Kundene strømmer til selskapet som utfordrer mobilbransjen med fri data. Mens ledelsen i Chili Mobil er i konflikt med myndighetene om abonnementsvilkårene, har kundemassen nærmest eksplodert.
– Vi har nå cirka 47.000 kunder og har nesten nådd målet på 50.000 ved utgangen av 2018, sier Lars Ryen Mill, administrerende direktør i Chili Mobil.
Mobilselskapet var nærmest en liten mygg før selskapet på forsommeren lanserte abonnementet «Fri data» med en begrensing på 1000 GB per måned for 399 kroner. Ingen andre mobilselskaper var i nærheten med et tilbud for stor-surferne.
– Frem til da hadde vi 9000 kunder. Vi er veldig godt fornøyd med veksten, sier Ryen Mill.
«Har sine utfordringer»
Selskapet gikk inn i 2018 med en håndfull ansatte. Det var ikke nok til å takle kundetilstrømningen.
– Det å gå fra å være en liten gründerbedrift til å få en så stor kundemasse har sine utfordringer.
– Så dere hadde voksesmerter?
– Absolutt. Vi måtte profesjonalisere kundesystemene med bedre nettløsninger. I dag har vi 14 ansatte på kundesenteret, sier Ryen Mill.
Ledelsen har store vekstambisjoner for 2019.
– Vi budsjetterer med at vi har en kundebase på 80.000 ved slutten av 2019. Målet er at vi i 2019 går med driftsmessig overskudd med en omsetning på 250 millioner kroner. I 2018 får vi driftsinntekter på rundt 80 millioner kroner, sier Ryen Mill.
Han legger ikke skjul på at selskapet taper penger.
– Vi får underskudd i år.
Chili Mobils største eier, Egil Skibenes, har tilført selskapet store summer de siste årene.
– Chili Mobil er noe av det morsomste jeg har drevet med, sa Skibenes til DN i høst og forventet at selskapet ville ha en lønnsom drift i løpet av annet halvår i 2018.
Foreløpig har ingen andre mobilselskaper tatt opp konkurransen med Chili Mobil om fri data.
– Jeg tror vi kommer til å være alene om dette tilbudet godt inn i 2019. Mange av våre konkurrenter går motsatt ved, ved å ha lavest pris for dem som surfer lite, sier Ryen Mill.
Han legger til at selskapet også tilbyr større datapakker som 25 GB og andre abonnementer inkludert et mini-abonnement på 1GB.
– Vi har en gjennomsnittsinntekt fra våre kunder på 400 kroner i måneden. Det er langt mer enn Telenor og Telia, sier Ryen Mill.
– Så nå er dere en oppkjøpskandidat?
– Det tenker vi ikke på i dagens situasjon. Vår oppgave er å fortsette å være flinke til å få nye kunder og være flinke til å beholde dem.
Tolkningskonflikt
Selskapet har siden i sommer vært i konflikt med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Teleregulatøren mener selskapet bryter med regelverket om nettnøytralitet. Striden står om Chilis kunder kan benytte et mobilabonnement som et bredbånd ved å sette et sim-kort i en ruter eller ikke.
Mobilselskapet kom Nkom i møte på en rekke punkter i høst uten å angi begrensing på den samlede surfingen. Da økte Chili Mobil abonnementsprisen per måned til 499 kroner. For kunder som bruker mer enn 5 GB per dag er det innført en ordning hvor kundene må låse opp nye datakvoter ved å sende en gratis sms som gir 3 GB ad gangen. Det har enkelte reagert på.
– Noen kunder har reagert på at vi har innført en data-hekk på 5 GB om dagen. Men det er kun fire prosent av våre kunder som klarer å bruke så mye om dagen, og under 0,5 prosent av kundemassen bruker vårt tilbud som bredbåndserstatter som vi mener tilbudet vårt ikke er ment som.
Nkom krevde rett før jul at Chili Mobil måtte endre abonnementsvilkårene for «Fri data». Ledelsen i Chili Mobil anket.
– Resultatet av byråkratenes tolkning er at mobildata blir dyrere. Derfor anket vi, sier Ryen Mill.
Anken medførte at Samferdselsdepartementet utsatte iverksettelsen av Nkoms vedtak til 8. februar 2019. Departementets beslutning innebærer at Chilis «Fri data»-vilkår per i dag fortsatt er lovlige.
– Vi vil uansett påklage Nkoms vedtak innen klagefristen 17. januar og be Samferdselsdepartementet om å oppheve vedtaket. Tolkningen av regelverket er både forbrukerfiendtlig og konkurransehemmende, sier Ryen Mill.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.