Nyheten om Telenor-direktør Berit Svendsens avgang kom som et sjokk på de Telenor-ansatte tirsdag morgen. Mandag ble hennes skjebne endelig forseglet ifølge styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke. Da ble det klart at partene ikke kom til enighet om Svendsens videre rolle i telegiganten og sluttavtalen ble undertegnet.
Tirsdag møtte Brekke og Wærsted et samlet pressekorps, mens Berit Svendsen glimret med sitt fravær.
– Dessverre greide vi ikke å lande en jobb som Berit var tilfreds med, og det er derfor vi er her i dag, sa styreleder Gunn Wærsted under tirsdagens pressekonferanse.
Rullerende ledelse
Slik DN omtalte forrige uke, sitter de aller fleste konserndirektørene i Telenor på tidsbegrensede kontrakter for å sikre rullering i ledelsen. Ifølge Telenor hadde Svendsen en treårig avtale som sjef for Telenor Norge, denne avtalen løper ut i høst. Telenor ønsket nå andre inn i stillingen som norgessjef, en stilling Svendsen har hatt siden 2011. I mars begynte samtalene med Svendsen om hennes fremtidige rolle.
– Jeg har vært veldig delaktig i etterfølgerplanleggingen – hvordan vi skal sørge for å utvikle medarbeidere – det har jeg vært tett på. Mens selve diskusjonen om hva rollene kan være, hva ønsker Berit og hva ønsker Sigve, de samtalene har ikke jeg vært med på, sier styreleder Gunn Wærsted.
Ifølge styreleder har hun selv deltatt i ett møte med dem begge i løpet av de siste ukene i et forsøk på å komme til enighet. Det lyktes ikke. Svendsen har ifølge Telenor signalisert at hun kunne være villig til å flytte utenlands om halvannet år. Men partene ble ikke enige om hva Svendsen skulle gjøre i perioden frem til det. Wærsted mener det ikke var en løsning å la Svendsen fortsette i jobben som Norges- og Skandinavia-sjef halvannet år til.
– Det ene er at den økte satsingen på Skandinavia måtte settes på hold i halvannet år, men også utviklingen av andre kandidater, sier Wærsted.
Ville ikke slippe andre til
Hun viser til at Petter-Børre Furberg, som nå tar over som norgessjef, hadde behov for slik erfaring for å komplettere sin bakgrunn. Furberg har hatt en rekke roller for Telenor i Asia, og har siden november 2016 vært del av konsernledelsen med ansvar for fremvoksende markeder i Asia.
– Nå får jo Petter-Børre den muligheten som han helt klart har behov i forhold til sin Asia-bakgrunn. Da måtte den også vært satt på hold i halvannet år. Det er slik den rulleringen virker, hvis en ikke får den dynamikken, så får en heller ikke gjort noe for andre personer, sier Wærsted.
– Så Svendsens motvilje mot å slippe til andre ble et problem for dere?
– Ja, det er en annen måte å uttrykke det på. Pluss dette med at vi mener vi hadde større ambisjoner for satsingen i Skandinavia.
– Det må du utdype, Svendsen har jo selv sagt at hun hadde kjempestore ambisjoner for Skandinavia?
– Det er ingen av oss som får innvilget søknaden om mer enn 24 timer i døgnet. Det som nå skjer, er at nå får vi en fulltidsleder i Skandinavia og en fulltidsleder for Norge. Da blir det mer trykk bak enn om du har én person som gjør begge deler, sier Wærsted.
Tilbudet Svendsen fikk gjaldt for en periode på halvannet år. Hun fikk ingen garanti for hva som skulle skje etter halvannet år, bekrefter styreleder.
– Det Sigve og Berit var enige om var at de i god tid før den tidshorisonten skulle sette seg ned å snakke om hva som kunne være neste rolle. Å si i dag at om et og et halvt år er den og den rollen klar- sånn fungerer det jo ikke i noe konsern. Det skjer jo ting hele tiden, sier Wærsted.
Satser i Skandinavia
Brekke peker også på at Telenor ønsker å satse kraftigere i Skandinavia.
– Det er et område vi ønsker å løfte opp og satse mer på, for i større grad å kunne ta ut synergier på tvers av de skandinaviske landene. Derfor løftet vi stillingen opp til konsernledernivå. Samtidig fikk hun tilbud om å gå inn som styreleder etter meg i Telenor Norge, i tillegg til selskapene i Sverige og Danmark.
– Hvorfor fikk hun bare tilbud om halvannet år?
– Fordi hun tidligere har sagt at hun da har vært klar for å reise ut, fra 2020. Tilbudet var tilpasset det.
– Hun ønsket å fortsette i jobben hun har nå, og så reise ut om halvannet år. Hvorfor var det så vanskelig å imøtekomme?
– Spørsmålet er hvordan vi bruker lederne best. Styret er opptatt av at jeg skal levere på å skape dynamikk i organisasjonen, ved å utvikle topplederne og rotere lederfunksjonene, sier Brekke.
Har sittet lenge
Han viser til at Berit Svendsen har sittet som sjef for Telenor Norge i syv år.
– Det er uvanlig lenge i vår organisasjon. Dels ønsket vi å la andre slippe til og dels ønsket vi at Berit Svendsen skulle utvide sin kompetanse på et annet område, helst i Asia som står for 60 prosent av omsetningen. Vi startet samtalene i mars fordi hennes kontrakt går ut nå om kort tid. Hun fikk tilbud om å overta Telenors thailandske datterselskap Dtac, men takket nei av hensyn til familiesituasjonen. Det har jeg stor forståelse for.
Brekke sier han beklager at Svendsen takket nei til å overta ansvaret for Cluster Scandinavia.
– Det ville ikke betydd noen forandring på hennes status. Hun ville fortsatt vært en del av konsernledelsen. Jeg skulle gjerne hatt henne med videre. Hun har gjort en formidabel innsats for Telenor i mange år.
Belastende
Etter mye uro de siste ukene møtte Brekke tirsdag morgen de ansatte på et allmøte på Fornebu.
– Det var godt. Jeg satte pris på å få fortelle at Berit og jeg har hatt et godt forhold og dette aldri har dreid seg om oss. Tvert imot. Vi har vært gode kolleger i konsernledelsen i syv år.
– Men det stilnet ikke uroen blant de ansatte. Flere av de største grupperingene blant ansatte er sterkt kritiske. El og it Forbundet vil ikke svare på om de har tillit til deg, og de som er organiserte i Negotia beklager hennes avgang. Hva sier det om prosessen du har ledet?
– Jeg skjønner godt at de siste to-tre ukene har vært belastende for ansatte i Telenor. Det er beklagelig med gjentatte lekkasjer. Slik skal vi ikke ha det. Jeg håper vi nå kan legge dette bak oss og se fremover. Jeg skal gjøre det jeg kan for å gjør meg tilliten verdig.
Berit Svendsen ønsket ikke tirsdag å kommentere sin avgang overfor DN.
– Jeg har ingen ønsker om å bidra til ytterligere støy gjennom å kommentere de interne prosessene i Telenor. Jeg forlater Telenor med en stolthet over å ha bidratt positivt til selskapets utvikling og vekst gjennom 30 år. Jeg har hatt gleden av å bli løftet opp og frem av fantastiske kolleger og medarbeidere. Nå skal jeg ta litt fri og nullstille meg før jeg helt sikkert gyver løs på nye, spennende oppgaver et annet sted. Jeg ønsker alle venner og kolleger i Telenor lykke til videre, sier Svendsen i en tekstmelding til DN.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.