Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) varsler tiltak for å redusere sårbarheten i norske telenett. Hensikten er å hindre at de store norske mobiloperatørene Telenor, Telia og Ice velger utstyrsleverandører som kan være med på å true nasjonens og brukernes sikkerhet. Det er i hovedsak den kinesiske telekomprodusenten Huawei myndighetene har i søkelyset. Frykten er spionasje.

Både Telenor og Telia benytter i dag Huaweis mobilnettsystem på 4G. De to norske operatørenes pilotanlegg på 5G er levert av Huawei.

«Redusere sårbarheten»

Wara har sendt skriftlig svar på stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsviks (Sp) spørsmål om Norge har gjort grundige analyser av «de sikkerhetspolitiske implikasjonene som tilsier at det er i norske nasjonale interesser å benytte Huawei»?

Justisministeren skriver i svarbrevet at Samferdselsdepartementet «vurderer å innføre nye tiltak som skal bidra til å ytterligere redusere sårbarheten i norske ekomnett. Innen utgangen av januar vil Samferdselsdepartementet invitere mobiltilbyderne til videre dialog om hvordan slike krav skal utformes», heter det i brevet.

Wara skriver videre at Samferdselsdepartementets mål er «å redusere risiko for at det tas beslutninger om store investeringer som kan gå på tvers av et nært fremtidig krav, og viser spesielt til anskaffelser av utstyr for 5G».

Press mot Huawei

Amerikanske myndigheter har siden i høst presset flere allierte land, mobiloperatører og internettleverandører til ikke å benytte produkter fra Huawei ved utbygging av 5G.

Den britiske forsvarsministeren Gavin Williamson sa torsdag til den britiske avisen The Times at han var svært bekymret over at Huawei er engasjert i utbygging av 5G-nettet i Storbritannia.

– Vi må innse det faktum at den kinesiske staten noen ganger opptrer på en fiendtlig måte, sier Williamson.

Mens presset mot Huawei økes, løftes aksjekursen til konkurrentene Ericsson og Nokia. De to nordiske telekomprodusentene har siden årsskiftet økt aksjekursen med mellom 25 og 30 prosent.

«Åpner opp våre komponenter»

Ledelsen i Huawei Norge har nå bedt om å få møte med statsråd i spørsmål rundt Huawei.

– Vi er proaktive og har invitert oss selv til relevante myndigheter for å videreformidle faktaopplysninger, sier Tore Orderløkken, sikkerhetsdirektør i Huawei Norge.

Den 28. januar skal Huawei Norge møte fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp), som er settestatsråden for samferdselsministeren Jon Georg Dale (Frp) i spørsmål rundt Huawei.

Telenor og Telia har valgt basestasjoner fra Huawei i utbyggingen av 4G, mens Ice har inngått avtale med Nokia. Her en stor mast ved Rundemannen i Bergen hvor flere av mobilselskapene har hengt opp sine basestasjoner.
Telenor og Telia har valgt basestasjoner fra Huawei i utbyggingen av 4G, mens Ice har inngått avtale med Nokia. Her en stor mast ved Rundemannen i Bergen hvor flere av mobilselskapene har hengt opp sine basestasjoner. (Foto: Helge Skodvin)

Dale er inhabil i saker om Huawei som følge av at han er en god venn av Vidar Brein-Karlsen som er direktør for myndighetskontakt og kommunikasjon hos Huawei Norge.

Orderløkken understreker at Huawei har ingenting å skjule.

– For å bevise det åpner vi opp våre komponenter for testing både når det gjelder kildekode og utstyr. Vi har også åpnet testsenter i England og Tyskland, og vi åpner ett i Brussel i Belgia i mars neste år. Her kan myndigheter og kunder teste utstyret vårt. Husk at vi har levert utstyr til 45 av de 50 største mobiloperatørene i verden. Ingen av dem har funnet noe sikkerhetsutfordringer i våre produkter. Det vi er mest opptatt av, er en rettferdig konkurranse om nettverksleveranser. Hittil har vi inngått 25 5G-kontrakter, hvorav 15 er i Europa, sier Orderløkken.

«Grundig trusselvurdering»

Ledelsen i Telenor understreker at de er klar over de siste hendelsene og den pågående etterforskningen av Huawei i USA.

– Vi følger denne situasjonen kontinuerlig og vurderer hva slags konsekvenser det kan få for Telenor, sier Hanne Knudsen, kommunikasjonssjef i Telenor.

Hun understreker at selskapet jobber aktivt med alle leverandører om etterlevelse av Telenors sikkerhetskrav i Norge og har ikke hatt hendelser som gir bekymring for nasjonal sikkerhet.

– Vi stiller strenge sikkerhetskrav til alle våre leverandører, uavhengig av hvilket land de kommer fra, sier Knudsen.

Telenor inngikk nylig avtaler med Ericsson og Nokia som sammen skal levere en full modernisering av kjernen i mobilnettet i Norge.

– Men vi har ennå ikke valgt leverandører til 5G radionettet. Når vi skal velge nye leverandører, vil vi gjøre en grundig trussel- og risikovurdering, vurdere teknisk kvalitet, innovasjonsevne og kommersielle betingelser, sier Knudsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne kryptoriggen står i en kjeller i Asker og har hjulpet DNB-fond til å tjene 150 millioner kroner
02:47
Publisert: