Ifølge statistikk fra nettmålingstjenesten Ookla har Norge verdens raskeste mobilnett.

Ookla står blant annet bak den populære appen Speedtest.net, hvor brukerne kan måle hvor høy hastighet datatilkoblingen deres har til enhver tid.

Selskapet skriver på sin blogg at Norge har hoppet fra 11. plass på verdensrankingen til førsteplass på 13 måneder.

Ifølge statistikken deres har nordmenns gjennomsnittlige datahastighet på mobilen vokst med 69 prosent det siste året og ligger nå på 52,6 megabits per sekund.

Fjernet sperren

Det er tre operatører i Norge som bygger egne mobilnett alle de andre operatørene leier plass i. Både Telenor, Telia og Ice.net har de siste årene investert milliardbeløp i utbygging av 4G-nettene sine.

Men denne utbyggingen er ikke forklaringen på hvorfor vi har klatret så raskt på statistikken. Det største hoppet kom da Telenor kuttet hastighetssperren som lå på enkelte abonnement fra september 2016.

Telenor sier til Ookla at de ikke har merket noen negative effekter i nettet sitt av å gi alle abonnenter maksimal tilgjengelig hastighet.

Denne grafen viser godt hva som skjedde da Telenor fjernet alle hastighetssperrer i sitt 4G-nett for et år siden.
Denne grafen viser godt hva som skjedde da Telenor fjernet alle hastighetssperrer i sitt 4G-nett for et år siden. (Foto: Ookla / Speedtest.net)

Telia nummer to

Status ved utgangen av juli måned i Norge er at telefoner i Telenors nett i snitt fikk en nedlastingshastighet på 58,6 megabits per sekund.

Telefoner i Telias nett hadde en snitthastighet på 45,9 megabits per sekund i juli.

Det ble foretatt 20.000 brukermålinger i Telenors nett og 10.000 brukermålinger i Telias nett.

Nederland og Ungarn ligger som nummer to og tre på listen over verdens raskeste mobilnett. Våre naboer i Danmark og Sverige ligger på henholdsvis 12. og 19. plass.(Vilkår)