Fjorårets tre siste måneder solgte Telenor de resterende aksjene i det russiske mobilselskapet Veon for 362 millioner dollar – rundt 3,3 milliarder norske kroner. Samtidig ble det finske mobilselskapet DNA innlemmet i konsernet.
Onsdag morgen ble resultatet lagt frem. Det norske halvstatlige telekonsernet omsatte i fjerde kvartal for 31,8 milliarder kroner og fikk et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) og andre poster på 11,9 milliarder kroner.
— Jeg er fornøyd med kvartalet. Det reflekterer solide finansielle prestasjoner, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor under pressekonferansen.
Estimatene fra syv analytikere Telenor selv har hentet inn, viser at tallknuserne i gjennomsnitt regnet med at Telenor i fjerde kvartal ville omsette for 31,1 milliarder kroner og oppnå en ebitda på 11,6 milliarder kroner.
Venter fortsatt vekst
I kvartalsrapporten fremkommer det at telekonsernet venter en organisk vekst i abonnements- og trafikkinntekter på mellom null og to prosent, og en organisk ebitda-vekst på mellom to og fire prosent.
Selskapet foreslår et utbytte på 8,70 kroner per aksje, mot ventet 8,82 kroner per aksje, ifølge TDN Direkt.
Utbyttet på 8,70 kroner aksjen tilsvarer 12,4 milliarder kroner til aksjonærene, ifølge en melding fra selskapet.
Finsk mobil-debut
I fjor kjøpte Telenor det finske mobilselskapet DNA. Avtalen kom i havn i oktober. Telenor betalte rundt 28 milliarder kroner for selskapet, omtrent samme sum som Telenor fikk for sine virksomheter i Mellom-Europa da de ble solgt for nesten to år siden.
I fjerde kvartal økte Telenors finske datterselskap trafikk- og abonnementsinntektene med fem prosent i lokal valuta. Mobilselskapet omsatte for 2,4 milliarder kroner i fjerde kvartal og oppnådde driftsresultat før avskrivninger på 674 millioner kroner mot 629 millioner kroner i samme periode året før. Det gir en margin på 28 prosent.
Det finske mobilselskapet hadde nesten 2,7 millioner abonnementer ved årsskiftet og registrerte en nedgang på 13.000 kunder i årets siste tre måneder.
Tar milliardutbytte
På nyåret kunngjorde Telenor utskiftinger i flere av konsernets datterselskaper i Asia. Nye sjefer ble utnevnt i Telenors mobilvirksomheter i Myanmar, Thailand og i Bangladesh.
Avtroppende mobilsjef i Telenors datterselskap Dtac i Thailand, Alexandra Reich, kan vise til økt omsetning, flere kunder samt bedring i resultatet. Selskapet økte antall kunder i fjerde kvartal med 226.000 og hadde ved årsskiftet 20,6 millioner kunder.
Omsetningen steg med nesten 32 prosent til 6,5 milliarder kroner, mens driftsresultatet før avskrivinger og andre poster (ebitda) steg med over en halv milliard kroner til underkant av 1,9 milliarder kroner.
Telenors pengemaskin i Bangladesh, Grameenphone, fortsetter å levere gode tall med en driftsmargin på over 60 prosent av en omsetning i fjerde kvartal på nesten 3,9 milliarder kroner. Selskapet økte kundemassen med 745.000 i de siste tre månedene i fjor og gikk ut av året med nesten 76,5 millioner mobilkunder.
Styret i selskapet foreslår et utbytte som gir Telenor overkant av en milliard kroner med konsernets eierandel på 55,8 prosent, ifølge E24.
Øker inntekter fra mobil i Norge
I Norge hadde Telenor fortsatt omsetningsvekst fra mobil, mens nedgangen i inntekter fra kobbernettet ble mer enn kompensert av økte inntekter fra fiber og mobilbasert bredbånd.
– I 2019 har vi hatt som mål å komme tilbake til vekst i Thailand og Myanmar, og vi er svært fornøyde med å avslutte året med solid utvikling i begge markedene, sier Telenor-sjef Sigve Brekke i Telenor i kvartalsrapporten.
– De positive resultatene i disse markedene ble delvis dempet av vedvarende prispress i Sverige og en utfordrende situasjon i Pakistan, sier han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.