Det er en travel torsdag for Berit Svendsen. Telenor-toppen har fått en kraftig bunke med dokumentasjon fra Konkurransetilsynet.

Svendsen er sjef for Telenor Norge og har nettopp fått en bot på 778 millioner kroner slengt i fanget fra Konkurransetilsynet som mener Telenor har hindret fri konkurranse i det norske mobilmarkedet. Det er norgeshistoriens største bot for brudd på konkurransereglene.

Nå skal advokater i sving for å vurdere en anke.

– Vi er uenig i vedtaket. Store verdier er involvert, så det er stor sannsynlighet for at vi kommer til å anke dette, sier Svendsen til DN.

Endret leievilkår

Svendsen har dårlig tid. De neste dagene skal hun sammen med Telenors egne advokater og eksperter finne ut om de skal anke tilsynets vedtak. Mens hun blir intervjuet av DN, sitter hennes informasjonsmedarbeidere og holder seg oppdatert på hva som skjer på Konkurransetilsynets pressekonferanse i Oslo sentrum.

Lars Sørgard.
Lars Sørgard. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

– Vi har funnet det bevist at selskapet har misbrukt sin dominerende posisjon i det norske markedet i perioden 2010 til 2014, sa konkurransedirektør Lars Sørgard på pressekonferansen.

I 2007 startet Telenor-konkurrentene Tele2 og Network Norway byggingen av et nytt mobilnett. Mens byggingen av det tredje mobilnettet pågikk, leide Network Norway tilgang til Telenors mobilnett i områder hvor det tredje nettet ikke var ferdigbygget.

Så, fra 2010, endret Telenor leievilkårene. Det er disse prisendringene Konkurransetilsynet mener brøt med konkurransereglene, ved at Telenor reduserte prisen for selve bruken av Telenors eget nett samtidig som selskapet innførte en avgift som økte med antallet kunder.

Svendsen mener Telenor ikke gjorde noe galt i denne perioden.

– De hadde veldig god nettutbygging i denne perioden. De tok store markedsandeler og hadde en gunstig periode og bygget seg opp som en konkurransedyktig aktør i Norge, sier hun.

– Vi laget en prisstruktur som kunden ville ha

– I 2010 var det sånn at det var konkurranse om grossistkunder i markedet. De kom til oss og ville ha en avtale, men det var også andre som kunne levere. Vi laget en prisstruktur som kunden ville ha og det er sakens kjerne. Nå har vi fått beskjed om at den prisstrukturen var for gunstig og kunne hindre dem i å ville bygge ut sitt nett, sier Svendsen.

Konkurransetilsynet viste på pressekonferansen utdrag fra to interne Telenor-eposter der strategien bak de nye vilkårene ble diskutert.

«Trolig vil Network Norway med denne avtalen neppe bygge en dekning som overskrider 40–50 prosent», het det i en av de interne epostene.

I den samme eposten ble det også påpekt at de nye vilkårene i tillegg til å redusere utbyggingen også kunne øke det langsiktige behovet konkurrentene ville ha for å leie kapasitet i Telenors nettverk.

«Siden vi allerede har en avtale ned Network Norway som effektivt begrenser incentivene til videre utbygging er det ikke ønskelig å inngå en avtale med Tele2 som gir dem vesentlig sterkere utbyggingsincentiver», sto det i en annen av de interne epostene Konkurransetilsynet viste frem.

– Vi mener at denne strategien har vært forankret i toppledelsen i Telenor, sa konkurransedirektør Lars Sørgard under pressekonferansen.

– Vi har konkludert med at dette er en alvorlig overtredelse av konkurranselovgivingen, la han til.

Har fått en kraftig bunke med dokumentasjon

Nå skal Telenor og deres advokater gjennomgå alle Konkurransetilsynets dokumenter i saken.

– Nå vil vi sette oss ned med våre veldig flinke advokater og eksperter og lese igjennom hele dokumentasjonen fra Konkurransetilsynet og se om det er noen endringer fra det varselet som ble gitt oss i 2016, sier Svendsen, som sier de har fått tilsendt en ganske kraftig bunke med dokumentasjon på epost.

Hvor alvorlig vil boten være for Telenor om den blir stående?

– Så vidt vi skjønner denne gebyrleggingen er det basert på en omsetning fra selskapet og det er klart at det er masse penger. Vi mener vi ikke har gjort noe galt. Derfor vil vi gjøre alt det vi kan for å vise at vi står veldig fint i denne saken, sier Svendsen. (Vilkår)

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: