Torsdag ettermiddag lanserte Samsung sin Galaxy Note9 smarttelefon. Note-telefonene har kreative mennesker, kresne bedriftskunder, og dem som vil ha det ypperste innen ytelse som målgruppe.

Note-telefonene kom for alvor i søkelyset i 2016 da flere eksemplarer av Note 7 begynte å brenne spontant. Feilen, som skyldtes en svakhet i batteriet, fikk store økonomiske og omdømmemessige ringvirkninger for Samsung. I 2017 fulgte de opp med Note8 som i en periode etter lansering lå på listen over de ti mest solgte telefonene i Norge.

Nå er altså Note9 her og operatørene har tro på at dette er en telefon mange vil ha kloen i, til tross for prislappen på 9990 kroner eller 12.490 kroner, avhengig av om man vil ha 128 GB eller 512 GB lagring. Lansering i Norge er 24. august.

– Forhåndssalget har vart i et halvt døgn foreløpig, og vi har fått inn ganske mange bestillinger, nok til at vi er sikre på at Note9 vil ligge på Topp 10-listen vår i september, sier Kristian Fredheim, kommunikasjonsrådgiver i Telia Norge.

Note9 kommer i et utvalg farger, mer og mindre diskré. I Norge kan den kjøpes i blått og sort.
Note9 kommer i et utvalg farger, mer og mindre diskré. I Norge kan den kjøpes i blått og sort. (Foto: Drew Angerer/AFP/NTB Scanpix)

Han sier telefonen likevel kan selge mindre enn Note8, på grunn av konkurransesituasjonen.

– Etter lanseringen av Note8 har det kommet flere modeller i samme kategori, det vil si store telefoner. Salget fordeler seg over flere produsenter nå enn i fjor, sier Fredheim.

Modeller som Apple Iphone 8+ og Iphone X, samt Oneplus 6 og Huawei P20 Pro er blant dem som konkurrerer med Note9.

Telenor sier kjøperne av Note-telefoner er ganske lojale.

– Note-produktene har stabilisert seg på et stadig høyere nivå de siste årene, men det er fortsatt et nisjeprodukt sammenlignet med volummodeller som Galaxy S9, P20 Pro og Iphone 8, sier Kjetil Simonsen, leder for telefoner og tilbehør i Telenor Norge.

Han sier det stort sett er bedriftsbrukere eller brukere med høy interesse for telefoner eller særskilte behov som kjøper denne modellen. Men større skjermer er også blitt populært i volummarkedet.

– Kundemassen har flyttet seg et hakk oppover de siste årene, fra rundt fire tommer til 4,7–5,8 tommer. Bruksmønsteret og brukeropplevelsene man ønsker påvirker behovet for større skjermer for mange, sier Simonsen.

Nye funksjoner

Samsung Galaxy Note9 har naturligvis noen nye triks å vise frem. Et naturlig sted å starte er skjermen som måler 6,4 tommer i diameter. Det gir den et areal på 103 cm², mer enn 10 prosent mer enn en telefon med 6,1 tommer skjerm. Skjermen dekker 83 prosent av fronten på telefonen, men har samme oppløsning som forrige modell (2960x1440 bildepunkter).

Kameraene er like som Note8 og Galaxy S9+, men det er laget ny programvare til dem, som ventelig også vil bli brukt i kommende Galaxy S-telefoner. Kameraet kan nå gjenkjenne langt flere motivscenarioer og justere fokus og eksponering deretter. Det varsler også brukeren dersom et bilde ikke ble vellykket.

Batteriet er utvidet til 4000 mAh og Samsung lover at telefonen skal vare hele dagen. Note8 hadde en batterikapasitet på 3300 mAh. Man kan kjøpe telefonen med 128 GB eller 512 GB lagring og i tillegg utvide lagringen med et minnekort på inntil 512 GB.

Note-serien har alltid hatt en pekepenn integrert i telefonen. Den har hittil vært elektromagnetisk, men på Note9 har S Pen fått kobling til telefonen med blåtann. Det betyr at de som ikke bruker pennen aktivt til notater eller skisser i stedet kan bruke den som fjernkontroll til kameraet, musikk eller presentasjoner.

– Å gi S Pen blåtann betyr at Samsung gjør den nyttig for alle brukere, også de som ikke ellers har bruk for den, sier analytiker Carolina Milanesi i Creative Strategies i en Twitter-melding.

For bedriftskunder har Samsung også markedsført Note-telefonenes evne til å brukes som en pc. Dette skjer gjennom grensesnittet DeX, som hittil har vært en egen boks man må ha på pulten. DeX for Note9 er bare en liten HDMI-adapter man bruker til å koble til skjermen. Tastatur og mus kobles rett til telefonen trådløst.

For dyr eller passe dyr?

Til tross for imponerende ytelse på papiret tror analytiker Avi Greengart i Global Data at Note9 kan bli vanskelig å selge for Samsung.

– Den høye batterikapasiteten er en direkte løsning på et stort problem mange brukere har, men for øvrig er forbedringene i Note9 bare en naturlig utvikling fra i fjor. Samsung vil få problemer med å selge en så dyr telefon når den ikke skiller seg mer fra forgjengeren, skriver Greengart i en analyse.

Carolina Milanesi tror imidlertid ikke at prisen er et problem.

– Prisøkningen på Note9 er ikke problematisk sett i sammenheng med de mange tilbudene fra operatørene, sier Milanesi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Volkswagen Polo GTI og Suzuki Swift Sport i DNs bil-duell
Disse to spreke småtassene byr på kjøreglede i bøtter og spann.
02:16
Publisert: