Tirsdag morgen la konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke, frem tall for første kvartal.

Telenors driftsresultat før avskrivninger endte på 11,7 milliarder kroner i første kvartal i år, sammenlignet med 12,2 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Ifølge Infront-estimater var det på forhånd ventet å ende på 11,898 millioner kroner.

Brekke opplyser at blant annet investeringer i Asia bidro til å trekke resultatet ned:

– Mens mobilvirksomheten leverte bra resultater, ble kvartalet som helhet påvirket av våre investeringer i nettverksmodernisering og strukturelle transaksjoner i Asia, som begge er sentrale deler av vår strategiske agenda, skriver Brekke i kvartalsrapporten tirsdag.

Omsetningen endte på 27 milliarder kroner, mot 27,5 milliarder kroner i første kvartal i fjor.

– Inntektene var stabile i kvartalet, mens ebitda ble påvirket av utfasingen av kobbernettet i Norge, som nå er inne i sitt siste år. I tillegg bidro høyere energipriser og aktiviteter knyttet til de planlagte fusjonene i Thailand og Malaysia negativt. Dette resulterte i en organisk ebitda-nedgang på to prosent, skriver Brekke.

Fri kontantstrøm forble robust på 3,6 milliarder kroner, som ytterligere styrker Telenors finansielle stilling, skriver Brekke.

20 minutter etter børsåpning mandag, faller Telenor-aksjen med 3,4 prosent.

Myanmar-kutt

For ett år siden tok Telenor et regnskapsmessig tap på 6,5 milliarder kroner etter å ha skrevet ned hele verdien av Myanmar-virksomheten. To måneder senere solgte Telenor mobilvirksomheten i landet med 18 millioner kunder for 900 millioner kroner.

Først i mars ble salget godkjent av juntaen i landet og Telenor tok et tap på ytterligere 800 millioner kroner.

«Transaksjonen medfører en negativ kontantstrømseffekt på rundt 1,5 milliarder kroner da kontantbeholdningen i Telenor Myanmar bare delvis kompenseres av salgsvederlaget. Transaksjonen vil bli bokført i første kvartal», skrev Telenor i en børsmelding i mars.

– Salget av Telenor Myanmar ble gjennomført i slutten av kvartalet, og konkluderte dermed en utfordrende prosess i en svært vanskelig situasjon, skriver Brekke i tirsdagens børsmelding.

Utfordringene vil fortsette

For resten av 2022, venter Telenor lav ensifret vekst i driftsinntekter og et driftsresultat før avskrivninger på 2021-nivå eller noe høyere.

– Resultatene i første kvartal ble negativt påvirket av utfasing av fastnett i Norge, høye energipriser og hard konkurranse i Thailand, samt høye prosjektkostnader. Disse faktorene forventes å fortsette inn i neste kvartal, heter det i kvartalsrapporten.

Videre skriver selskapet at det er iverksatt tiltak som vil dempe de negative faktorene, og at det ventes en gradvis gjenoppretting i Thailand-markedet.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities fremhever at Thailand var under estimatene da makro og turisme fortsatt er svak, samtidig som konkurransen er sterk.

– Norge havnet under estimatene på ebitda (driftsresultat før avskrivninger red.anm.), og fastnett i Norge fortsetter å være svakt dette kvartalet også, og vil nok påvirke 2022.

Driftsmessig stagnasjon

Telenor har mobilvirksomheter i Norden og i Asia. I den sistnevnte verdensdelen står Telenors mobilselskaper nærmest på stedet hvil, rent økonomisk.

– I Asia ser vi solid vekst i Bangladesh og Pakistan, og de planlagte fusjonene i Thailand og Malaysia går nå gjennom de nødvendige regulatoriske stegene, skriver Brekke.

Trondsen i Arctic Securities forteller om svakere resultater til Telenors datterselskaper.

– Datterselskapene til Telenor i Asia har allerede rapportert og var samlet omtrent en prosent svakere enn forventninger på driftsresultatet, skriver Trondsen i en epost.

Men på kundesiden i Asia er det mer aktivitet. Telenors selskaper i Bangladesh, Thailand og Malaysia fikk i årets første tre måneder en tilvekst på til sammen rundt 720.000 nye kunder. Det er mer enn det mobilselskapet Ice har i Norge.

Tidligere i vinter ble Ice solgt til Lyse som også eier Altibox. Trondsen tror ikke at kjøpet vil påvirke konkurransen merkbart i de kommende måneder.

– Jeg har en kjøps anbefaling på Telenor aksjen på grunn av attraktiv verdsettelse, selv om jeg venter svake resultater fra Telenor Gruppen i første halvår, skriver Trondsen.

I det norske markedet mister Telenor abonnementer, men øker likevel inntektene på grunn av ekstratjenester og hastighetsbaserte tjenester.

Varslet utbytte på 13 milliarder kroner

Sist konsernsjef Sigve Brekke i Telenor presenterte selskapets tall i begynnelsen av februar, endte det med et stort aksjefall til tross for at ledelsen varslet et utbytte på 13 milliarder kroner og at driftsresultatet var helt på linje med tallknusernes forventninger.

Børsfallet skyldtes blant annet dårligere fremtidsutsikter som følge av høyere investeringer, driftsresultat på samme nivå til tross for økt omsetning og negative korona-effekter i Asia ved at turistene ikke ville komme tilbake med det aller første.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.