I april klarte for første gang en mobiltelefon fra Huawei å toppe den månedlige listen over de ti mest solgte smarttelefonene i Telias fysiske butikker og selskapets nettbutikk i Norge.

– Da ble jeg overrasket, for Apple har dominert i toppen over så lang tid. Huawei klarte å hevde seg i et marked hvor Apple står veldig sterkt. Selv er vi veldig glad i mangfold også på mobiltelefonsektoren slik at folk finner telefoner som passer for dem, sier Ellen C. Scheen, informasjonssjef i Telia.

Salget av den nye toppmodellen P30 Pro fra Huawei fikk en knallstart i Norge etter gode anmeldelser.

«Huawei P30 Pro anbefaler vi til dem som setter billedkvalitet, batteritid og ikke minst pris høyest», skrev DN i sin test av telefonen.

Rammes av sanksjoner

Nå faller etterspørselen etter Huaweis flaggskip i Norge. I Telias ti-på-topp-liste for mai har P30 Pro falt fra 1. plass til 5. plass.

Ellen Cecilie Scheen i Telia Norge.
Ellen Cecilie Scheen i Telia Norge. (Foto: Telia)

– Det er nok grunn til å anta at salget har falt noe som følge av beslutningen fra amerikanske myndigheter som påvirker samarbeidet mellom Huawei, Google og Android. Folk følger med på hva som skjer, sier Scheen.

I mai ble det kjent at verdens største teknologiselskaper må avslutte samarbeidet med Huawei på grunn av amerikanske sanksjoner.

Underleverandører fra USA, Storbritannia, Japan, Tyskland og Sør-Korea er suspendert fra samarbeidet med det kinesiske teknologiselskapet.

Huawei-ledelsen ser på de amerikanske sanksjonene som en del av opptrappingen i handelskrigen mellom USA og Kina. Sanksjonene kan på sikt medføre at Huaweis telefoner ikke blir oppdatert med blant annet Googles siste versjoner av operativsystemet Android. Den kinesiske produsenten har svart med å benytte egne operativsystemer dersom de ikke kan bruke Microsofts Windows eller Googles Android.

Kommunikasjonssjef Anders Bigseth i Huawei Norge understreker at selskapet har opprettet en nettside med offisiell informasjon rettet mot forbrukerne.

«Vi har forståelse for at situasjonen er uoversiktlig for forbrukerne. Derfor vil jeg gjerne presisere at alle Huawei-mobiler vil fortsette å virke helt normalt også etter 19. august. Det betyr at appene dine fortsetter å fungere, og du vil fortsatt motta oppdateringer fra Google Play. Du vil også fortsette å motta sikkerhetsoppdateringer. Dataene dine forblir sikre, og telefonen vil fungere som normalt når du reiser mellom land», skriver Bigseth i en epost til DN.

«To dominerende»

Da Huaweis telefon toppet Telias salgsliste i april, brøt den kinesiske produsenten et norsk handlemønster av mobiltelefoner.

– Stort sett er det Apple og Samsung som dominerer våre salgslister, som regel med en Apple-telefon på topp. Nordmenn er veldig glade i mobiltelefonene fra Apple, sier Scheen.

I mai gjenerobret Apple førsteplassen på Telias salgsliste i mai med Iphone XS Max. Av de ti mest solgte telefonene i mai hos mobiloperatøren, var syv modeller fra Apple.

Scheen legger til at de norske mobiltelefonkjøperne stiller høye krav.

– Ingen leverandører kan lene seg tilbake. Produktene blir stadig bedre og vi forventer å få mye mer, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.