Selskapet kom i søkelyset etter at det ble kjent at en mobilmast ble brukt av militære i Myanmar i angrep på den sivile minoritetsbefolkningen i en fiskerlandsby. Angrepene skjedde i oktober 2016 og august 2017. Soldater klatret opp i tårnet og skjøt mot sivile.

Rettighetsgruppen Committee Seeking Justice for Alethankyaw mente at mobilselskapet brøt med OECDs retningslinjer ved å bygge ut telekom-infrastruktur i et konfliktområde.

Men OECDs kontaktpunkt som har undersøkt saken nærmere, gir Telenor støtte i sin slutterklæring, skriver Bistandsaktuelt.

– Vi har ikke funnet grunnlag for å konkludere med at Telenor har forårsaket eller bidratt til det som hendte i Alethankyaw, sier Frode Elgesem, leder for OECDs norske kontaktpunkt, til tidsskriftet.

– Kunne ikke forutse

Telenor har redegjort for at mobiltårnet i landsbyen ble reist i 2016, før drapene fant sted. Men det ble ikke satt i drift før i 2018, året etter angrepene.

Elgesem og hans team i OECDs kontaktpunkt mener bruk av telekominfrastruktur til skadelige formål er en kjent risiko. Men klageorganet mener at Telenor ikke kunne forutse at soldater skulle ta i bruk tårnet for å skyte mot sivile.

– Det fantes informasjon om eskalering av konflikten i Rakhine, men på dét tidspunktet Telenor engasjerte seg i Myanmar var det ingen aktører som hadde identifisert risikoen om misbruk av en telemast for militære formål. Telenor hadde identifisert en rekke andre risikoer i dette området og inkludert disse i sine aktsomhetsvurderinger, men etter en samlet vurdering av informasjon vi har fått fra uavhengige eksperter, samt fra Telenor, mener vi det ikke er rimelig å forlange at selskapet skulle ha inkludert misbruk av teletårn i sine aktsomhetsvurderinger, sier Elgesem.

– Prioriterte ikke rohingyaene

Telenor får samtidig kritikk for ikke å ha inkludert rohingya-minoriteten i sine aktsomhetsvurderinger.

– Vi har ikke funnet spor av at selskapet har prioritert minoriteten i de aktsomhetsvurderingene som er gjennomført i Myanmar. Dét er en tydelig kritikk fra vår side, sier Elgesem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.