Når Telias landsdekkende 5G-nett er utbygget i 2023 blir det utelukkende med utstyr fra Ericsson, melder Telia Norge tirsdag.

I over ett år har amerikanske myndigheter presset på at allierte land ikke skal la kinesiske Huawei levere utstyr til kritisk infrastruktur av frykt for spionasje. Nylig inngikk USAs visepresident Mike Pence og Polens statsminister Mateusz Morawiecki en samarbeidserklæring som hindrer at Huawei blir 5G-leverandør i Polen.

Senest tirsdag advarte en amerikansk statssekretær til DN at norske mobilselskaper benytter kinesiske leverandører til 5G-utbygging.

Nå bryter Telia Norge forbindelsen med Huawei. Norges nest største mobilselskap skroter alt utstyr som Telia Norge har kjøpt av den kinesiske telekomleverandøren.

Ingen boikott

Norske myndigheter har ikke besluttet å gjennomføre boikott av Huawei. Da Telenor åpnet sitt 5G-testnett i Elverum for noen få uker siden, fremholdt digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) at norske myndigheter vil ikke gripe inn mot enkeltselskaper

– Poenget er at norske myndigheter stiller krav til teleselskapene. Vi har en god dialog med selskapene, og så er det de som gjør sine sikkerhetsvurderinger, sa Astrup til NTB.

Under Telias presentasjon tirsdag bekreftet Astrup at de ikke har presset Telia til å skifte.

– Vi utestenger ingen enkeltselskaper, sier Astrup. Statsråden vil imidlertid ikke svare konkret på om de har lagt føringer på nasjonaliteten til leverandørene.

Telia Norges sjef Abraham Foss sier de ikke har følt noe press.

– Jeg vil understreke at det er vi som har valgt leverandør. Et slikt viktig valg består av mange elementer som vi har lagt til grunn, sier Foss.

Et Huawei-land

I Norge har Telenor og Telia til sammen rundt 15.000 basestasjoner som er koblet opp til selskapenes 4G-nett. Så å si samtlige basestasjoner er levert av Huawei, og minst 6000 av disse er Telias. Alle disse skal nå byttes ut med nye Ericsson-baser. En basestasjon kobler det fiberbaserte kjernenettet til radionettet som telefoner og annet utstyr bruker.

Tidligere i år uttalte forsker Ravishankar Borgaonkar ved Sintef Digital til DN at det er to måter å bygge 5G på.

– Enten som et frittstående nett med egne basestasjoner og eget kjernenett. Den andre måten er å la 5G-basestasjoner bruke eksisterende 4G-infrastruktur og kjernenett. Med andre ord bygger 5G-nettet videre på 4G-nettet. Hvis en leverandør skal utestenges fra 5G-nettet, må den også ut av dagens 4G-infrastruktur, noe som også gjør det vesentlig dyrere.

Den tredje mobilnettoperatøren i Norge, Ice, har frem til idag skilt seg ut ved at selskapet har valgt finske Nokia som 4G og 5G-leverandør.

Telia forsikrer kundene om at dette ikke betyr prishopp i abonnementene.

– Vi bruker mange milliarder i året på nettet vårt, ikke bare utbygging, men også vedlikehold. Denne avgjørelsen vil ikke bli så dramatisk rent økonomisk og kundene vil ikke få dyrere abonnement, sier Foss.

Klart i 2023

Telia har gitt seg selv frist til å ha et nasjonalt 5G-nett klart i løpet av 2023.

– Jeg er glad Telia har gitt seg selv en frist her. Det forplikter mer enn å si at de skal bygge 5G uten frist. Dette får store positive ringvirkninger for Norge som samfunn og for næringslivet, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H).

Telenor tester

I løpet av høsten skal Telenor velge 5G-leverandør. Idag tester selskapet utstyr både fra Ericsson og Huawei i Norge og den finske telekomleverandøren Nokias 5G-produkter i Danmark.

– Vi gjennomfører nå en anbudsprosess der Telenor Norge skal velge 5G-leverandør på radioutstyr i løpet av 2019, sa kommunikasjonssjef i Telenor Norge Anders Krokan til DN tidligere i høst.

Telenor har allerede inngått avtaler med Ericsson og Nokia som sammen skal levere en modernisering av kjernen i mobilnettet i Norge.

Mens amerikanske myndigheter forlanger 5G-boikott av Huawei, har flere europeiske land unnlatt en fullstendig utestengelse av den kinesiske telekomprodusenten. Ifølge Huawei har selskapet sikret seg 50 kommersielle kontrakter for 5G-utbygging globalt.

I Nato-landet Danmark har landets største mobiloperatør, TDC, valgt å bytte ut Huawei med Ericsson – akkurat som det Telia Norge nå gjør.

Huawei har bare en kort kommentar til nyheten fra Telia.

– Vi registrerer Telias avgjørelse og respekterer denne. Huawei vil fortsette å jobbe hardt for å ivareta de øvrige engasjementer vi har med selskapet og stå på for å møte deres forventninger fremover, sier Erik Thomas Ganer, kommunikasjonssjef i Huawei Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.