Da Abraham Foss ble administrerende direktør i Telia Norge i 2015, fikk han en god bonusordning som har bidratt til å gi ham et solid inntektsløft.

Nå har Foss mistet ekstragodene og får mindre betalt som sjef for Telia i Norge. Det skyldes at han er blitt en del av Telias konsernledelse der han skal ta avgjørelser sammen med toppsjef Johan Dennelind (49).

5,7 mill. i fjor

Det var i 2017 Abraham Foss ble innlemmet i Telias konsernledelse.

– Fra og med 2017 går jeg utelukkende på fast lønn. Generalforsamlingen i Telia har vedtatt at konsernledelsen ikke skal ha bonusutbetalinger, sier Foss.

Ifølge årsrapporten for Telia Norge fikk Foss utbetalt nesten 5,7 millioner kroner i lønn i 2017.

– Det beløpet inkluderer også bonusen jeg fikk utbetalt i 2017 for arbeidet som ble gjort i 2016, forklarer Foss.

Han legger ikke skjul på at bonusen utgjorde en betydelig del av lønnen.

Kan få milliontap

Etter det DN forstår, hadde Foss i 2017 en fastlønn på rundt fire millioner og en bonus på oppunder halvannen million.

Inkludert pensjonsutgifter og andre godtgjørelser utgjorde lønnskostnadene for Foss i 2017 til sammen 6.831.000 kroner.

– Så nå går du ned i lønn?

– Det er det jo grunn til å tro. Men jeg har ingenting å utsette på min lønn. Vi har ambisiøse mål, så jeg kunne nok uansett ikke lagt til grunn at bonusoppnåelsen ville vært like høy hvert år, sier Foss.

Etter det DN forstår, kan Foss tape rundt en million kroner i utbetaling på å bli en del av konsernledelsen, selv om han har fått kompensert antatt bonustap med noe økt lønn.

– Så du burde ikke sagt ja til å bli en del av konsernledelsen?

– Haha, regnestykket får dere stå for, men det er jo andre ting som er motiverende enn bare lønn da, sier Foss.

Svendsen får mer

Telia er Norges nest største mobiloperatør med rundt to millioner kunder. Sammen med Telenor har de to selskapene kontroll over 93 prosent av mobilmarkedet, ifølge tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Av de to selskapenes mobilsjefer i Norge er det Telenors sjef som får best betalt.

Administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge fikk i fjor en godtgjørelse som til sammen var 300.000 kroner høyere enn hva Abraham Foss fikk i Telia Norge.
Administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge fikk i fjor en godtgjørelse som til sammen var 300.000 kroner høyere enn hva Abraham Foss fikk i Telia Norge. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Administrerende direktør Berit Svendsen (55) i Telenor Norge hadde i fjor en fastlønn på 3,3 millioner kroner. Inkludert incentivordninger, andre godtgjørelser og pensjonsrettigheter var Telenors totale godtgjørelse til Svendsen i 2017 på 7,1 millioner kroner.

Svensk topplønn

På toppnivå er det derimot Telias konsernsjef, Johan Dennelind, som får mest.

Konsernsjef Johan Dennelind i Telia tjente i fjor langt mer enn Telenors toppmann, Sigve Brekke.
Konsernsjef Johan Dennelind i Telia tjente i fjor langt mer enn Telenors toppmann, Sigve Brekke. (Foto: Kjell Inge Søreide)

I fjor hadde Dennelind en årslønn på 16,6 millioner svenske kroner. Inkludert andre godtgjørelser, blant annet pensjonsrettigheter på 6,5 millioner, var Dennelinds totale godtgjørelse på 23,5 millioner kroner.

Konsernsjef Sigve Brekke presenterer kvartalsresultatet.
Konsernsjef Sigve Brekke presenterer kvartalsresultatet. (Foto: Gunnar Lier)

Telenors konsernsjef Sigve Brekke (58) hadde i fjor en grunnlønn på 6,5 millioner og oppnådde godtgjørelser på totalt 14,1 millioner kroner.

«I tråd med forventningene»

Telia Norge nærmer seg en omsetning på ti milliarder kroner.

– Vi klarte det i fjor målt i svenske kroner, sier Foss.

I 2017 hadde selskapet en omsetning på 9,3 milliarder kroner og oppnådde en resultatgrad før skatt på 21,7 prosent, mot 19,2 prosent i 2016.

«Økningen i resultat og margin skyldes i all hovedsak økt fokus på kostnadseffektivitet i driften,» heter det i årsberetningen.

– Selskapets finansielle utvikling er i tråd med forventningene, sier Foss.

Ifølge årsberetningen investerte selskapet 788 millioner kroner i mobilnettet i 2017, mot 885 millioner kroner året før.

Telia hadde ved årsskiftet et mobilnett som dekket 98 prosent av befolkningen.(Vilkår)

Slik lærer du å stå på hendene
- Man kan ikke ha en treningsøkt uten å stå på hendene, mener turner Espen Jansen. Her viser han hvordan man enkelt lærer seg å stå opp ned.
01:09
Publisert: