Fra 15. juni i år skal en ny regulering av mobilbransjen medføre at man ikke lenger kan ta ekstra betalt for mobilbruk i EU og EØS.

Mange norske mobiloperatører har allerede kuttet ut de ekstra kostnadene, men samtidig har dette for mange ført til en prisøkning på mobilabonnementet.

Mobiloperatøren OneCall melder tirsdag at deres kunder fra og med mai måned ikke lenger vil bli belastet ekstra for mobilbruk i EU og EØS, uten at de legger på prisene for eksisterende kunder.

Dersom man blir Onecall-kunde etter 1. juni vil imidlertid de nye kundene få andre abonnementsvilkår.

Øistein Eriksen, sjef i One Call. 
Øistein Eriksen, sjef i One Call.  (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Vi setter opp prisen på vårt 1 GB-abonnement med 29 kroner. På de større abonnementene beholder vi prisen, men senker mengden inkludert data per måned, sier Onecall-sjef Øistein Eriksen til DN.

Han understreker at OneCall, som andre mobiloperatører, får en økt kostpris basert på de nye roaming-reglene.

– Det er klart vi håper dette vil gi oss flere nye kunder før 1. juni, men jeg tror valget om å beholde prisen for eksisterende kunder har større verdi for kundelojaliteten enn den har for nysalg, sier Eriksen.

Han sier OneCall ikke planlegger å harmonisere abonnementsprisene for nye og gamle kunder.

– Det ligger ikke i planene våre å endre eksisterende kunders vilkår på grunn av de nye roaming-reglene, sier Eriksen til DN.

Tidoblet trafikken

Både Telia og Telenor innførte abonnementer med fri bruk i EU i 2016. Begge operatørene melder om en vekst i utenlandsbruken på rundt 900 prosent de siste ti månedene.

Den nye roamingregelen innføres i Norge gjennom EØS-avtalen og er en del av EUs regulering av mobilmarkedet. 

I EU kalles regelen «Roam like at home» og sier kort forklart at mobiloperatører i EU ikke kan ta ekstra betalt for samtaler, sms og databruk ved roaming i andre EU-land. All mobilbruk i utlandet skal gå av kvotene man har som om man var hjemme.

Frem til 15. juni i år gjelder en overgangsløsning hvor operatørene kan legge på et mindre, regulert beløp på mobilbruk i EU og EØS. Overgangsløsningen kan også bli gjeldende lenger dersom arbeidet med en ny grossistregulering ikke er ferdig behandlet politisk innen 15. juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: