– Jeg har spist så mye egg som mulig for å få påskestemning, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til DN.

Han har de siste tre ukene vært i Kuala Lumpur, hovedstaden i Malaysia, for å få i havn en mobilfusjon mellom Telenors datterselskap Digi og Axiatas mobilselskap Celcom i landet.

– Til sammen vil det fusjonerte mobilselskapet i Malaysia få 19 millioner kunder med en omsetning på 25 milliarder norske kroner og en børsverdi på over 100 milliarder kroner, sier Brekke.

Telenor vil eie en tredjedel av selskapet.

Dette er ikke første gang den norske giganten og det malaysiske telekomselskapet Axiata har vært i samtaler om å slå sammen virksomheter. For snaue to år siden, våren 2019, var partene i samtaler om en potensiell sammenslåing av sine mobil- og infrastrukturvirksomheter i Asia.

Noen måneder senere var planene skrinlagt.

«I løpet av de siste fire månedene har begge parter gjort due diligence og jobbet mot å komme til en avtale i løpet av tredje kvartal 2019. På grunn av noen kompleksitet relatert til den mulige sammenslåingen, har partene blitt enige om å avslutte samtalene», skrev Telenor den gang.

Nå har selskapene igjen funnet hverandre.

«Dette er ikke det samme»

Denne gangen er det imidlertid begrenset til mobilvirksomhetene i Malaysia.

Torsdag kunngjorde Telenor at det er i diskusjoner med Axiata om en potensiell sammenslåing av mobilvirksomhetene Celcom og Digi i Malaysia.

Telenor-aksjen steg nær fire prosent i morgentimene torsdag, og lå en halvtime før børsslutt an til en oppgang på i underkant av tre prosent.

Begge parter vil ha en lik eierandel på 33,1 prosent i selskapet, opplyses det.

– Etter Telenors forrige fusjonssamtaler med Axiata har jeg ventet på at Telenor vil se på nye strategiske muligheter i Asia. En sammenslåing vil være positivt for Telenor da det nok vil føre til synergier på kostnadssiden, og potensielt på inntektssiden med en mer rasjonell prissetting i Malaysia, sier aksjeanalytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities og legger til:

– Jeg ser det som sannsynlig at avtalen blir godkjent.

– Jeg ser det som sannsynlig at avtalen blir godkjent, sier Henriette Trondsen, analytiker i Arctic Securities.
– Jeg ser det som sannsynlig at avtalen blir godkjent, sier Henriette Trondsen, analytiker i Arctic Securities. (Foto: Jeff Gilbert)

Analytiker Petter Kongslie i Sparebank1 Markets vender også tommelen opp for mobilfusjonen og anbefaler kjøp av Telenor-aksjen. Han anslår synergier i aksjeverdi tilsvarer 8,5 milliarder for Telenors virksomhet i Malaysia med den foreslåtte sammenslåingen fra en verdsettelse på 29,9 milliarder kroner av Telenors aksjer i Digi i dag til 37,9 milliarder i verdi i det nye mobilselskapet.

Som en del av transaksjonen vil Axiata motta nyutstedte aksjer i Telenors datterselskap Digi, et kontantvederlag fra ny gjeld i det sammenslåtte selskapet på rundt 3,4 milliarder kroner og rundt 600 millioner kroner fra Telenor.

– Den største synergien er at man får to nettverk i ett, samler distribusjonen, får større innkjøpsmakt og færre ansatte, sier Brekke.

De to mobilselskapene har til sammen 3800 ansatte.

– Er dette en prøveballong for en storfusjon mellom Telenors og Axiatias virksomheter i Asia som dere planla for to år siden?

– Dette var den viktigste biten av den storfusjonen. I tillegg hadde Axiatia mobilvirksomhet i Indonesia som vi ikke har. Dette er ikke det samme, men svært viktig del av det vi prøvde da har vi blitt enige om nå, sier Brekke som legger til at partene har hatt kontakt med hverandre siden storfusjonen ble avblåst høsten 2019.

– Viktig milepæl

– Den foreslåtte sammenslåingen er en viktig milepæl i Telenors strategi for å styrke tilstedeværelsen i Asia og skape verdi i regionen. Den nye enheten vil ha størrelsen og den finansielle styrken som trengs for å støtte Malaysias digitale ambisjoner og for å lede industriutvikling i et sammenkoblet samfunn. Vi ser frem til sammen med Axiata å realisere potensialet i det nye selskapet, sier Telenors Asia-sjef Jørgen C. Arentz Rostrup i en melding.

Partene er allerede enige om fordeling av topplederstillingene. Axiata får styreleder og toppsjef i selskapet. Telenor får nestleder i styret ved Rostrup, mens viseadministrerende direktør kommer fra Telenors datterselskap Digi. Det nye selskapet har fått navnet Celcom Digi Berhad.

Axiata og Telenor har som mål å ferdigstille avtalen innen andre kvartal 2021 etter at partene har gjennomført en selskapsgjennomgang, en såkalt due diligence, men det understrekes:

«Det er ikke sikkert at diskusjonene vil føre frem til en endelig avtale mellom partene».

Brekke understreker at de regulatoriske myndighetene også må godkjenne mobilfusjonen.

– Målt i antall mobilkunder og mobilomsetning vil det sammenslåtte selskapet få en markedsandel på rundt 45 prosent i Malaysia, sier Brekke som legger til at dersom man tar med hele telemarkedet i landet vil markedsandelen være betydelige lavere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.