Mobile World Congress i Barcelona er en årlig messe hvor 100.000 deltagere fra den globale telekombransjen samles. Alle de store telefonprodusentene – unntatt Apple – pleier å vise frem årets nyheter her.

I år ventet alle i spenning på Samsung Galaxy S8. Men bare noen få dager før den planlagte pressekonferansen antydet Samsung at de ikke ville lansere telefonen som planlagt. Årsaken ligger i skandalen rundt Note 7. Flere millioner Galaxy Note 7-enheter ble i fjor tilbakekalt etter at brukere dokumenterte eksplosjoner og branner. Årsaken var en batterifeil.

Samsung ønsker å være absolutt sikre på at Galaxy S8 er helt feilfri før de lanserer den, og har sendt ut en ny invitasjon til pressekonferanse den 29. mars.

Men Samsungs utsettelse hindrer selvsagt ikke konkurrentene i å lansere sine nyheter. Her er noen av de viktigste ny mobilene som ble presentert på årets messe.

Nokia er tilbake

Et knippe gamle Nokia-ansatte har kjøpt lisens for å lage nye smarttelefoner med Nokia-logo frem til 2024. Denne gangen kommer telefonene med Android-operativsystem, noe mange mener burde vært gjort allerede i 2009. Nokia lanserte tre smarttelefoner som kommer i løpet av andre kvartal.

Nokia 3, Nokia 5 og Nokia 6. Nokias nye telefoner er rimelige, men skal holde høy kvalitet og ha markedsledende kamera, ifølge Nokia selv. Tiden vil vise om de klarer seg denne gangen.
Nokia 3, Nokia 5 og Nokia 6. Nokias nye telefoner er rimelige, men skal holde høy kvalitet og ha markedsledende kamera, ifølge Nokia selv. Tiden vil vise om de klarer seg denne gangen. (Foto: Magnus Eidem)

I tillegg, nærmest som en gimmick, har Nokia valgt å blåse nytt liv i selskapets mest solgte telefon gjennom tidene – Nokia 3310. Nye Nokia 3310 er litt nettere i formen enn forgjengeren, men har ellers mange av de samme egenskapene. Her er det ikke snakk om avanserte funksjoner, men gode gamle basisegenskaper. Man får 22 timer taletid, som er fire–fem ganger så mye som de fleste smarttelefoner. Standbytiden til batteriet er oppgitt til én måned. I tillegg har Nokia gjenbrukt den gamle Nokia-ringetonen og mobilspillet Snake.

Husker du Snake? Det klassiske – og kanskje første – mobilspillet er tilbake på Nokia 3310. Telefonen er like enkel som før, men med enda bedre batteritid.
Husker du Snake? Det klassiske – og kanskje første – mobilspillet er tilbake på Nokia 3310. Telefonen er like enkel som før, men med enda bedre batteritid. (Foto: Magnus Eidem)

Sonys «supersaktefilm»

Sony ligger alltid i front når det gjelder innovasjon, spesielt innen kamerateknologi. Årets nye toppmodell Xperia XZ Premium har fått samme skjermteknologi som finnes i de nyeste tv-modellene til Sony. Det vil si 4K UHD-oppløsning og HDR. HDR gir økt skarphet gjennom høyere kontraster i bildet. Det gjør filmopplevelser langt bedre på mobilskjermen, men åpner også døren for en langt bedre VR-opplevelse på mobil. 

I tillegg lanserte Sony en helt ny bildebrikke til sine mobilkamera. Ved å integrere et eget minne i selve bildebrikken går billedbehandlingen langt raskere. Det gjør at man kan ta opptil 960 bilder i sekundet med video. Sony kaller dette «supersaktefilm». Den nye bildebrikken kan også ta bilder automatisk slik at man kan få et blinkskudd i tilfeller hvor man er for treg til å trykke på knappen selv.

Sony Xperia XZ Premium har 4K UHD-skjerm med HDR og kamera som kan ta 960 bilder i sekundet for «super saktefilm».
Sony Xperia XZ Premium har 4K UHD-skjerm med HDR og kamera som kan ta 960 bilder i sekundet for «super saktefilm». (Foto: Magnus Eidem)

Huawei viste ny toppmodell

Huawei har klatret fra å være en prisutfordrer til å bli verdens tredje største mobilprodusent. Også i Norge kniver de om tredjeplassen med Sony. På Mobile World Congress lanserte de en ny toppmodell, P10. Nøkkelfunksjonene til P10 er god strømstyring som gir rundt 50 prosent lengre batteritid enn andre toppmodeller. P10 har også to kamera, utviklet av Leica, som jobber sammen for mer detaljerte og fargerike bilder.

Huawei P10 er veldig lik Iphone, men det er bare utenpå. 
Huawei P10 er veldig lik Iphone, men det er bare utenpå.  (Foto: Magnus Eidem)

LG skrotet strategi

I fjor prøvde LG seg på å lage en smarttelefon hvor man kunne sette inn moduler for bedre kamera, lyd eller større batteri. Dette floppet fullstendig og modul-strategien er nå forkastet. Årets toppmodell, LG G6, er i stedet rettet mot dem som trenger en stor skjerm hvor man kan ha to apper synlig samtidig. Skjermen på 5,7 tommer har 18:9 format i stedet for det vanlige 16:9-formatet for å få plass til mer innhold på skjermen. LG G6 har to kamera på baksiden, ett for portretter og ett for vindvinkel.

LG satser på dem som ønsker å dele skjermen mellom to apper, eller jobbe aktivt på telefonen. 
LG satser på dem som ønsker å dele skjermen mellom to apper, eller jobbe aktivt på telefonen.  (Foto: Magnus Eidem)

Blackberry med Android

Blackberry var i sin storhetstid det aller beste innen jobbtelefoner, spesielt med tanke på epost. Men i likhet med Nokia gjorde de noen feil valg da smarttelefoner begynte å ta av. Nå er varemerket tatt over av TCL Communications som i likhet med Nokia relanserer Blackberry med Android operativsystem. Blackberry KeyOne er deres første telefon. Den beholder arven fra tidligere Blackberry-telefoner med å ha et fullt fysisk tastatur. I tillegg har de beholdt Blackberrys beste egenskap – sikre bedriftsløsninger.

Blackberry er tilbake med fysisk QWERTY-tastatur og sikker epost i en «vanlig» Android-telefon.
Blackberry er tilbake med fysisk QWERTY-tastatur og sikker epost i en «vanlig» Android-telefon. (Foto: Magnus Eidem)

Motorola på budsjett

Motorola G5 er en ny smarttelefon som lover høy ytelse til lav pris. G5 har omtrent samme kamera som Samsung Galaxy S7, men med en svakere og billigere prosessor. For mange er kameraet den viktigste delen av en smarttelefon og Motorolas ambisjon er å gi brukerne en telefon med markedsledende kamera til en pris langt under toppmodellene. Lanseringsprisen på G5 er 280 Euro, eller rundt 2500 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Lenovo vil med Moto-telefonene gi deg samme billedkvalitet som toppmodellene til halve prisen. 
Lenovo vil med Moto-telefonene gi deg samme billedkvalitet som toppmodellene til halve prisen.  (Foto: Magnus Eidem)
Huawei P10 førsteinntrykk
Vi deler våre førsteinntrykk av Huaweis nye toppmodell.
02:20
Publisert:
Sony lanserer supersaktefilm
Sony viser frem sin nye super saktefilm og automatiske bildefunksjon.
01:59
Publisert: