– Vi opplever Telia og konsernets datterselskap Phonero som mest aggressive på pris i bedriftsmarkedet, sier daglig leder Christian Pritchard i mobilselskapet Nortel som leier nett hos Telenor.

I første halvår i år kontrollerte Telenor og Telia til sammen 94 prosent av bedriftsmarkedet for mobiltelefoni med henholdsvis 60,5 prosent og 33,5 prosent av markedet målt i antall mobilabonnenter. Det viser tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Telia tar kunder fra Telenor. Fra nyttår til utgangen av juni økte Telia antallet mobilabonnenter i bedriftsmarkedet med 40.000. I samme tidsrom tapte Telenor nesten 20.000 personkunder i dette markedet.

Pritchard, som leder utfordreren Nortel på mobiltelefoni til små og mellomstore bedrifter, liker ikke det han ser i bedriftsmarkedet rundt myndighetenes regulering.

– Vår oppgave er å gjøre det tilnærmede duopolet i bedriftsmarkedet i mobilsektoren svakere. Vi slåss ikke mot én Goliat, men mot to. Og dette er en kamp vi tar med glede, sier Pritchard.

I dag er Telenor eneste mobilselskap i Norge som er regulert grunnet selskapets markedsposisjon. Telenor er dermed pålagt å gi andre aktører tilgang til sitt mobilnett med betingelser som gjør at de kan konkurrere i markedet.

«Skaper skjevhet»

Nortel-gründeren mener det halvstatlige norske telekonsernet ikke bør ha monopol på å bli regulert.

– Telia bør også reguleres. Når den ene av de to store mobilaktørene ikke er regulert, kan den uregulerte store mobilaktøren gjøre som den vil. Det skaper også skjevhet mellom Telenor og Telia, sier Pritchard.

Telias ledelse mener det ikke finnes noe grunnlag for at selskapet skal reguleres.

– Det finnes bare én dominerende aktør i det norske telekommarkedet, og det er Telenor. Og det har myndighetene fastslått gang på gang, sier Henning Lunde, kommunikasjonsdirektør i Telia Norge.

Han viser til Nkoms statistikk for første halvår i det norske telekommarkedet som konkluderer med at Telenor har en markedsandel på 50,4 prosent mens Telia har 25,5 prosent av den samlede omsetningen på 15,8 milliarder kroner.

– Og i bedriftsmarkedet er Telenor fortsatt dominerende. Vi kjemper alle mot den dominerende aktøren, sier Lunde.

Sendt til Esa

Nkom-direktør Elisabeth Aarsæther opplyser at de har vurdert om Telenor og Telia har for sterk markedsstilling sammen i det norske mobilmarkedet.

– Vi vurderte om Telenor og Telia hadde kollektiv dominans, sier Nkom-sjef Elisabeth Aarsæther.
– Vi vurderte om Telenor og Telia hadde kollektiv dominans, sier Nkom-sjef Elisabeth Aarsæther. (Foto: Gunnar Lier)

– Denne problemstillingen ble særlig aktuell etter at Telia kjøpte Get, TDC Norge og Phonero, og dermed nærmet seg Telenor både i markedsandeler og mulighet til å tilby et bredere sett av tjenester. Vi vurderte med andre ord om Telenor og Telia hadde kollektiv dominans. Det fant vi ikke tilstrekkelig grunnlag for i utkastet til nytt vedtak for reguleringsperioden som starter nå i 2020, sier Aarsæther.

Nkom kom også denne gangen til at det er kun Telenor som har sterk markedsstilling og dermed foreslås regulert videre.

– Årsaken er selskapets svært sterke markedsposisjon.

Aarsæther opplyser at Nkom vurderer nå de ulike innspillene de mottok i høringsrunden.

– Nå er det snart Eøs-tilsynet Esa som skal vurdere utkastet til beslutning om regulering i mobilmarkedet, sier Aarsæther.

Nkom-direktøren har forståelse for at en liten mobilaktør mener de to store mobilselskapene i Norge bør reguleres.

– Men de små mobilselskapene har også mulighet til å være «game changere». I bedriftsmarkedet har vi tidligere sett at noen har gjort det med suksess og slik utfordret de store, sier Aarsæther.

«Kjenner seg igjen»

Mobilsjefen i Nortel mener de har en stor fordel fremfor de to store.

– De fleste bedriftene i Norge er små og mellomstore. Mange selskapene ledes av gründere som kjenner seg igjen i oss, sier Pritchard.

Nortel-gründeren er fornøyd med selskapets kundetilvekst siden lanseringen i oktober.

– Siden oppstarten har vi signert nærmere 300 bedrifter, og det er ventet at antall brukere vil passere 2000 ved utgangen av året, sier Pritchard.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.