Det melder selskapet i en børsmelding.

– Telenor ASA vil som følge av endringen i skattefastsettingen føre en skattekostnad på 2.491 millioner kroner. Skattebeløpet forventes betalt i tredje kvartal 2019. Telenor ASA er uenig i skattekontorets vedtak og vil påklage dette, skriver selskapet.

Vedtaket gjelder 2013 som var da tapet ble ansett som konstatert og fradragsført.

– Den 22. august 2019 mottok Telenor ASA et kontorvedtak der fradrag avskjæres for tap Telenor ASA led i 2012 på grunn av oppgjør av bankgarantier stilt for ekstern finansiering i det indiske datterselskapet Unitech Wireless, skriver Telenor videre.

Norske skattemyndigheter mener altså at Telenor ikke kunne skrive ned tapet fra India, og mener selskapet må innbetale 2,5 milliarder kroner i skatt. Dermed kan tapet i India bli enda større en tidligere rapportert for telegiganten.

– Hvorfor skattemyndighetene bestrider tapet må de nesten spørre de om, skriver kommunikasjonssjef Hanne Knudsen i en sms. Hun ønsker ikke å si noe mer om bakgrunnen for avgjørelsen.

Trakk lisenser

Telenors virksomhet i India har ikke bare gått på skinner. Selskapet besluttet å gå inn i India høsten 2008, midt under finanskrisen, til tross for sterke advarsler fra analytikere og investorer. Indisk høyesterett kansellerte i februar 2012 lisensene til Telenors mobilselskap og syv andre mobilselskaper. ­Lisensene ble delt ut i 2008, før Telenor kom inn. Telenor betalte høsten 2012 rundt 4,2 milliarder kroner for å kjøpe tilbake lisenser i seks av 22 teleregioner.

Partnerskapet med indiske Unitech slo sprekker. Etter striden ble partene enige om å overføre alle verdiene i deres felles mobilselskap Unitech Wireless til et selskap kontrollert av Telenor.

I årsrapporten for 2018 skriver Telenor at selskapet i 2012 innregnet tap på fordringer mot Unitech Wireless etter at selskapet hadde innfridd sitt garantiansvar på 10,6 milliarder kroner for all rentebærende gjeld i Unitech Wireless.

– En eiendel ved utsatt skatt på 2,5 milliarder kroner ble innregnet. I 2013 ble virksomhetsoverdragelsen fra Unitech Wireless til Telenor India gjennomført, og Telenor ASA fradragsførte 9,3 milliarder kroner som skattemessig tap på fordringer i selvangivelsen, skriver Telenor.

Tapssluk

Selskapet valgte til slutt å trekke seg ut fra markedet. Telenor hadde tapt 25 milliarder i India.

Det var nåværende konsernsjef Sigve Brekke som hadde ansvar for Asia da Telenor gikk inn i landet. I et intervju med DN i 2017 fortalte Brekke India-erfaringene:

– Selvsagt kunne vi håpet at det hadde gått bedre. Samtidig må vi ta med oss de positive tingene vi har lært i India. Mye av suksessen vi har hatt i Myanmar skyldes lærdom vi har tatt med oss fra India, sa han da. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.