Rasiah Ranjith Leon fra Sri Lanka leverte i 1994 inn det som er blitt beskrevet som «Norgeshistoriens mest lønnsomme asylsøknad». Han hoppet av på en forretningsreise i Norge og søkte tilflukt fra borgerkrigen i hjemlandet.
Mens han jobbet som renholder i Bergen fikk Leon det som kan beskrives som en av Norgeshistoriens dyreste mobilregninger. Etter hyppige samtaler med familien på Sri Lanka, fikk han en regning fra Telenor på 50.000 kroner. Den regningen ble svært dyr. For Telenor.
Prissjokket bidro til at ideen bak telekomselskapet Lebara ble født, et selskap som kapret betydelige markedsandeler både i og utenfor Norge. Allerede i 2007 ble den norske Lebara-virksomheten solgt til Network Norway for opp mot 300 millioner kroner, og i fjor ble den internasjonale virksomheten solgt for rundt én milliard dollar, eller drøyt åtte milliarder norske kroner med dagens valutakurs.
Får barna inn på eiersiden
Salget av Lebara gir klingende mynt i kassen til selskapet Leon Holding as, som frem til 2017 var heleid av Rasiah Ranjith Leon. Selskapet hadde i fjor finansinntekter knyttet til transaksjonen på 997 millioner kroner, og fikk et resultat før skatt på rett over én milliard kroner.
– Er hele Lebara-gevinsten bokført i 2017, eller kommer det mer i kommende år?
– Jeg har ikke anledning til å kommentere noen aspekter vedrørende dette, sier administrerende direktør Thor-Erling W. Hansen i Leon Holding.
Regnskapet som nylig er avgitt viser at Leons tre barn, Sanjay, Sanju og Sonia har kommet inn på eiersiden med ti prosent hver. De eier aksjene gjennom hvert sitt nyopprettet holdingselskap. Barna eier 99,9 prosent av disse selskapene, men far Leon har foreløpig beholdt full kontroll gjennom en liten post a-aksjer i hvert av dem.
Etter at milliardgevinsten i 2017 er absorbert i selskapet, hadde Leon Holding ved inngangen til 2018 en egenkapital på over 1,3 milliarder kroner. Det betyr at barna allerede sitter på verdier for 130 millioner hver.
Kontantbeholdningen ved utgangen av 2017 var på 928 millioner kroner, og ifølge Hansen er det meste fortsatt ubrukt.
DN kom fredag ikke i kontakt med Rasiah Ranjith Leon.
Flyttet til England
Etter salget av den norske Lebara-virksomheten i 2007 har Rasiah Ranjith Leon jobbet mye fra London. Omtrent samtidig med at milliardsalget av Lebara ble kjent i fjor høst, meldte også Leon utflytting fra Norge, og er nå registrert utvandret av Skatteetaten.
– Han har flyttet til England blant annet for å være nærmere de to andre gründerne i Lebara Foundation, som han benytter mer og mer tid på, sier Thor-Erling W. Hansen.
I et intervju med Aftenposten i 2012 fortalte Leon at de tre Lebara-gründerne hadde inngått en aksjonæravtale som slo fast at halvparten av inntektene fra et eventuelt aksjesalg skulle sendes til en stiftelse.
– Ok, én milliard dollar er bra, men 500 millioner gir vi til Lebara-stiftelsen. Jeg er ikke veldig fokusert på hvor mye jeg får, sa Leon til avisen.
– Ble dette faktisk gjennomført, og hvor mye ble tilført stiftelsen?
– Transaksjoner til stiftelsen kan jeg dessverre ikke kommentere. Stiftelsen er formelt registrert i India. Stiftelsen gjør ingen «finansielle investeringer», men investerer i mennesker som trenger bistand, sier Hansen.
Investerer i eiendom og turisme
Etter salget av Lebara vil Leon Holding satse videre for fullt innenfor eiendom og turisme.
«The Sky is the limit», er slagordet på nettsidene til konsernet.
Gjennom det Nederland-registrerte selskapet LBR Investments BV, der Leon Holding eier en tredjedel av aksjene, skal familien satse stort på turisme og eiendom i Asia.
– De viktigste investeringene er i hoteller, feriesteder og kommersielle eiendommer, skriver selskapet på sine nettsider.
I tillegg investerer Leon Holding, sammen med de to andre Lebara-gründerne, i europeisk eiendom gjennom det Luxembourg-registrerte selskapet LBR Investements SARL.
– De tre Lebara gründerne har i mange år hatt disse felles investeringsselskapene hvor deler av utbytte fra Lebara gjennom årene er blitt overført og investert hovedsakelig i eiendom, sier Thor-Erling W. Hansen
Store problemer i Lebara
Siden den sveitsiske selskapet Palmarium kjøpte Lebara i september i fjor, har det dukket opp store problemer for selskapet. I februrar ble oppdaget at selskapet hadde unnlatt å rapportere negative tall for tre datterselskaper, og det ble kjent at finansdirektøren hadde sagt opp, av personlige grunner.
Selskapet klarte i slutten av juli ikke å levere et revidert årsregnskap for 2017 innen den lovfestede fristen. Heller ikke resultatene for første kvartal har sluppet ut.
Ikke part i kaoset
Til tross for at problemene i Lebara oppsto rett etter oppkjøpet, har det foreløpig ikke kommet indikasjoner på at utfordringene skyldes negative overraskelser i selskapet. Administrerende direktør Thor-Erling Hansen i Leon Holding sier at selskapet ikke er blitt dratt inn i den pågående situasjonen i Lebara.
– Dette er kun noe jeg har fått med meg i avisene og Leon Holding har ingen part i dette, og det har heller ikke blitt rettet anklager mot oss, sier Hansen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.