Under sin siste Iphone-presentasjon 12. september lanserte Apple for første gang støtte for to samtidige abonnement i sine Iphone Xs og Xs Max-modeller. To samtidige abonnementer, ved hjelp av to sim-kort i telefonen, er en populær funksjon hos mange av Apples konkurrenter.

Apples støtte for doble sim-kort er imidlertid litt annerledes enn de fleste andre. Det er fortsatt bare plass til ett fysisk sim-kort i telefonen, det andre sim-kortet er et digitalt sim-kort, såkalt eSim.

Telenor først i verden

eSim har vært under utvikling i mange år og bransjeorganisasjonen GSMA, som støttes av 800 globale mobiloperatører, har laget en standard for eSim og Telenor er den første operatøren i verden som fikk sertifisert en eSim-plattform.

Oddleif Westby er leder for eSim-prosjektet i Telenor Norge.
Oddleif Westby er leder for eSim-prosjektet i Telenor Norge. (Foto: Telenor)

– Til tross for at dette har vært jobbet lenge med, har det vært marginale volumer av utstyr som støtter eSim. Derfor har det heller ikke blitt særlig utbredt. Men når Apple nå lanserte støtte for eSim sparket de i gang mange andre aktører i markedet. Flere operatører får nå opp farten og flere av Apples konkurrenter endrer sine produktutviklingsplaner på grunn av lanseringen, sier Oddleif Westby, leder for eSim-prosjektet i Telenor.

Ventetiden er over

Frem til nå har utstyrsprodusentene ventet på operatørene og operatørene har ventet på utstyrsprodusentene.

– Etter Iphone-lanseringen er det ingen som venter på noen lenger, sier Westby.

Telenor kan likevel ikke si når deres kunder kan utnytte eSim i telefoner, nettbrett, pc-er og smartklokker i stor skala, men smartklokken Samsung Galaxy Watch kan settes opp med eSim fra Telenor fra 28. september.

– Vi planlegger flere lanseringer sammen med utstyrsleverandører fremover, men vi kan ikke gå i detalj om hvem, hva og når ennå, sier Westby.

Telenor har allerede gjennomført flere pilotprosjekter i bedriftsmarkedet, innen segmentet maskin-til-maskin (M2M). M2M er mobilkommunikasjon mellom maskiner, som oftest sensorer eller fjernstyring.

Snakker med Apple

Telia har også støttet GSMA-standarden for eSim omtrent like lenge som Telenor.

Kristian Fredheim er kommunikasjonsrådgiver i Telia Norge.
Kristian Fredheim er kommunikasjonsrådgiver i Telia Norge. (Foto: Telia)

– Vi er kompatible med alle eSim-enheter som baserer seg på GSMA standarden og støtter eSim på alle typer mobilabonnement, inkludert tvilling- og trilling-kort. Så lenge brukerens enhet støtter standarden kan vi tilby eSim, sier Kristian K. Fredheim, informasjonssjef i Telia Norge.

Telia er også i dialog med Apple for å få eSim ut til sine kunder, men foreløpig er ingenting bestemt.

Bedre for alle

Å støtte eSim krever en del arbeid fra mobiloperatørenes side, ikke minst fordi det åpner for at smartklokker og andre kategorier som hittil ikke har vært direkte tilkoblet mobilnettet må fungere. Men likevel er det store fordeler med eSim fremfor tradisjonelle, fysiske sim-kort.

Kundene kan bli de største vinnerne siden det blir enklere å komme seg på nett, enklere å bytte operatør og at man kan koble flere typer utstyr direkte til nettet.

– eSIM vil etter hvert bety at det blir enklere å bytte operatør, og dermed blir det enda viktigere for oss å tilby gode tjenester for å holde på kundene. Alt i alt tror vi at eSim byr på flere muligheter enn trusler for både oss, utstyrsprodusentene og kundene, sier Westby i Telenor.

Bærekraft kommer også inn i kalkylen. Med eSim kan en telefon ha samme sim-kort gjennom hele livsløpet og ingenting fysisk må sendes til kunden.

– Å sende ut og koordinere bruk av SIM-kort mot kunder innebærer bruk av tid, kostnader og ressurser for oss, men er samtidig en god og veldig sikker autentiseringsmekanisme inn mot vårt nettverk, sier Fredheim i Telia. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå er Googles taletjeneste tilgjengelig på norsk
Google lanserte tirsdag sin nye taletjeneste basert på kunstig intelligens, vi har sett nærmere på hvordan den fungerer, og hva som er annerledes fra de eksisterende taletjenestene.
02:28
Publisert: