– Det er ikke signert noen avtaler og så står det igjen en del ting, men hvis alt går greit håper vi å kunne signere innen tredje kvartal, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor.

Mandag gjorde Brekke seg klar for å møte pressen i Malaysia etter at telegiganten på morgenkvisten annonserte planer om å slå deler av sin virksomhet sammen med Axiata Group Berhad. De to selskapene vil slå sammen sine mobil- og infrastrukturvirksomheter i Asia. Det nye selskapet vil til sammen ha nær 300 millioner kunder og bli ett av Asias største infrastrukturselskaper med rundt 60.000 mobiltårn.

Telenor-sjefen var selv med i forhandlingene

Brekke vil si minst mulig om prosessen så langt.

– Det vil jeg ikke være konkret på, det har pågått i noe tid, sier Brekke som heller ikke vil røpe om forhandlingene ble innledet før eller etter nyttår.

– På grunn av størrelsen og det strategiske rundt dette synes vi det var riktig å gå ut med det nå. Det var riktig å informere om hva som var misjonen og hvor langt det har kommet, sier Brekke.

Han har selv vært aktivt deltagende i forhandlingene i tillegg til et større team.

– Vi har også fått på plass en del ting, inklusive det at Telenor skal ha 56,6 prosent og kontroll i selskapet, sier Brekke.

Malaysias største selskap

Det nye selskapet vil bli Malaysias største selskap og interessen for nyheten er stor i Malaysia ifølge Brekke.

Foreløpig ønsker ikke partene å si så mye mer om verdsettelsen av det nye selskapet, annet enn at det blir stort.

– Ja, det blir stort, det er nesten 300 millioner kunder, 13 milliarder dollar i omsetning og 5,5 milliarder i driftsresultat før avskrivninger (ebitda). Det er omtrent det samme som hele Telenor i dag. Hvis vi gjør dette og legger det nye selskapet inn i Telenor, vil det nye selskapet utgjøre rundt to tredjedeler av Telenor, sier Brekke.

Det gjenstår også en gjennomgåelse av selskapene, en såkalt due diligence. Dersom partene blir enige, vil det også trenge godkjennelse fra regulerende myndigheter.

Sigve Brekke viser til at en sammenslåing med Axiata følger Telenors strategiske retning.

– Vi mener det er et godt strategisk rasjonale som vi legger frem og vi mener det er godt for både kundene våre og for våre aksjonærer, sier Brekke.

Styrker fotavtrykket i Asia

Han viser også til at avtalen ikke innebærer noen kontantutlegg for Telenor, kun bytte av aksjer. I tillegg vil det sammenslåtte selskapet kunne ta ut synergier i størrelsesorden fem milliarder dollar (43 milliarder kroner) som gjør at det blir mer penger til innovasjon, mulig å ta lavere utsalgspriser og inngå samarbeid med andre aktører, ifølge Brekke. Dette vil ikke komme bare den asiatiske regionen til gode.

– Det dreier seg om at Telenor som sådan kan levere bedre tjenester, sier Brekke.

Han viser til at Telenors strategi er å rendyrke virksomheten geografisk til Asia og Norden. Selskapet solgte ifjor unna sin mobilvirksomhet i Øst-Europa for 26,5 milliarder kroner, og brukte i april 14,4 milliarder kroner på å kjøpe litt over halvparten av den finske teleoperatøren Elisa.

– Dette er en del av den strategien der vi ønsker å fokusere på to geografiske plattformer, og nå styrker vi plattformen vår i Asia, sier Brekke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.