Tidligere i høst valgte Telia Norge den svenske telekomprodusenten Ericsson for leverandør av selskapets kommende mobilnett ved å fjerne all utstyr fra kinesiske Huaweis 4G-utstyr. Nå gjør Telenor det samme.

«Vi har nå vært igjennom en grundig prosess for å vurdere alle de sentrale nettverksleverandørenes evne til å levere på Telenors krav for fremtidens mobilnett. I anbudsprosessen for 5G radionettet i Norge har vi lagt vekt på faktorer som teknisk kvalitet, evne til å innovere og modernisere mobilnettet, kommersielle betingelser, og i tillegg har vi gjort grundige sikkerhetsvurderinger. På grunnlag av en omfattende og helhetlig vurdering har vi besluttet å introdusere en ny partner for dette viktige teknologiskiftet i Norge,» sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor i en pressemelding.

Fra før av har den tredje mobiloperatøren i Norge, Ice, valgt utstyr fra finske Nokia. Det betyr at Huawei har tapt alle store kontrakter for utbygging av 5G i Norge.

Advart mot Huawei

I over et og et halvt år har amerikanske myndigheter presset på for at allierte land ikke skal la kinesiske Huawei levere utstyr til kritisk infrastruktur av frykt for spionasje.

Samme dag som Telia valgte Ericsson, advarte en amerikansk statssekretær til DN mot at norske mobilselskaper benytter kinesiske leverandører til 5G-utbygging.

Nå bryter både Telenor og Telia Norge forbindelsen med Huawei. Norges to største mobilselskaper skrotet med andre ord alt utstyr som de har kjøpt av den kinesiske telekomleverandøren.

Med ett har den kinesiske telekomprodusenten mistet to store norske kunder med i underkant av 15.000 basestasjoner.

I Nato-landet Danmark har landets største mobiloperatør, TDC, også valgt å bytte ut Huawei med Ericsson – akkurat som det Telenor og Telia Norge nå gjør.

Stor vinner

Ericsson er dermed den store 5G-vinneren. Telenors valg gjør at selskapet skal levere rundt 8000 5G-basestasjoner til Norges største mobiloperatør.

Ericsson norske leder; Jan Christian Hole, kan nå sprette champagnen.
Ericsson norske leder; Jan Christian Hole, kan nå sprette champagnen. (Foto: Gorm K. Gaare)

For en måned siden lovte Ericssons norske leder Jan Christian Hole at dersom Telenor velger dem også, skulle det feires.

– Det vil nok bli med champagne, sa Hole.

Fredagens avgjørelse medfører at Ericsson bygger seg opp til en omsetning i Norge på over en milliard kroner. Siden selskapet tapte 4G-slaget i Norge, har den svenske telekomprodusenten blitt en liten telekomaktør her i landet. På 20 år har Ericsson gått fra 1300 til 45 ansatte i Norge.

Hole sa til DN i høst at dersom selskapet også får en kontrakt med Telenor, vil bemanningen økes til rundt 100.

Klar for utbygging

Administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge er glad for leverandør-beslutningen.

«Som første mobiloperatør på 5G i Skandinavia, vil Telenor i 2020 for alvor begynne å rulle ut 5G i Norge. Den totale moderniseringen av mobilnettet vårt er et ambisiøst prosjekt, og noe vi gleder oss til å igangsette,» sier Furberg.

Telenor har tidligere valgt å la Nokia og Ericsson levere det indre laget av mobilnettet – også kalt for kjernenettet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.