Den 15. juni innføres en ny regulering av mobilmarkedet i EU og EØS som sier at mobiloperatørene ikke lenger kan ta ekstra betalt for mobilbruk utenfor abonnementets hjemland. EU kaller regelen «Roam like at home».

Kort fortalt betyr det at man kan bruke mobilen i hele EU og EØS som om man var hjemme. Samtaler, sms og data blir trukket fra kvoten man har i abonnementet. Regelen gjelder både privat- og bedriftsabonnement.

Regelen ble strengt tatt innført 1. juni 2016, men en overgangsordning har latt operatørene ta betalt for roaming i ett år. Overgangsordningen slutter 15. juni.

Morten Evjen er daglig leder i Telehjelpen.
Morten Evjen er daglig leder i Telehjelpen. (Foto: Elin Høyland)

– Dette er gode nyheter for kunder på reisefot. Å slippe å tenke på hva det koster å bruke mobilen i EU-land gjør at man kan bruke den som verktøy på samme måte som hjemme med visshet om at det ikke kommer noen overraskelser på mobilregningen, sier Morten Evjen i Telehjelpen til DN.

Må kompensere

Roaming-avgifter har helt siden mobiltelefoner ble allemannseie vært en melkeku for mobiloperatørene. Prisene har sunket gradvis de siste årene, også det som følge av regulering fra EUs side, men nå vil disse inntektene forsvinne fra operatørenes bunnlinje. Dette tapet må operatørene kompensere for.

– Vi har allerede sett noen eksempler på at enkelte operatører setter opp prisen på abonnementene sine, gjerne med en liten produktendring som skalkeskjul. En annen metode er å lansere helt nye abonnementer som erstatter de gamle, sier Evjen.

Krav fra kundene

Hello meldte denne uken at de åpner for fri roaming til alle sine kunder fra 1. mai. Samtidig hevet de prisene på sine abonnement. Hellos billigste abonnement steg fra 98 til 129 kroner.

Nadir Nalbant, gründer av mobiloperatøren Hello.
Nadir Nalbant, gründer av mobiloperatøren Hello. (Foto: Hello AS)

– Marginene er jo lave i dette segmentet og vi klarer ikke å levere fri roaming i EU med de prisene vi hadde. Vi har lagt på prisen, men er fortsatt veldig godt posisjonert blant abonnementer med fri roaming, sier gründeren av Hello, Nadir Nalbant.

Han sier Hello ikke kommer til å være alene om å endre prisene før sommeren.

– De nye EU-reglene vil tvinge frem en rebalansering av hele markedet for mobilabonnement i Norge. Nye pakkeløsninger og mer skreddersøm i form av plukk og miks av innholdet man ønsker i abonnementet vil komme, sier Nalbant, som egentlig ville vente med fri roaming til juni, men har gitt etter for press fra kundene.

OneCall sier de også vil komme med nyheter relatert til roaming før juni.

Direktør Øistein Eriksen i One Call.
Direktør Øistein Eriksen i One Call. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Vi har ingenting å kommunisere nå. Vi vil informere kundene våre først, når den tid kommer. For en gangs skyld er vi komfortable med å vente litt og ikke være først ute, sier Øistein Eriksen, leder av OneCall.

Endret abonnementene i fjor

Telia Norge var først ute med fri roaming i EU av de norske operatørene.

Kristian K. Fredheim, kommunikasjonsrådgiver i Telia Norge.
Kristian K. Fredheim, kommunikasjonsrådgiver i Telia Norge. (Foto: Telia Norge)

– Da vi i fjor lanserte fri roaming i EU som første selskap i Norge, valgte vi – i motsetning til flere av våre konkurrenter – å automatisk inkludere det til våre kunder. Det at kundene unngikk å måtte betale mer eller skifte til nye abonnement for å motta fri roaming, ble godt mottatt og er noe vi har planer om å holde ved like, sier Kristian Fredheim, kommunikasjonsrådgiver i Telia Norge i en epost til DN.

Telenor valgte også å åpne for fri roaming i EU i 2016. Det gjorde de gjennom en ny portefølje av abonnementer i tillegg til de gamle.

Bjørn Ivar Moen er leder for Mobil i Telenor Norge.
Bjørn Ivar Moen er leder for Mobil i Telenor Norge. (Foto: Telenor)

– Vi lanserte Fri-abonnementene i april i fjor med blant annet fri roaming i EU. De fleste kundene våre har valgt å gå over til disse abonnementene allerede. Vi har sett en voldsom vekst av data i utlandet for disse abonnentene, sier Bjørn Ivar Moen, leder for Telenor Mobil i Norge.

Han tror den nye reguleringen i hovedsak er positiv for alle.

–Akkurat i dette tilfellet har reguleringen bidratt til bedre produkter for kundene ved at telefonen kan brukes som hjemme, sier Moen.(Vilkår)

Forsvaret storstilte vervekampanje havnet foran nazivideo
Nå vurderer Forsvaret å trekke annonsene sine fra det Google-eide videonettstedet.
00:48
Publisert: