Tirsdag morgen 07:00 varslet Telenor i en pressemelding at Berit Svendsen, sjef for Telenor Norge og selskapets virksomhet i Skandinavia, går av.

Det skjer etter at Telenor, med Svendsen og konsernsjef Sigve Brekke i spissen, har vært i medienes søkelys etter at NRK i midten av august meldte at Brekke ville bytte ut Svendsen.

Til tross for at Svendsen nå forlater Telenor understreker Sigve Brekke at forholdet mellom de to er godt.

– Jeg kan kategorisk avvise at det er noen uenighet mellom meg og Berit eller meg og ledelsen i Telenor Norge, sier Brekke på pressekonferansen som startet 11:00 tirsdag.

Ville ikke skvise ut Svendsen

– De siste to tre ukene har vært krevende for alle ansatte i Telenor på Fornebu. Det har vært belastende for de ansatte å følge det som har vært beskrevet i mediene. Både styreleder, meg selv og Berit har vært opptatt av korte kommentarer, fordi vi ikke synes en personalsak skal foregå i mediene, sier Brekke.

– Det er helt feil at jeg har hatt et ønske om å skvise ut Berit Svendsen. Det er snarere tvert imot. Hun har gjort en veldig god jobb som leder i Telenor Norge i syv år, og gjort en veldig god jobb i andre deler av Telenor før det, sier han.

Foranledningen til dialogen mellom Brekke og Svendsen om rolleskiftet kom ifølge Brekke i vår. Da det ble behov for en ny leder i det thailandske datterselskapet Dtac var det ifølge Brekke naturlig å spørre den mest erfarne lederen i selskapet.

– Berit var på toppen av min liste, sier Brekke.

– Berit har vært konsernsjef i Norge i syv år. Det er svært lenge i vårt system. De fleste sitter der i tre, fire, fem år. Det var et helt riktig tidspunkt å innlede den dialogen med Berit på. Så lykkes vi ikke å komme helt i mål, sier Brekke.

Han fremhever at han alltid har hatt tillit til Berit Svendsen og at han fortsatt har det.

Svendsen kunne dra utenlands om tre år

Under pressekonferansen ble Brekke presset om hvorfor det var så nødvendig at Berit Svendsen måtte rotere i jobben akkurat nå. Brekke indikerte nemlig at Svendsen hadde gjort seg tilgjengelig fra utenlandsoppdrag fra mars 2020, men forsvarte vurderingen om å innlede diskusjoner med Svendsen om hennes fremtid i Telenor i mars i år.

– Kontrakten hun sitter på nå er en treårskontrakt som utløper høsten 2018. Det vanlige er at det er mulig å forlenge disse tidsbegrensede kontraktene med ett, to eller tre år, sa Brekke, før han la til at det er vanligere at denne forlengelsen skjer for ledere som kun har sittet i tre år.

Ved utgangen av kontrakten til Svendsen høsten 2018 har Berit Svendsen sittet som sjef i Telenor Norge i syv år.

«Strukket seg langt»

– Styret beklager sterkt uroen som har vært og belastningen det har medført for den enkelte ansatte, sier styreleder Gunn Wærsted på pressekonferansen.

Hun sier at styret har vært opptatt av at kandidater til rollen som konsernsjef har internasjonal erfaring fra de asiatiske markedene og at det kontinuerlig jobbes med å utvikle personer i konsernledelsen til potensielle kandidater til rollen som toppsjef. Wærsted legger vekt på at Sigve Brekke har strukket seg langt for å finne nye oppgaver til Berit Svendsen.

– Hun er en av dem vi har ønsket å satse på for fremtiden. Jeg synes det er svært synd og trist at Berit har takket nei til de tilbudene hun har fått. Vi skulle gjerne hatt henne med på laget videre, sier Wærsted.

Tar seg fri

Berit Svendsen var ikke til stede på pressekonferansen på Fornebu. Hun skal ta seg en liten pause før hun trolig finner noe nytt å gjøre.

– Jeg ønsker alle venner og kolleger i Telenor lykke til videre. Nå skal jeg ta litt fri og nullstille meg før jeg helt sikkert gyver løs på nye, spennende oppgaver et annet sted, sa hun i en pressemelding tirsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg gjør så godt jeg kan, i hvert fall
Sigve Brekke om ledelse, innovasjon og Berit Svendsen.
01:40
Publisert: