Torsdag 8. juli ble det kjent at Telenor solgte mobilvirksomheten i Myanmar til libanesiske M1 Group for 105 millioner dollar, eller rundt 900 millioner kroner. Salget skjedde fire måneder etter at militæret i Myanmar tok makten fra de folkevalgte i et kupp i februar. Det er rapportert i mediene at flere hundre skal være drept etter kuppet, blant annet i forbindelse med demonstrasjoner, mens militæret selv opererer med langt lavere dødstall.

Nå melder japanske Nikkei Asia, en søsterpublikasjon av Financial Times, at departementet for transport og kommunikasjon i Myanmar ennå ikke har godkjent salget. Departementet er styrt av militærregimet i landet.

– Som vi tidligere har svart venter nå det annonserte salget regulatorisk godkjennelse. Vi har ingen kommentarer til prosessen utover dette, sier Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef i Telenor i en epost.

Inntil videre drifter Telenor mobilselskapet i Myanmar, som hadde 18 millioner kunder ved utgangen av juni.

«Sterke signaler»

Siden avtalen ble inngått mellom Telenor og M1 Group er det gått to måneder.

– Myanmars telekonkurranseregler sier at godkjennelse, avslag eller undersøkelser må skje innen 60 dager etter søknaden om godkjennelse av den foreslåtte transaksjonen, sier den Bangkok-baserte advokaten, Ross Taylor til Nikkei Asia.

Ifølge bransjekilder med god tilgang til kilder i kommunikasjonsdepartementet i Myanmar, har militæret gitt sterke signaler om at transaksjonen ikke kommer til å bli godkjent. Årsaken til det skal blant annet være bekymring rundt korrupsjonsanklager knyttet til det libanesiske M1 Group, ifølge avisen.

Sigve Brekke er konsernsjef i Telenor. ​
Sigve Brekke er konsernsjef i Telenor. ​ (Foto: Aleksander Nordahl)

Siden oppstarten har Telenor skutt inn 5,3 milliarder kroner i Myanmar-satsingen. På få år ble virksomheten svært lønnsom, og totalt har Telenor Myanmar delt ut om lag 3,2 milliarder i utbytte. Avtalen om salg innebærer et tap på 1,2 milliarder kroner for Telenor.

– Situasjonen i Myanmar er krevende for alle, ikke bare for oss, men også mulige kjøpere. I den forbindelse mener vi å selge for det vi gjør nå er den beste løsningen, sa konsernsjef Sigve Brekke da salget til MI Group ble kjent.

Han la til at Telenor har snakket med mulige kjøpere som har hatt muligheten til å fortsette driften, gitt situasjonen.

Ifølge Nikkei Asia forteller bransjekilder nær Telenor at selskapet skal være presset til å avlyse salget til M1 Group, og heller åpne opp for andre aktører. En annen kilde opplyser at det har vært diskusjoner mellom bransjeaktører om å inngå partnerskap for å kunne by på Telenors virksomhet dersom det skulle legges ut for salg igjen, skriver avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.