I mai 2018 revolusjonerte Chili Mobil det norske mobilmarkedet. Det lille selskapet lanserte såkalt fri data. Kundene kunne i prinsippet surfe på mobilen så mye de ville til en gitt pris.

– Vi ble dømt nord og ned, sier styreleder Jan Edvard Thygesen i Chili Mobil.

Den tidligere visekonsernsjefen i Telenor har satset 12 millioner kroner fra egen lomme på selskapet. I høst tok 68-åringen over som styreleder i mobilselskapet etter at majoritetseieren Egil Skibenes (76) de siste fem årene har hatt vervet i selskapet.

– Det var på tide å slippe yngre krefter til, sier Skibenes og ler.

Han er sammen med ledelsen i selskapets lokaler utenfor Moss.

– Her er vi fem ansatte, sier Lars Ryen Mill, daglig leder i Chili Mobil.

Halverer underskuddet

Etter å ha gått med underskudd siden etableringen i 2012, er ledelsens mål at mobilselskapet i år skal tjene penger.

– I år er målet å ha 80.000 kunder og en omsetning på over 200 millioner kroner, sier daglig leder Lars Ryen Mill i Chili Mobil.
– I år er målet å ha 80.000 kunder og en omsetning på over 200 millioner kroner, sier daglig leder Lars Ryen Mill i Chili Mobil. (Foto: Javad Parsa)

– I 2019 halverte vi nesten underskuddet til 20 millioner kroner og mer enn doblet inntektene fra året før til 181,5 millioner kroner. Målsetningen er at vi i årets første kvartal leverer positive tall i driftsresultatet før avskrivninger. Etter det skal selskapet i år tjene penger på bunnlinjen, sier Ryen Mill.

Ved utgangen av 2019 hadde selskapet 63.000 kunder. Det tilsvarer en vekst på 34 prosent fra 2018.

– Det var litt under forventningene. Målet vårt var 70.000 abonnenter, sier Ryen Mill.

Da selskapet lanserte fri data-surfing i 2018 femdoblet kundemassen til 47.000.

– I år er målet å ha 80.000 kunder og en omsetning på over 200 millioner kroner, sier Ryen Mill.

Selskapet kaprer ikke kunder med offensive kampanjer.

– Vi er opptatt av å vinne tester og beholde posisjonen vår i markedet, sier Thygesen.

Trioen mener selskaper som benytter nett-tilgang hos mobiloperatørene har for dårlige rammebetingelser.

– Det er et tankekors at i et så velregulert mobilmarked som det norske, så taper de små tjenestetilbyderne penger til tross for høy omsetning og lave driftskostnader. Det skyldes at det er kun Telenor og Telia som har landsdekkende mobilnett og over 90 prosent av kundene og setter prisnivået på nettleie, sier Skibenes.

I høst hentet Chili Mobil 12,5 millioner kroner fra eksisterende aksjonærer. Totalt har aksjonærene skutt inn 100 millioner i Chili Mobil.

– Jeg har satset totalt 45 millioner på selskapet, sier Skibenes.

«Jeg får skjerpe meg»

Etter at selskapet lanserte fri data påla telemyndighetene selskapet å endre abonnementsvilkårene. Det har medført at Chili Mobil tilbyr flere datapakker fra 1 GB til fri data. Målet er å være prisledende.

– Hos oss får man 10 GB for 299 kroner i måneden og fri databruk for 499 kroner i måneden, sier Ryen Mill.

Telenors beste datatilbud er «Yng» hvor kunder mellom 18 og 28 år får en datapakke på mellom 4 GB og 30 GB på mellom 299 kroner og 599 kroner inkludert «nettslett» og tilbudet «Music Freedom».

Mobilprisene i Norge blir ofte beskrevet som Nordens høyeste. Forbrukerrådet mener nordmenn betaler 40 prosent mer i mobilsurfing enn kunder i våre naboland.

– Tar man det rette valget får man nordiske mobildata-priser også i Norge, sier Thygesen.

I gjennomsnitt surfer norske mobilkunder 4 GB i måneden.

– Vår kunder bruker i snitt 19 GB i måneden. Det er det høyeste mobildataforbruket i Norge, sier Ryen Mill.

– Hvor mye surfer dere da?

76-åringen tar ordet.

– Jeg bruker rundt 40 GB i måneden, sier hovedaksjonær Egil Skibenes i Chili Mobil.
– Jeg bruker rundt 40 GB i måneden, sier hovedaksjonær Egil Skibenes i Chili Mobil. (Foto: Javad Parsa)

– Jeg bruker rundt 40 GB i måneden. Jeg surfer mye på toget mellom Bergen og Oslo. Ofte ser jeg da på en fotballkamp. Bare det utgjør 2,5 GB, sier Skibenes.

Styrelederen reagerer spontant.

– Jeg får skjerpe meg, da jeg bruker rundt 20 GB i måneden, sier Thygesen.

Selskapets daglig leder sjekker mobilen.

– Jeg bruker 50 GB. Der jeg bor har vi ikke fiber – kun adsl, sier Ryen Mill og foretrekker heller å surfe over mobilnettet.

Mobil-fødselshjelper

Selskapets styreleder har vært en pådriver i det norske mobilmarkedet. Thygesen var med på å lage en diplomoppgave om utbygging av små-mobilceller i Oslo-området i 1979 som ga grunnlaget for verdens første helautomatiske mobilnett; Nordisk mobiltelefonsystem (NMT).

– Nå ser jeg verden fra et annet ståsted, sier Jan Edvard Thygesen, styreleder i Chili Mobil som blant annet var visekonsernsjef i Telenor.
– Nå ser jeg verden fra et annet ståsted, sier Jan Edvard Thygesen, styreleder i Chili Mobil som blant annet var visekonsernsjef i Telenor. (Foto: Javad Parsa)

– Telenors utbygging av mobilnettet NMT 450 var faktisk basert på den diplomoppgaven. Vi beskrev blant annet hvor basestasjonene skulle ligge.

– Så du er Telenors fødselshjelper på mobil?

– Jeg er en av dem, sier Thygesen som også var med på å lede utbyggingen av gsm-byggingen i Norge tidlig på 1990-tallet og fikk til oppgave å skaffe Telenor mobillisenser i utlandet.

Nå er den tidligere visekonsernsjefen i Telenor med på en ny mobilsatsing med Chili Mobil.

– Nå ser jeg verden fra et annet ståsted.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.