Ved midnatt torsdag 15. juni trådte nye regler for roaming i mobilnett i EU og EØS i kraft. Kort fortalt betyr det at mobiloperatørene ikke lenger kan kreve egne priser for mobilbruk i EU. Man kan bruke mobilen til samtaler, sms, MMS og data med samme vilkår som hjemme. Dette gjelder både private abonnement og bedriftsabonnement.

Men det kan fortsatt komme overraskelser på regningen.

Bare EU og EØS

De nye reglene om gjelder bare i EU og EØS. Skal du for eksempel til Thailand, USA, Sveits eller Tyrkia gjelder ikke fri roaming. Da må du sjekke med operatøren din før du reiser hvilke priser som gjelder.

Dersom du er i et land utenfor EØS-samarbeidet er mobiloperatøren fortsatt pliktig til å informere deg via sms om gjeldende priser. Du får også et varsel fra operatøren dersom du nærmer deg 500 kroner i forbruk, uansett hvilket land du er i.

Det er også viktig å merke seg at de nye reglene gjelder når du selv er på reise i utlandet. Samtaler du foretar til andre som er i utlandet takseres fortsatt som før.

Å koble seg til mobilnett på cruiseskip og andre passasjerbåter er ikke underlagt disse reglene, så sjekk prisinformasjonen før du bruker mobilen om bord.

Abonnement med unntak

De aller fleste mobilabonnementer er dekket av de nye reglene, men det finnes noen abonnementer som kun kan brukes i Norge. I tillegg er det noen kontantkort som ikke vil fungere i utlandet uten at de åpnes for det. I så fall vil du bli varslet av operatøren når du skrur på mobilen i utlandet.

Enkelte store bedrifter har egne vilkår for bruk i utlandet i sin avtale med mobiloperatøren. Disse avtalene kan videreføres dersom kundene ønsker det, men alle mobiloperatører er pliktige til å varsle de bedriftskundene dette gjelder og tilby dem fri roaming.

Roamingreglene gir operatørene en mulighet til å begrense utenlands databruk for abonnenter med ekstra store datapakker eller ubegrenset data i abonnementet. Her er det ulik praksis fra operatør til operatør, men alle operatører er pliktige til å varsle sine abonnenter om hva som gjelder idet de logger seg på et utenlandsk mobilnett.

Pakken gjelder fortsatt

«Fri roaming» betyr at man har samme vilkår i EØS-området som hjemme. Det vil si at man ikke kan bruke mer data på reise enn hjemme. I dag tilbyr flere operatører sine abonnenter å «spare» og overføre ubrukt data fra en måned til neste. De oppsparte dataene skal kunne brukes ved reise også, men det er lurt å sjekke dette med operatøren.

De fleste bruker mer mobildata i ferien enn ellers. Derfor gjelder det å bruke mobildata på en forsiktig måte hvis man ikke ønsker å kjøpe til ekstra datapakker. 

Her er noen tiltak alle kan gjøre for å redusere databruken:

  • Snapchat: Aktiver «Datasparingmodus» under Tilleggstjenester i Innstillinger. Da lastes ikke meldingene inn automatisk, bare de du selv velger.
  • Instagram: Aktiver «Bruk mindre data» under Mobildatabruk i Innstillinger.
  • Facebook: Aktiver «Datasparing» i Innstillinger. Da reduseres billedkvaliteten litt samtidig som automatisk avspilling av video deaktiveres.
  • Epost: Skru av «Push» eller hyppig nedlasting av epost. Deaktiver automatisk nedlasting av vedlegg om du har aktivert dette.
  • Nettleser: Her er det ulik praksis fra nettleser til nettleser. Safari på Iphone har ingen funksjon for datasparing, men nettleseren Google Chrome har dette både for Iphone og Android. Også nettleserne til Opera er gode på datasparing.
  • Musikk: Spotify og Tidal har innstillinger for å justere kvaliteten på musikken som strømmes for å redusere databruken. Et godt tips her er å laste ned spillelister for offline avspilling før man reiser. Enkelte abonnementer har også fri bruk av musikkstrømming i EU.
  • Film: De fleste filmtjenestene som Netflix, HBO og Viaplay kan justere kvaliteten på videoavspillingen. På enkelte av tjenestene må dette gjøres i en nettleser og ikke i appen. Også her gjelder det å laste ned mest mulig på forhånd. 
  • Bildesynkronisering: De fleste smarttelefoner tar automatisk sikkerhetskopi av bilder og video. Dette gjelder Icloud, Google Bilder, Dropbox, OneDrive og lignende. Skru av «bruk mobildata» i innstillingene for tjenesten du bruker. Da vil du bare synkronisere når du er tilkoblet et trådløst nettverk.
  • Sjekk griske apper: Både Iphone og Android kan vise deg hvilke apper som bruker mest data. Du kan selv velge at enkelte av disse ikke får bruke data i utlandet eller i bakgrunnen. Det vil si at de kun bruker data når de vises på skjermen. På Iphone ligger dette under «Mobilnett» og på Android under «Tilkoblinger» og «Databruk».
  • Automatiske oppdateringer: Både Iphone og Android kan laste ned oppdateringer til apper automatisk. Skru av dette eller velg «kun wi-fi».

Trådløse nett

Hoteller, kafeer og restauranter i utlandet tilbyr ofte gjestene gratis internett. Dette avlaster datakvoten din, men det er viktig å tenke sikkerhet når man kobler seg til offentlige trådløse nettverk.

Mange av disse nettverkene er dårlig sikret og dermed øker risikoen for at man blir eksponert for hackere og ondsinnet programvare. Derfor er det faktisk tryggere å bruke mobildata enn usikrede trådløse nett når man reiser. Det kan i seg selv være en grunn til å kjøpe en ekstra datapakke til mobilabonnementet før man reiser. 

De aller fleste smarttelefoner kan dele sin nettilkobling med nettbrett og pc-er (Delt internett eller tilsvarende) så om du er bekymret for sikkerheten på reise kan det være klokt å bruke denne funksjonen. Bare husk at du setter et passord på tilkoblingen så ikke andre i nærheten snylter på «ditt internett».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.