Et vellykket mobiloppkjøp i Finland og et kansellert fusjonforsøk i Asia. Det ble fasiten for konsernledelsen i Telenor i tredje kvartal av store hendelser.

Selve resultatet av Telenors drift la konsernsjef Sigve Brekke frem onsdag morgen.

Tallene viser at selskapet omsatte for 29,5 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er en liten oppgang fra samme periode i fjor, da Telenor omsatte for 27,6 milliarder kroner. Resultat før skatt (ebitda) endte på 13,3 milliarder kroner.

Driftsresultatet i tredje kvartal 2019 ligger på litt over syv milliarder kroner.

Analytikerne forventet i denne perioden omsetning på 29,6 milliarder kroner og et driftsresultat på 7,38 milliarder kroner, ifølge gjennomsnittet av fire estimater Infront Data har hentet inn for TDN Direkt. Altså var estimatene noe høyere enn det tallene viser.

Samtidig bokfører Telenor et valutatap på hele 1,8 milliarder kroner, grunnet den svake norske kronekursen. Av kvartalsrapporten fremkommer det at «en stor andel av valutatapet kommer som følge av selskapets gjeld i utlandet.»

I tillegg er det registrert et tap på 2,5 milliarder kroner relatert til en ny skatteordning.

Sliter i Pakistan

Både inntekter og resultater falt kraftig i Telenors pakistanske virksomhet. Den pakistanske valutaen har devaluert med 30 prosent i løpet av to år, og forbrukerne sliter med økte priser på både strøm og drivstoff. Dermed blir det mindre igjen til kjøp av mobiltjenester. I tillegg sliter Telenor med økte skatter i landet.

– Det er underliggende vekst på fire prosent i Pakistan, men vi er ikke fornøyd med det, sa Brekke under onsdagens kvartalspresentasjon.

Opprettholder utsiktene for 2019

– Basert på resultatene så langt i år og våre forventninger for fjerde kvartal, opprettholder vi utsiktene for 2019. Å levere på den strategiske agendaen er fortsatt vårt fokus og nøkkeldriver for verdiskapning fremover, sier Sigve Brekke, konsernsjef for Telenor ASA i en melding.

Videre i meldingen heter det at «resultatene i tredje kvartal reflekterer en fortsatt sterk strategigjennomføring, med fokus på vekst, effektivitet og forenkling. Totalt sett leverer konsernet en nesten flat organisk vekst i abonnements- og trafikkinntekter».

Før fremleggelsen av kvartals-rapporten har flere meglerhus nedjustert Telenor-aksjen, blant annet Berenberg, JP Morgan og Barclays. Samtidig har kredittbyrået S&P Gloabl Ratings nedgradert kredittratingen på Telenor fra «A» til «-A» blant annet som følge av storhandel i Finland.

Storhandel i Finland

For første gang har det norske halvstatlige telekonsernet også tall fra et datterselskap i Finland. Telenor har nå overtatt det finske mobilselskapet DNA. Det kan koste selskapet over 28 milliarder kroner.

Telenors nye mobilselskap fikk et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 735 millioner kroner i tredje kvartal, mot 731 millioner kroner i samme kvartal året før. Omsetningen i perioden ble 2,3 milliarder. Det gir en ebitda-margin på 31,3 prosent.

DNAs ledelse forventer en økning i netto-omsetningen og ebitda-resultatet. Det finske mobilselskapet hadde ved utgangen av september 2,7 millioner kunder.

Telenor betalte i første omgang 1,5 milliarder euro for 54 prosent av aksjene, men kontrollerer nå etter pliktig tilbud på selskapet, 98 prosent av DNA. Telenors ledelse har satt av rundt 1,3 milliarder euro for kjøp av de resterende aksjene i det finske selskapet.

Snur i Thailand

I tredje kvartal måtte Telenor avblåse planen om å slå sammen telekonsernets mobil- og infrastrukturvirksomheter i Asia sammen med det malaysiske selskapet Axiata «på grunn av noen kompleksiteter». Til sammen kunne fusjonen danne et selskap med nesten 300 millioner kunder og 113 milliarder i omsetningen. Fusjonen skulle realisere synergier verdt 45 milliarder kroner.

I Asia har Telenors virksomhet i Thailand Dtac snudd fra underskudd til pluss, og oppnådde et driftsresultat på 816 millioner mot et minus-resultat på 155 millioner kroner i samme tidsrom i fjor. Hovedårsaken er at investeringene i kvartalet er halvert fra 1,5 milliarder kroner ifjor til over 700 millioner kroner i år.

Dtacs omsetning i tredje kvartal økte med over 32 prosent, til 5,9 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

I Bangladesh leverer Telenors datterselskap Grameenphone solide tall med en ebitda-margin på 61 prosent i tredje kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.