Fredag ettermiddag lanserte Ice.net muligheten for at privatkunder som ikke bruker opp datapakken sin en måned får den ubrukte mobildataen overført og lagt til neste måneds kvote.

Lørdag fulgte Talkmore opp med tilsvarende tilbud til sine kunder.

– Ice.net har den fordelen at de eier sitt eget nett og kan gjøre som de vil. Som utfordrer er det ikke unaturlig at de introduserer nye kundeorienterte produkter, sier Morten Evjen i rådgivningsselskapet Telehjelpen.

Han mener Talkmores raske reaksjon på Ice viser at de satt på gjerdet og ventet.

– Dette har nok Talkmore hatt i skuffen en stund. Enten ville de kuppe Ice.nets lansering eller så ventet de bare på at noen andre skulle lansere først. Jeg regner med alle utfordrerne i bransjen vil svare med tilsvarende tilbud raskt for å ikke virke mindre konkurransedyktige, selv om det er dyrt for lavprisleverandørene, sier Evjen.

Morten Evjen, daglig leder i Telehjelpen.
Morten Evjen, daglig leder i Telehjelpen. (Foto: Elin Høyland)

Dette betyr at forbrukerne ikke lenger må betale for all kapasitet de ikke bruker hver måned, men at man får lengre tid på seg til å bruke den kvoten man har betalt for. I dag er det vanlig at den inkluderte datapakken nullstilles hvert månedsskifte og man betaler like mye selv om man bare har brukt en brøkdel av datakvoten.

– Telenor i Sverige har anslått at mobiloperatørene stjeler for milliarder i ubrukt data fra sine kunder, og denne nye ordningen løser store deler av dette problemet, sier Evjen.

OneCall hiver seg på

Nå lanserer også OneCall sin versjon av overføring av datakvote. De kaller det «Ta med data» og ordningen gjelder alle abonnement med en datapakke fra februar.

– Vi har jo sett på dette lenge og kommet frem til en løsning vi synes er enkel for kundene. Alle får det automatisk og vi har ikke satt noen utløpsdato på overføringen, sier Øistein Eriksen, leder for OneCall til DN.

Ulike vilkår

Ice og Talkmore har litt forskjellige vilkår for overføring av datakvote. Ice.net setter et tak på hvor mye du kan overføre som tilsvarer én månedskvote. Dersom du har to gigabyte (GB) inkludert i abonnementet kan du overføre maksimalt to GB til sammen. Overføringen går ikke ut på dato, så du trenger ikke bruke opp alt neste måned. Ice.net tilbyr overføring av mobildata til alle abonnenter fra april måned. 

Talkmore lar deg overføre data til neste måned, men så går ekstrakvoten ut på dato. Man kan altså ikke «spare» data i februar og bruke den i sommerferien. I praksis betyr det at også de har et tak på overføring av data på én månedskvote. Det er ikke alle abonnementer hos Talkmore som får denne muligheten. Ordningen gjelder abonnementene Fritt (3 og 5 GB) og Fritt + EU (2, 4, 8 og 12 GB) fra nå.

Oppdatering: Talkmore har siden artikkelen ble publisert endret sine vilkår. Ordningen gjelder nå også abonnementene Fritt 1 GB, Fritt + EU 1 GB, Trygg 2 GB og Trygg 5 GB. 

OneCall har automatisk overføring av ubrukt datakvote på alle abonnementer med datapakke. Man kan maksimalt spare én månedskvote til sammen og det man har til overs har ingen utløpsdato, slik at data spart i februar for eksempel kan brukes i sommerferien.

Mer kommer

Morten Evjen tror flere operatører vil følge etter med overføring av mobildata. I tillegg vil vi nok se flere nye måter å pakke inn abonnementstjenester på.

– Det neste produktet som kommer på markedet er nok pakker med data som kan deles av grupper, enten familier eller avdelinger i en bedrift. Det er helt sikkert operatører som har dette klart allerede, men jeg er usikker på om noen tar seg råd til å lansere dette før sommeren, sier Evjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.