Tirsdag morgen ble det kjent at Berit Svendsen slutter som administrerende direktør i Telenor Norge og som sjef for Telenors virksomhet i Skandinavia.

Hennes to erstattere er selskapets veteran Petter-Børre Furberg, som går inn som ny sjef for Telenor Norge, og Morten Karlsen Sørby som blir sjef for Telenors virksomhet i Skandinavia.

Dermed går to menn inn som erstattere for én kvinne.

Fagforening reagerer

Det er kun to kvinner av de ni som sitter i konsernledelsen, skriver fagforeningen Negotia i en melding. Det får forbundsleder Monica A. Paulsen til å reagere.

– Mangfoldsledelse er tydeligvis ikke noe Telenor kan skryte av. Dette holder ikke i likestillingslandet Norge i 2018. Bedre kjønnsbalanse må være en klar og reell målsetting for Telenor i framtiden, sier hun.

Paulsen gir støtte til Svendsen.

– Blant Negotias medlemmer i Telenor Norge har Berit Svendsen vært en vel ansett leder for selskapet. De har hatt stor tillit til Svendsen og beklager at en så dyktig leder nå forlater selskapet. Negotia i Telenor opplever at Berit Svendsen har skapt tillit, vekst og gode resultater for Telenor Norge, sier Paulsen.

Telenor-sjef Sigve Brekke hadde følgende kommentar da han fikk spørsmål om kvinneandelen under tirsdagens pressekonferanse:

– Jeg skulle gjerne ønske at den prosent var høyere og det har vi jobbet systematisk med. Dette er noe vi kontinuerlig jobber med.

Petter-Børre Furberg blir ny sjef for Telenor Norge.
Petter-Børre Furberg blir ny sjef for Telenor Norge. (Foto: Telenor)

Varslet mulige tiltak

Nærings- og fiskeridepartementet er Telenors største eier og styres av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Som Stortinget har fastlagt er det styret som har ansvaret for forvaltningen av selskapet. Det gjelder også interne forhold som ledelsen av selskapet og arbeidet med lederutvikling. Spørsmål om endringene i konsernledelsen bør derfor rettes til Telenor, sier han.

Han bruker samtidig anledningen til å rose Svendsen.

– Det er en erfaren, profilert og dyktig næringslivsleder som nå forlater Telenor. Jeg er sikker på at vi kommer til å se Berit Svendsen i andre viktige stillinger og verv i fremtiden også, hvis hun selv ønsker det, sier han.

Tidligere i år gikk Isaksen ut mot mannsovervekt i toppen av næringslivet i et intervju med DN.

– For hver dag som går uten bedre kjønnsbalanse på toppen i næringslivet, så øker selvfølgelig faren og presset for at det skal skje noe politisk, sa han i april.

Han vil ikke gå inn på denne konkrete saken.

– Jeg kommenterer ikke denne saken konkret, men det er en kjent sak for alle virksomheter at vi mener det er for få kvinnelige ledere i norske selskaper. Vi trenger mer mangfold, og som eier forventer vi at styrene jobber systematisk med dette. Dette er et tema vi tar opp jevnlig med selskapene, sier han.

Næringsministeren roser Berit Svendsen.
Næringsministeren roser Berit Svendsen. (Foto: Gunnar Lier)

Skuffet likestillingstopp

Tidligere pr-profil Susanne Kaluza ble nylig hentet inn som sjef for likestillingsselskapet She. Hun er skuffet over dagens nyhet, og at det nå blir mer mannstungt i Telenor-toppen.

– Jeg synes det er utrolig leit at en så erfaren leder som Berit Svendsen går av. Det er selvsagt ekstra leit at det det fører til at mangfoldet i norsk toppledelse blir enda dårligere når Svendsen går ut og to menn går inn. Særlig siden Telenor er et stort og viktig selskap i Norge. Ifølge Cores topplederbarometer som kom rett før sommeren er 78 prosent av toppledelsen i de 200 største norske selskapene menn. Derfor er det et ekstra tap når en så dyktig og erfaren næringslivsleder som Berit ikke lenger skal være en del av toppledelsen i Telenor, sier Kaluza.

Hun viser til Svendsens lange erfaring som teknologidirektør, leder for forskningsavdelingen og i konsernledelsen, og mener den avgåtte sjefen har «mer pondus enn de aller fleste».

– Halvparten av befolkningen er kvinner, så det hadde vært fint hvis det i større grad gjenspeiler seg i ledergrupper. Vi har særs dyktige folk av alle kjønn, sier hun.

Susanne Kaluza jobber med likestilling i She.
Susanne Kaluza jobber med likestilling i She. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Brodtkorb: Uheldig

Administrerende direktør i Maskinentrepenørenes forbund og statsminister Erna Solbergs tidligere høyre hånd, Julie Brodtkorb, har engasjert seg i saken.

– Bråket i Telenors ledelse er uheldig. Det er styrets ansvar å sikre at selskapet til enhver tid har en administrerende direktør som tar riktige beslutninger om driften av selskapet, inkludert ansettelser av ledergruppen, skriver hun i en tekstmelding.

– Jeg mener at staten som største eier må ha klare krav og forventninger til styret. Det gjelder lønnsomhet, men også spørsmål om samfunnsansvar og kjønnsbalanse, legger hu ntil.

Mæland reagerte

Isaksen er ikke den første næringsministeren som har brydd seg om kvinneandelen blant ledere i næringslivet. I 2015 rykket daværende statsråd Monica Mæland (H) ut i DN etter at børskjempene Statoil, Yara og Telenor, da Sigve Brekke vant kampen foran nettopp Berit Svendsen, alle hadde fått mannlige toppledere.

– Jeg vil at vi skal være enda tydelige som eiere, og bruke eierskapsmeldingen aktivt. Vi må gjøre endringer i styrer dersom styremedlemmene ikke gjør jobben sin, sa Mæland.

Hun ville da kvitte seg styremedlemmer som ikke jobbet aktivt med å innfri eierskapsmeldingens kvinnekrav i selskaper med staten på eiersiden. Mæland varslet før ansettelsen av Brekke som erstatter for Jon Fredrik Baksaas at hun gjerne ville ha en kvinne som ny sjef. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Jeg tror debatten rundt Lofoten og Vesterålen kommer til å være der også i fremtiden
Intervju med Kjell-Børge Freiberg (Frp), ny olje- og energiminister.
02:09
Publisert: