Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) pålegger Chili Mobil å endre abonnementsvilkårene for «Fri data» fordi det mener selskapet bryter med regelverket om nettnøytralitet. Striden står om Chilis kunder kan benytte et mobilabonnement som et bredbånd ved å sette et sim-kort i en ruter eller ikke.

– Vi vil at Chili Mobils kunder fritt skal kunne bruke den inkluderte datamengden i abonnementene på egne enheter. Dette innebærer at vi mener at Chili ikke kan begrense kundenes mulighet til å benytte datadeling fra egne mobiltelefoner til seg selv eller hindre kunden i å benytte abonnementet i andre enheter slik som ruter eller nettbrett, sier Hans Jørgen Enger, seksjonssjef i Nkom.

Anker vedtaket

Ledelsen i Chili Mobil anker slik. Nå havner konflikten mellom mobilselskapet og Nkom på samferdselsministerens bord.

– Resultatet av byråkratenes tolkning er at myndighetene gjør mobildata dyrere. Derfor anker vi, sier Lars Ryen Mill, administrerende direktør i Chili Mobil.

Nkom tar avstand fra beskyldningene.

– Det er en påstand som må stå for deres regning. Nettnøytralitetsreguleringen gir kundene mulighet til velge hvilket utstyr man vil benytte til internettilkoblingen sin, og det er dette Nkom følger opp på lik linje med andre tilsynsmyndigheter i Europa, sier Enger om at Nkom er med på å gjøre mobildata dyrere.

Chili Mobil lanserte på forsommeren abonnementet «Fri data». Abonnementet hadde en inkludert datamengde på 1000 GB per måned. I vilkårene var det blant annet begrensninger i hvordan kundene kunne bruke den inkluderte mengden.

Mobilselskapet kom Nkom i møte på en rekke punkter, samtidig økte mobilselskapet abonnementsprisen per måned til 499 kroner uten angitt begrensing på den samlede surfingen. Men kunder som bruker mer enn 5 GB per dag er det innført en ordning hvor kundene må låse opp nye datakvoter ved å sende en gratis sms som gir 3 GB ad gangen.

Strid om regelverket

Toppsjefen i Chili Mobil mener Nkoms bør benytte skjønn i saken.

– Resultatet av den tolkningen de har gjort medfører at konkurransen i mobilmarkedet blir dårligere. Dagens mobilnett er ikke skrudd sammen for å erstatte fiberkabelen man får inn i huset ved å kunne benytte en ruter med vårt fri datatilbud. Vi mener Nkom har anledning til å benytte skjønn i denne saken, sier Ryen Mill.

Små mobilselskaper taper stort dnPlus

Selv er han ganske oppgitt.

– Nkoms fortolkning er i tillegg forbrukerfiendtlig da dette vedtaket presser prisene på mobildata opp, ikke ned, sier Ryen Mill.

Nkom mener det ikke er tilfelle.

– Vi er ikke forbrukerfiendtlige. Det vi gjør er på påse er at forbrukerne har de rettighetene regelverket gir dem, sier Enger.

Samferdselsdepartementet har fredagdag utsatt en iverksettelse av Nkoms vedtak til 8. februar 2019. Departementets beslutning innebærer at Chilis Fri Data vilkår pr i dag fortsatt er lovlige. Chili vil vurdere om man skal gjøre noen endringer i vilkårene frem til 8. februar 2019. Chili vil uansett påklage Nkoms vedtak innen klagefristen 17. januar og be Samferdselsdepartementet om å oppheve vedtaket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uroen i markedene preges av at flere frykter én ting neste år: Resesjon
– En ikke ubetydelig risiko, sier DNs Terje Erikstad, som her forklarer hva det betyr.
01:20
Publisert: