kapitalforvaltningsfirma som ble grunnlagt i 2000. Firmaet har hovedkontor i New York City og kontorer i London og Singapore.

Tapte en kvart milliard

Rett før Ice meldte om den nye strategiplanen og mulige kapitalinnhentingen, la selskapet også frem tall for årets tredje kvartal.

Den viser et underskudd på 256 millioner kroner før skatt av en omsetning på 593 millioner kroner.

I samme periode i fjor var resultat før skatt på minus 223 millioner kroner av en omsetning på 535 millioner kroner.

Driftsresultatet var på minus 61 millioner kroner, mot minus 131 millioner kroner i fjor. Kontantstrøm fra driften var imidlertid positiv med 161 millioner kroner, opp fra 63 millioner kroner i samme periode i fjor.

I kvartalsrapporten kommer det frem at mobiloperatøren har fått 14.000 nye abonnenter i tredje kvartal, noe som betyr at selskapet til sammen har 677.000 smarttelefon-abonnenter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.