Å ringe banken, teleselskapet eller andre tjenesteleverandører for hjelp er blitt en dyr opplevelse for mange opp gjennom årene. Disse bruker ofte femsifrede numre eller andre spesialnumre som koster langt mer enn å ringe vanlige numre. Taksameteret går når man blir stående i lange telefonkøer. 

 Men nå krever Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) en slutt på denne praksisen, etter en dom i EU-domstolen. 

«I praksis vil dette si at det ikke er lov til å ta mer betalt for anrop til kundeservice, enn vanlig grunntakst», skriver Nkom. 

Skal ikke avskrekkes

EU-dommen falt 2. februar, og Forbrukerombudet var raskt ute med å melde at dette ville komme norske forbrukere til gode.

– Dette er en viktig avgjørelse for forbrukerne som slipper store ekstraregninger når de tar kontakt med kundeservice, skrev forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth i en melding fredag.

Nå følger altså Nkom opp med krav til teletilbyderne om å endre praksisen. Dommen gjelder et tysk tilfelle, men vil også gjelde Norge, skriver Nkom.  

Dommen slår fast at det er irrelevant om den næringsdrivende selv mottar deler av ringetaksten, eller om dette går til telefonitilbyderen. Det sentrale er at forbrukerne ikke skal avskrekkes fra å kontakte næringsdrivende med spørsmål eller for å hevde sine rettigheter, ifølge dommen. 

40 kroner for ti minutter

Nkom skriver at det tradisjonelt sett har kostet betydelig mer å ringe spesialnumre enn til andre numre. En gjennomgang Dinside gjorde i høst  viste at prisene for å ringe femsifrede numre var langt høyere enn vanlige ringeminutter, og at de varierte voldsomt mellom ulike mobiloperatører.  En ti minutters samtale kunne koste alt fra 15 til 41 kroner. Telenor krevde 30,5 kroner av sine kontantkortkunder for ti minutter, og 20,5 kroner for de med etterbetalt abonnement, mens tilsvarende priser fra Telia var 33 kroner og 25,8 kroner.     

Slike samtaler kommer på toppen av vanlige pakkepriser, som ofte inkluderer månedlige ringeminutter. 

Kan kreve mer fra ikke-kunder

I Norge har nå svært mange kunder mobilpakker, som inkluderer ringeminutter, og det å beregne hva som er normal takst er derfor ikke bare enkelt, påpeker Nkom. Men de regner med at man finner gode løsninger. 

Dommen gjelder dessuten bare etablerte kundeforhold – man kan fremdeles ta godt betalt for andre innringere. 

– Selv om EU-domstolens uttalelse bare gjelder taksering av samtaler for dem som allerede er kunder, og ikke andre innringere, er dette i praksis et veiskille for taksering av spesialnummer, sier Nkom-direktør Torstein Olsen i en melding. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.