Mens andre selskaper varsler permitteringer og kostnadskutt, har Telenor null permitteringer og behov for den arbeidskraften de har.
Mye av årsaken til det er at mange ansatte i Norge sitter på hjemmekontor, og er mer avhengig av nettverk enn noen gang nå som møtevirksomheten er kraftig redusert.
– Telenor er jo relativt sett mindre truffet enn mange andre. Vi er ikke berørt som selskap egentlig. Samtidig føler vi virkelig på ansvaret vi har for å opprettholde kritisk infrastruktur, både i Norge og andre land vi opererer i, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke til DN og legger til:
– Krisen er kjempealvorlig, og vi er forberedt på at den vil ta måneder.
Telenor-aksjen er uendret den siste uken, tross kraftige svingninger og store tap hos andre børslokomotiv på Oslo Børs. Aksjen falt fra rundt 150 kroner til rundt 133 mandag for igjen å stige til rundt 150 kroner torsdag.
I full virksomhet
Ingen av de store teleselskapene har permittert ansatte.
– Vår innstilling til permittering er at vi i det lengste vil forsøke å unngå å permittere våre ansatte. Dette vil selvfølgelig være en kontinuerlig vurdering vi må gjøre sammen med fagforeningene dersom koronarestriksjonene fra myndighetene trappes opp eller vedvarer over tid, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Norge.
Selskapet har halve Norges befolkning som kunde enten på mobil, bredbånd eller kabel-tv og 2300 ansatte.
– Vi er ett av de selskapene som vurderes som samfunnskritiske, noe som medfører at store deler av virksomheten vår er kritisk for å bidra til at vi holder hjulene i gang, sier Lunde.
Også mobilselskapet Ice, med av 600.000 mobilkunder og 200 ansatte, opprettholder arbeidsstyrken.
– Vi har et samfunnsoppdrag. Mange kunder er avhengig av oss, sier kommunikasjonsdirektør Reynir Johannesson i Ice.
Torsdag hadde digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) skype-møte med ledelsen hos de store infrastruktur eierne på tele- og bredbånd. Foruten de storew mobilselskapene var også Global Connect, Lyse og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet med på møtet om beredskapen.
Utsetter nedbemanning
Ikke alt går likevel helt som planlagt. Onsdag slet Telenor med nettverksproblemer for fastnett på deler av Sørlandet og Vestlandet. Det er to ting som er spesielt vanskelig i disse dager, ifølge Brekke.
– Det mest krevende er å fjernoperere infrastrukturen fra et kontor og ikke kontrollrom. Det er også krevende å håndtere trafikkøkningen. Vi ser en stor trafikkøkning i fastnettet vårt i Norge, folk bruker fastnettet når de sitter hjemme. Mobilnettet skjer det ikke noe særlig økning på, fordi mesteparten av trafikken foregår på fastnettet nå, sier Brekke.
Telenor varslet tidligere denne måneden at de nedbemanner hos Telenor Norge med 170 personer. Nå er den prosessen utsatt på grunn av koronakrisen.
– Vi utsetter det til over påske, for å være sikre på at vi har alle mann på dekk til å håndtere situasjonen vi har nå. Så får vi se hvor vi står hen da. Nå er vårt fokus å holde operasjonene i gang, sier Brekke.
Utsettelsen vil formelt behandles på et styremøte i Telenor Norge senere torsdag, opplyser konsernsjefen.
Hovedtillitsvalgt i El og it i Telenor Norge, Kenneth Pettersen er lettet:
– I disse krevende tider setter vi pris på et konstruktivt samarbeid med administrasjonen. Det er klart at mange av våre medarbeidere føler på utrygghet, sier Pettersen.
– Kan nedbemanningen bli avblåst?
– Ingen kommentar. Vi setter pris på samarbeidet, svarer Pettersen.
Finansdirektøren til Singapore
Det største vekstpotensialet hos Telenor ligger i de asiatiske landene. Telenor har 176 millioner mobilabonnenter i Asia. Grameenphone i Bangladesh utgjør selskapets største kundegrunnlag med 76,5 millioner kunder.
Nå forbereder Telenor-ledelsen seg på koronakrise også i de asiatiske landene. Tidligere denne uken kom nyheten om at antall koronasmittede skyter i været i Pakistan.
– Nå sitter de aller fleste av våre ansatte på hjemmekontorer i Norden. Dette forbereder vi også nå i Asia. Vi må sørge for at det ikke hindrer oss fra å operere på en ordentlig måte, sier Brekke.
Torsdag kom også selskapet med Asia-nyheter. Telenor samler Asia-virksomheten i én enhet under ledelse av dagens finansdirektør, Jørgen C. Arentz Rostrup.
Rostrup får base i Singapore fra 1. mai, og skal jobbe tett sammen med lederne i de fem Telenor-selskapene i Asia: Pakistan, Thailand, Myanmar, Malaysia og Bangladesh.
Inn som ny finansdirektør kommer Tone Hegland Bachke (47) som i dag er leder av Group Treasury i Telenor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.