– Telenor-saken er den største saken vi har behandlet hittil, sier konkurransedirektør Gjermund Mathisen i Eftas overvåkningsorgan Esa.

Telenor ble torsdag ilagt bot på 788 millioner kroner av Konkurransetilsynet. Telenor er også under etterforskning av Eftas overvåkingsorgan (Esa) der de mistenkes for marginskvis i Norge.

– Det er ikke dermed sagt at det nødvendigvis vil bli vår største bot eller noen bot i det hele tatt, men vi har aldri jobbet med noen sak som er like omfattende som denne, sier han.

Tidligere saker har endt med at boten blir enda større i Brussel, og det er ofte beregnet som en viss andel av omsetningen i selskapet.

Esa kontrollerer at Efta-landene Norge, Island og Liechtenstein følger reglene i EØS-avtalen.

Får svar i år

Esa var med Konkurransetilsynet på razzia i Telenors lokaler i 2012. Esa har imidlertid etterforsket andre ting enn Konkurransetilsynet. I 2016 kom Esa med en vurdering der den foreløpige konklusjonen var at Telenor har hindret konkurransen i markedet for mobilt bredbånd til privatkunder og for mobiltjenester til bedriftskunder.

Esa har etter fem år ennå ikke kommet med et endelig vedtak.

– Jeg er klar over at det har gått ganske lang tid siden vårt varsel om vedtak, men det er stadig en prioritet, sier Mathisen.

– Man kan forvente at det skjer noe i saken inneværende år. Så skal jeg la være å si akkurat hva dette er, sier han.

Telenor Norge-sjef Berit Svendsen kjenner heller ikke nøyaktig status i arbeidet til Esa.

– Vi følger det nøye, men de har gitt beskjed om at de kommer til å jobbe videre. Nå jobber vi med Konkurransetilsynet og får jobbe med Esa hvis de eventuelt skulle komme til en beslutning, sier Svendsen.

Risikerer større bot

I motsetning til Konkurransetilsynet går ikke Esa ut med beløp på gebyrer når det kommer med varsel om vedtak. Esa-direktøren vil ikke kommentere en konkret størrelse, men sier omsetningen i det berørte markedet og varigheten på bruddet er veldig avgjørende.

– Hele mobilmarkedet er selvfølgelig et stort marked. Jeg tror også man ser av tilsynets bot på 778 millioner kroner at vi har å gjøre med store og verdifulle markeder. Tilsynets pressemelding sier det var en overtredelse som varte rundt fire år. Det anser vi i sånne sammenhenger som å være relativt lenge, sier Mathisen.

Konkurransetilsynet etterforsket perioden 2010 til 2014. Etterforskningen til Esa, som gjelder mistanke om marginskvis i markedet for mobile bredbånd, dreier seg om perioden fra 2008 til 2012.

– Bøtene i konkurransesaker er gjerne høye. De bør være høye for å ha virkningen de skal ha: nemlig å avskrekke selskapene fra å bryte konkurransereglene, sier han.

Esas absolutt øvre grense for bøter er ti prosent av selskapets totale omsetning. Som tommelfingerregel bruker Esa siste hele regnskapsår året før etterforskningen for å avgjøre boten. Telenor omsatte i 2011 for 98,5 milliarder kroner. I verste fall risikerer Telenor en bot på inntil 10 milliarder kroner hvis Esa kommer frem til at Telenor har brutt konkurransereglene.(Vilkår)

Disse suvenirene kjøper turistene mest av
– Det er noe vi må bestille inn hele tiden.
00:54
Publisert: