– Avtalen med TDC er et ledd i en strategi å utvikle mer robust infrastruktur på hele vårt transportnett, sier administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge.

Han leder landets nest største mobiloperatør. Mye av trafikken i mobilnettene går i dag under bakken i fibernettene. Telia har vært helt avhengig av å bruke Telenors nasjonale transportnett.

«Mindre sårbar»

I det siste har mobiloperatøren inngått avtaler med andre fiberaktører i Sør-Norge, blant annet BKK i Bergen og Hordaland og Eidsiva Bredbånd i Hedmark, Oppland og Øvre Romerike. I Oslo-distriktet har Telia avtale med Broadnett.

– I første fase gjelder avtalen med TDC å knytte selskapets fibernett med alle Telias basestasjoner i Stavanger og Sandnes, men den åpner også opp for å benytte deres fiber også i andre områder der TDC har fiber.

– Så Telias mål er å kutte navlestrengen dere har med Telenor på fiber?

– Telenor vil være en leverandør for oss også i fremtiden, men vi vil bygge mobilnettet med fiberleveranse fra nasjonale og regionale aktører. Vi er dialoger med mange fiberaktører, og skal bidra til at den norske mobilnettinfrastrukturen blir mindre sårbar, sier Foss.

«En viktig avtale»

Administrerende direktør Gunnar Evensen i TDC og Get er fornøyd med avtalen med Telia.

– Avtalen med Telia er langsiktig noe som trigger oss til å bygge ut nettet videre, sier administrerende direktør Gunnar Evensen i TDC Norge.
– Avtalen med Telia er langsiktig noe som trigger oss til å bygge ut nettet videre, sier administrerende direktør Gunnar Evensen i TDC Norge. (Foto: Elin Høyland)

– Det er en viktig avtale for oss, fordi vi ser at Telia kan bruke vår infrastruktur i Norge for å tilfredsstille sitt behov for høykapasitet til selskapets basestasjoner. Avtalen med Telia er langsiktig noe som trigger oss til å bygge ut nettet videre, sier Evensen.

Han legger til at TDC har et landsdekkende transportnett med ulike samarbeidspartnere.

– Vi leverer kommunikasjonsløsninger og drifter infrastrukturen til mange av landets aller største virksomheter som politiet, Forsvaret og for Norsk Tippings 4500 lokasjoner, sier Evensen.

Overtatt av nye eiere

På nyåret var TDC, som er Danmarks svar på Telenor, i spill.

Et konsorti bestående av et australsk investeringsfond og danske pensjonsfond fikk stoppet en milliardavtale mellom TDC og TV3-eier MTG. Konsortiet la inn bud på TDC på over 50 milliarder norske kroner. I begynnelsen av mai har over 90 prosent av aksjonærene akseptert budet.

Under prosessen informerte Telias konsernsjef Johan Dennelind at det svenske telekonsernet hadde vært i fusjonssamtaler med TDC, men at det ikke førte til noen resultater.

TDCs nye eiere har som mål å konsentrere seg om bredbånd-utbygging i Danmark. Virksomheter utenfor Danmark er det uvisst om de nye eierne vil beholde eller selge.

Gunnar Evensen sitter i konsernledelsen i TDC.

– Jeg syns det er spennende. Et nytt styre skal velges og vi vil komme i nærkontakt med våre nye eiere. I mediene har eiergruppen uttalt at den vil investere i infrastruktur. Med erfaring vil det skape verdiskaping og være bra for konsernet, sier Evensen.

«Kan være tenkelig»

I 2014 kjøpte TDC den norske kabel-tv-aktøren Get for 13,8 milliarder.

– Vil Telia kjøpe TDCs norske virksomheter dersom det blir lagt ut til salgs?

– Vi bekreftet at vi var i samtaler med TDC. Et kjøp av TDCs norske virksomheter kan være tenkelig, det legger vi ikke skjul på, men det finnes også mange andre muligheter vi kan gjøre for å styrke oss i Norge. Vi er i mange dialoger om mulige oppkjøp, men vi har ikke en strategi at vi skal kjøpe, sier Foss.(Vilkår)

Jeg lurer på om Android begynner å ta knekken på IOS
To operativsystemer slåss om makten i mobilmarkedet - Apples IOS og Googles Android
01:24
Publisert: