Myndighetene i Myanmar påla landets mobiloperatører å stenge internett i to delstater fredag kveld. Grunnen skal være at nettet er brukt til ordensforstyrrelser og å planlegge ulovlige aktiviteter.

– Vi fikk et direktiv om at alle operatører måtte stoppe mobilnettet midlertidig, men tale og sms er ikke påvirket. Telenor Myanmar har bedt om ytterligere avklaring om hva grunnen til stengningen er, sier kommunikasjonssjef Hanne Langeland Knudsen til DN.

Telenor Myanmar har en markedsandel på rundt 35 prosent i landet, ifølge Telenorgruppens årsrapport fra 2018.

Økt spenning

Nettstengningen gjelder i ni områder, eller «townships» i delstatene Rakhine og Chin.

Spenningen mellom statlige militærstyrker og etniske opprørsgrupper i området øker i regionen, ifølge Reuters.

Konflikten i de to delstatene vest i Myanmar står mellom opprørsgruppen Arakan Army, som hovedsakelig består av buddhister fra Rakhine-delstaten. De ønsker større selvstendighet, og kjemper mot myanmarske militærstyrker.

Kommunikasjonssjef Hanne Knudsen i Telenor.
Kommunikasjonssjef Hanne Knudsen i Telenor. (Foto: Aleksander Nordahl)

Rakhine er også kjent for en pågående konflikt mellom delstatens buddhister og det muslimske Rohingyafolket. Etter et militærangrep i 2017 har rundt 730.000 rohingyaer flyktet til nabolandet Bangladesh. Myndighetene i det buddhistdominerte Myanmar mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

Ifølge FN er rohingyaene en av verdens mest forfulgte minoriteter.

FNs representant i Myanmar, norske Knut Østby, postet søndag en twittermelding der han uttrykker bekymring for det stengte mobilnettet. «Håper det gjenåpnes snart», skriver han.

– Vi understreket for myndighetene at ytringsfrihet gjennom tilgang til mobilnett er viktig av humanitære grunner, særlig under en konflikt, sier Knudsen.

Uklar varighet

Telenor har fortsatt ikke fått beskjed om hvor lenge de og andre teleoperatører vil måtte ha nettet stengt i områdene.

– Det er prekært at varigheten blir begrenset. Vi ønsker klarhet i hvor lenge myndighetene vil kreve at nettet er stengt, og vi er i stadig dialog med dem om det, sier Knudsen.

Hvor mye nettstengningen vil koste Telenor, ønsker hun ikke å spekulere i.

– Det tenker vi ikke så mye på i slike tilfeller. Det vi er opptatte av er å få gjenopprettet tilbudet til kundene våre. Forhåpentlig vil ikke dette vare i lang tid. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.