Ifølge analysebyrået IDC er Huawei nå verdens nest største mobilprodusent. Det kinesiske selskapet distribuerte 41 prosent flere telefoner i andre kvartal av 2018 som i samme periode i 2017. Apples vekst i samme periode var 0,7 prosent.

Det er første gang på syv år at det er endringer helt i toppen av listen over de mestselgende mobilprodusentene i verden.

Ubestridt leder er fortsatt Samsung som hadde 20,9 prosent markedsandel i kvartalet, til tross for en nedgang i markedsandelen på 10,4 prosentpoeng.

Mye av Huaweis enorme vekst skyldes at det har tatt posisjonen som markedsleder i hjemlandet Kina. Kina er et vekstmarked for smarttelefoner og Huawei har her en markedsandel på 27 prosent. Det utgjør store nok volumer til til å vippe vektskålen for det globale salget.

Test av Huawei P20 Pro: Her er den nye bildesjefen dnPlus

Også nummer fire og fem på listen over de største mobilprodusentene er kinesiske. Xiaomi og Oppo har imidlertid ikke satset utenfor Asia foreløpig.

Fortsatt sterke i Norge

Selv om Apple i andre kvartal hadde en global markedsandel på 12,1 prosent er de en veldig sterk aktør i vestlige markeder. Toppmodellen Iphone X er den mestselgende telefonen både i Norge og andre modne markeder.

Hverken Samsung, Huawei eller Apple offentliggjør sine markedsandeler i Norge, men norske kilder med nærhet til bransjen sier til DN at Apples markedsandel ligger mellom 50 og 60 prosent her hjemme. De samme kildene sier Huawei hadde rundt 15 prosent markedsandel før lanseringen av deres siste toppmodell P20 Pro.(Vilkår)

Det er lov å gjøre feil
Per Sandberg må levere inn telefonene og annet til gjennomsøking.
01:40
Publisert: