(DN/Barcelona) Sony lanserte to nye varianter av sine Xperia XZ smarttelefoner på Mobile World Congress mandag. Toppmodellen, Xperia XZ Premium, er den første telefonen i verden med 4K UHD oppløsning og HDR. Det vil si samme oppløsning som de nyeste tv-ene på markedet og et langt større fargespekter enn tidligere. Det er ikke mye innhold av slik kvalitet å se på i dag, men både Amazon Prime og Netflix vil komme med mer 4K HDR innhold. Telefonen vil dessuten forsøke å oppgradere billedkvaliteten på alt man ser for å utnytte den nye skjermen.

Nytt kamera

Xperia XZ Premium får også en helt ny kamerabrikke. Sony har lagt til et eget minne i bildebrikken. Det åpner for flere nye måter å ta bilder på. Blant annet kan man nå ta saktefilm med 960 bilder per sekund. Det er fire ganger saktere enn det som har vært ledende for telefoner og aktivitetskamera hittil.

Sony Xperia XZ Premium har fått helt runde kanter og et veldig sømløst utseende. Den er fortsatt vanntett også.
Sony Xperia XZ Premium har fått helt runde kanter og et veldig sømløst utseende. Den er fortsatt vanntett også. (Foto: Magnus Eidem)

I tillegg får telefonen noe Sony kaller «Predictive Shot». Det betyr at telefonen selv begynner å ta bilder straks den merker bevegelse i motivet. Dermed skal det bli enklere å få fanget motiver i rask bevegelse siden kameraet reagerer raskere enn brukeren.

Lignende funksjonalitet har ligget i mobilkamera lenge, men forskjellen her er at funksjonen alltid er aktiv og ikke må aktiveres gjennom en egen kameramodus.

Sony har faktisk senket antallet megapiksler på XZ Premium for å gjøre bildebrikken mer lysfølsom. 

Til slutt har Xperia XZ også fått nye modem som kan laste ned data med inntil 1 gigabit per sekund hastighet. Dette er det ikke mange mobilnett som støtter i dag, men det er fortsatt ventet at operatørene vil fortsette å skru opp hastigheten i sine 4G-nett.

Sony super saktefilm demonstrasjon.
Sony viser frem sin nye super saktefilm og automatiske bildefunksjon.
01:59 Min
Publisert:

Xperia XZ Premium kommer til Norge i månedsskiftet mai-juni og får en veiledende pris på 7490 kroner.

Se Nokias nye telefoner her.

Xperia XZs

Det kommer to andre modeller til Norge i vår også. Xperia XZs er en revidert utgave av dagens XZ som vil bli solgt gjennom utvalgte forhandlere. XZs er oppgradert med den nye bildebrikken og har 4 GB arbeidsminne.

Xperia XZs kommer i butikkene i april med veiledende pris 5490 kroner.

Xperia Touch

Xperia Touch er en bordprojektor som viser bilder på ulike overflater og gjør dem berøringsfølsomme. I praksis blir det som å gjøre nesten hvilken som helst overflate til et nettbrett. 

Xperia Touch kommer i butikkene i april med veiledende pris 14.990 kroner.

Xperia Touch har vært vist som konsept tidligere, og i september 2016 lagde vi denne videoen om projektoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Glem nettbrettet – her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48 Min
Publisert: