Tirsdag ble det kjent at Kommunal- og moderniseringsdepartementet legger opp til at det lille mobilselskapet Ice kan få utsatt innbetaling med flere år etter kjøp av mobilfrekvenser.

Konkurrentene Telenor og Telia reagerer kraftig på departementets håndsrekning til Ice. Departementet mener derimot at de to store mobilselskapene ikke er like berørte av korona-situasjonen som utfordreren.

Departementet har sendt forslaget til Eftas kontrollorgan Esa for å få godkjennelse. Ifølge en børsmelding fra Ice vil det gi en positiv likviditetseffekt på 550 millioner kroner.

– Vi har hatt en finansieringsprosess som ble satt på pause blant annet som følge av koronasituasjonen. Da gikk vi i dialog med myndighetene, sier Reynir Johannesson, kommunikasjonsdirektør i Ice.

Det tredje mobilnettet

Ice bygger ut et tredje landsdekkende mobilnett. I fjor kjøpte Ice blant annet 5G frekvenser for totalt 337 millioner kroner i en auksjon og handlet dobbelt så mye kapasitet som Telenor. Mobilutfordreren skaffet seg mye kapasitet fra tidligere tv-frekvenser.

Etter planen skulle mesteparten frekvensene som ble kjøpt av mobilselskapene i fjor betales den 1. november 2021. Nå foreslår departementet at Ice får utsette mesteparten av betalingen til 1. november 2025.

Grunnet store investeringer går Ice med betydelige underskudd. I årets første tre måneder omsatte Ice for 491 millioner kroner og fikk et driftsunderskudd på 117 millioner kroner.

«Å regne som statsstøtte»

Telenors ledelse er svært kritisk til betalingsutsettelsen. Administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge understreker at alle aktørene kjøpte frekvenser i fjor.

Administrerende direktør i Telenor Norge Petter-Børre Furberg under kvartalspresentasjonen hos Telenor.
Administrerende direktør i Telenor Norge Petter-Børre Furberg under kvartalspresentasjonen hos Telenor. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

«Den utvidede retten til betalingsutsettelse for kjøp av spektrum og innbetaling av frekvensavgifter til 2025 som departementet foreslår å gi til Ice, vil være å regne som statsstøtte til en av aktørene i et konkurranseutsatt marked. Vi ser at departementet har sendt forslaget til Eftas overvåkningsorgan for godkjennelse. Telenor har ikke vært i dialog med departementet om dette,» skriver Furberg i eposten.

Også Telia reagerer på at myndighetene legger opp til at konkurrenten Ice får betalingsutsettelse.

– Dette er helt tydelig en konkurransevridende beslutning. Alle aktører bør få like vilkår. Vi har foreløpig ikke fått innsyn i begrunnelsen, men det kan se ut som dette er ulovlig statsstøtte. Den enkle løsningen er å gi alle aktører samme utsettelse, sier Henning Lunde, kommunikasjonsdirektør i Telia.

«Ikke i samme situasjon»

Statssekretær Paul Chaffey (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet innrømmer at Ice får statsstøtte.

«Tiltaket er notifisert til Esa som statsstøtte etter EØS-avtalen. Vi avventer nå Esas tilbakemelding,» skriver Chaffey i en epost.

Han mener det er gode grunner til å gi Ice betalingsutsettelse.

«Ice bygger Norges tredje mobilnett. Dette er samfunnskritisk digital infrastruktur som nå er viktigere enn noensinne. Covid-19 har hatt en sterk negativ påvirkning på finansieringen Ice har behov for i forbindelse med denne kapitalkrevende utbyggingen. De andre to mobilnettene har kommet mye lengre i sin utbygging av nasjonal dekning og er av den grunn ikke berørt på samme måte av Covid-19. Staten forutsetter at Ice over tid bygger mer dekning og at tiltaket blir godkjent av Esa,» skriver Chaffey.

Statssekretæren legger til at Telenor og Telia er ikke i samme situasjon som Ice og har god nasjonal dekning.

«Telenor og Telia er heller ikke i samme grad avhengig av den type finansielle tjenester som nå er negativt påvirket av korona situasjonen,» skriver Chaffey.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.