Idet toget ruller inn på Eidsvoll stasjon, kan programvareutvikler Tarjei Kvamme føre opp en knapp jobbhalvtime. Kontoret hans består av en Mac, et par avanserte støydempende høretelefoner og NSBs mobile internett.

– Det fungerer greit til synkronisering av programkode, sier han, men forteller at rundt 20 prosent av tiden må han bare gi opp å få kontakt med nettet.

Han er på ingen måte alene om å surfe under togreisen. Hadde det skjedd et mord på et norsk pendlertog, er det ikke sikkert det hadde vært noen vitner. Alle åpne øyne er rettet mot skjermen. Resten sover.

Siden Netcom ble startet på 90-tallet, har selskapet alltid hatt status som utfordrer, med noe dårligere dekning. Det tapte også alle tester av mobilt bredbånd i DN fra 2008 til 2013. Så kom 4G og endret spillet. Netcom vant DNs test rundt Oslo, og nå viser det seg at det også holder utenfor byen. Netcom er klart best på to av tre strekninger DN har testet.

Knirkefri filmavspilling

5. mars i år startet en liten revolusjon innen mobilt bredbånd, som pendlere vil nyte stadig mer godt av i årene som kommer. Da fikk mobilselskapene tilgang på nye frekvenser som gjør det mulig å servere lynraskt 4G-nett til mye større deler av landet.

Da DN sist gjorde en pendlertest, i 2011, var den raskeste målingen på 6,5 Mb/s. Med 4G er toppnoteringen over ti ganger høyere, på 82 Mb/s. Det er langt kjappere enn de fleste har hjemme eller på kontoret, og gjør det blant annet mulig å se film i heftig oppløsning.

– Jeg startet streaming av en spillefilm fra Netflix på Gardermoen og hadde ingen avbrudd på flybussen på veien til Nydalen. Det viser hva det betyr i praksis, sier dekningsdirektør Tommy Johansen i Netcom.

BRUKER IKKE 4G. – Det er viktigere at nettet ikke er ustabilt enn at hastigheten er høy, sier Tarjei Kvamme, som får gjort unna en knapp times arbeid på reisen fra Eidsvoll til Oslo og tilbake.
BRUKER IKKE 4G. – Det er viktigere at nettet ikke er ustabilt enn at hastigheten er høy, sier Tarjei Kvamme, som får gjort unna en knapp times arbeid på reisen fra Eidsvoll til Oslo og tilbake.

Ikke på skinner i tunnel

DNs målinger viser at noen strekninger har fått svært gode hastigheter, mens nettet på andre steder ikke holder mål.

– Det er så dårlig at jeg må laste inn dokumenter jeg skal jobbe med på forhånd, sier Marit Simonsen, som tar en mastergrad i logopedi i Oslo, og pendler fra Stange.

Turen til og fra Oslo med tog tar tre timer tur – retur, og Simonsen irriterer seg over dårlig dekning, særlig på strekningen fra Minnesund til Tangen. Dette er områder der hverken Telenor eller Netcom har god dekning. Men nå skal de prioriteres, med sammenhengende utbygging av 3G og 4G hele veien til Trondheim, lover Johansen i Netcom.

Flere av pendlerne DN snakker med, har full oversikt over hvor det er dårlig dekning. Pendler Ida Aagard passer vanligvis på å laste inn en avisforside før toget når tunnelene på vei inn mot Oslo S. For der inne går det tregt.

– Jeg bruker nettet hele tiden. Selvfølgelig vil jeg ha det som går kjappest, sier Aagard.

SVAK DEKNING. – Dekningen på Minnesund–Tangen er håpløs, både i tog og bil, sier masterstudent Marit Simonsen. Hun mener tiden på toget er gull verdt i studiene, men hun må tilpasse seg dekningshull.
SVAK DEKNING. – Dekningen på Minnesund–Tangen er håpløs, både i tog og bil, sier masterstudent Marit Simonsen. Hun mener tiden på toget er gull verdt i studiene, men hun må tilpasse seg dekningshull.

Metallbur på hjul

Fremskrittene vil imidlertid bli mest merkbare på buss og i bil. Tog er verre for mobiloperatørene.

– Med en metallkasse og solskjermer på vinduene blir togene nesten som strålingstette bur, sier Johansen.

God togdekning krever ekstra basestasjoner og signalforsterkere inne i togene. Det kan ta tid å få på plass.

– Vi synes ikke dagens tilbud til pendlerne er godt nok. Men dette er et komplekst system hvor både Jernbaneverket, NSB og mobiloperatørene må samarbeide tett dersom det skal bli bedring. Jeg tror det vil ta flere år før dekningen på norske tog blir tilfredsstillende, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Han mener man likevel får bedre fart ved å bruke eget mobil­­­abonnement fremfor å koble seg opp mot trådløse nett som leveres på toget. Det er Simonsen enig i.

Stabilitet viktigst?

DNs test viser at hastighetene fort spretter i været der man får 4G-dekning. Dette gir mulighet for å se video i god oppløsning, og lese nettsider som om du satt hjemme eller på jobben. Andre steder går det svært sakte, og bare de minst krevende tjenestene fungerer uten å sette tålmodigheten på prøve. Men for noen er ikke dette noe stort problem.

– Det er viktigere at nettet ikke er ustabilt enn at hastigheten er høy, sier Tarjei Kvamme, som mener hans produktivitet faktisk kan synke med raskere nett.

– Da ville fristelsen til å drive med mindre produktive ting være større, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.